Monday, April 20, 2009

Assam laksa ahoy!

This recipe is specially for la Signora yang jauuuuh di mata.

I know many people love asam laksa. For me I think I can live with 2 full meals of asam laksa a day for days without feeling jemu or jelak. Only maybe a little stomach upset due to the masamness of the laksa. In fact there's so many ways to eat asam laksa, that is the kuah asam you can eat with rice, mihun or pasta beside the regular laksa.

This particular kuah laksa is not the traditional one, it is the improvise version. Or to quote Dr Fatma -- laksa tipu! Yeeees....something like that, but it save you a lot of trouble and it is very nice.

When you crave for asam laksa aka laksa nyonya aka laksa orang malas, you just grab a can of sardin (big tin), a can of pineapple in syrup and a packet of Maggi Tumisan Asam Pedas paste. Pour everything in the pot,add water about 4-5 sardine cans ( or any amount of kuah you want )bring it to boil. Then you put in otak udang about2-3 tablespoons, daun kesum ,bunga kantan kalau ada,kalau takde bubuh aje bunga orkid ke atau bunga lily ke ( at your own risk!)

To camouflage the sardine, boil 2 or 3 fresh ikan kembung or any fish yang seangkatan dengannya , hancurkan and throw in the pot. You can add salt or asam keping if you want ( optional ). For garnishing, use salad, cucumber, more fresh chillies,lime/lemon, big onion and boiled eggs. And serve hot. It's good for breakfast,lunch, tea or dinner.

Sunday, April 19, 2009

Gulai tempoyak anyone?



Many of us like gulai tempoyak ikan patin. Ikan patin is not easy to get , the one that is sold in the market not as good as patin sangkar from Pahang. So the replacement of regular masak tempoyak ikan patin is --masak tempoyak ikan tenggiri or ikan kembung. Then, there's the problem of where to get the tempoyak , my advice is go to Giant or Jaya Jusco or pasar malam and buy prepacked isi durian ( if we buy whole durian that would be more expensive and we are not sure wether they are good or not ).



To further save money plant pokok cili ( red chilli and cili api ) which is the most important ingredient in any masak tempoyak. Also plant some daun kesum and turmeric for the leaves and fresh turmeric which is second most important ingredient.Chilli, kesum and turmeric plants are easy to grow in pots.


So, blend red chillies and cili padi with fresh turmeric, bring to boil,add durian or tempoyak, turmeric leaves and daun kesum, a little bit of sugar ( to balance the taste ), salt to taste and one or two slice of asam keping ( if you don't have asam keping, squeeze one or two slices of lime ). Finally add ikan tenggiri or ikan kembung,let it boil for a few more minutes and you can enjoy the lesser version of ikan patin masak tempoyak !.

Wednesday, April 8, 2009

Walhasil balik asal

YAB Perdana Menteri Malaysia,

Kekalahan Bukit Gantang dan Bukit Selambau merupakan satu signal bahawa BN MESTI BERUBAH DENGAN KADAR SEGERA.

1. Cara berkempen di tv yang sungguh lapuk , seperti pengumuman tentang projek baru yang akan dilaksanakan, ahli parti pembangkang keluar parti beramai-ramai, pilih beberapa orang kampung memburuk-burukkan wakil parti lawan dan lain-lain sebenarnya boleh jadi senjata makan tuan.

2. Kalau kalah kali ini ( pilihan raya kecil ) jangan putus asa teruskan usaha untuk memenangi hati rakyat dan buat kempen rumah ke rumah ( mengenali/mendekati/mesra rakyat ) walau pun pru masih lama lagi ( time flies ).

3. Pilih calon yang betul-betul disukai rakyat , tidak semestinya yang disukai oleh pihak atasan sahaja.

4. Masukkan ramai orang-orang muda, go head hunting bagi orang-orang yang berkebolehan untuk menjadi ahli-ahli Umno di setiap cawangan dan bahagian.

Berubah 360 darjah , jika tidak walhasil balik asal!

Monday, April 6, 2009

Bijak lebih!

Masa kecil dulu,selalu duduk dengan mak sedara di rumah kedainya. Depan kedai runcit, belakang tempat tinggal terdiri dari dua bilik tidur,satu bilik air,satu perigi,satu indoor garden dan satu outdoor garden. Di seberang jalan ada panggung wayang (this was in the 50's and the 60's in a cowboy town lookalike ie two rows of double story wooden link shophouses / a mining town / somewhere in the pesisir pantai of Pahang ). Setiap malam tengok wayang tak kira cerita apa Hindustan, Tamil, China, Orang Putih ( zaman John Wayne and Lana Turner atau kalau ikut bacaan poster wayang, John Lana Wayne Tana ( Turner )

Wayang cerita Melayu pula jarang datang,jadi kalau ada cerita Melayu panggung penuh dan dibuat dua kali tayangan ie satu pada pukul 6 petang dan tayangan ke dua pada pukul 9.30 malam. Semua wayang Melayu adalah dari Singapura keluaran Shaw Brothers.

Filem yang jadi kesukaan/kegilaan ialah cerita Hindustan klasik yang ada main pedang . Paling dingati ialah cerita hero pakai topeng mata ala-ala Zorro dan heronya pula ialah Ranjan.Ada juga filem ala Zorro versi Tamil yang terdiri dari 7 wanita berkuda, bertopeng dan berpedang. Ramai juga antara kami yang bercita-cita nak jadi Zorro.

Cerita China pula yang klasik yang jadi favourite. Cerita kebanyakannya tentang maharaja China atau cerita pembesar-pembesar. Ada cerita anak raja siang jadi ikan dalam kolam dan malam menjelma jadi anak raja (? ).Dulu semua filem tiada sari kata ,jadi penonton mereka -reka sendiri dialog dan jalan cerita berdasarkan dari aksi dan dialog yang tak difahami itu.

Jadi perangai mereka cerita dan dialog serta membuat kesimpulan sendiri tu kekal hingga sekarang. Bila tengok wayang di tv selalu tengok sekerat sebab dah buat ending sendiri. Bila watak-watak berdialog ,kita pun buat dialog sendiri dalam hati. Ada cerita yang pada awalnya sungguh gempak tapi sampai dipertengahannya plot jadi lemah dan ending jadi simple problem solving , sebab tu sesetengah filem tengok sekerat atau tiga suku jalan saja. Suami dan anak-anak selalu geram bila I tak meneliti dialog watak-watak itu. Mereka kata I bijak lebih, merosakkan karya orang!

Banyak juga cerita-cerita yang I tak boleh terima , seperti science fiction. Contoh ialah time traveller atau pun space craft ( yang tak pernah landing ) which I think it is a real crap. Ramai orang beremosi bila menonton filem-filem romantik. Bila mereka siarkan filem bloopers, I mula rasa tertipu dengan lakonan/cerita yang dilakonkan itu---iaitu semata-mata lakonan. Jadi tak mudah tertipu dengan apa yang dilihat di layar perak atau di kaca tv. Bagi saya yang reka cerita itu adalah manusia biasa seperti kita ,jadi tak perlulah saya rasa terpegun atau terpesona dengan apa yang dihidangkan itu! ( kate doh bijok lebih! )