Tuesday, June 23, 2009

An addict who never repents.

At 78 he is still puffing like a chimney. Reads Quran and newspaper without glasses and drinks super kaw ( super candu ) coffee with only a teaspoon sugar.And cycles to masjid and nearby areas almost everyday.He is a good reciter of the Quran ( he was a qari during his younger days ) and his jawi writing is emaculate.

He is our beloved Abang Put. His handsome name is Ku Mahfuz and surat beranak name is Ku Shuib and he is my husband's eldest brother.And I'm not qualified to bancuh kopi for him,because my kopi will be cayak roi,he can't swallow it!

During school holidays he will be very busy, besides being jurunikah he also attends kenduri in his area. Sometimes he has to attend 10 to 12 kenduri in a day. So when I asked -- macam mana abang makan, banyak sangat kenduri , he then will say, abang makan di rumah pertama sahaja yang lain-lain abang mintak kopi. That means he drinks more than 10 cups of coffee a day, not including the ones he takes at home early morning and at night.

Everytime his children got married , he will invite between 2000 - 3000 guests. When we asked why so many, he said I know almost everybody in the kampung and they know me, if I invite this person the next person will be slighted. When our daughter got married we planned to have a small kenduri in Yan for those relatives who couldn't come to KL.They didn't allow him to do the invitation,for fear he might invite the whole kampung!

Recently he had a slight cough, so all the sisters insisted he went for check up. They said , abang kuat rokok pi jumpa doktor cepat-cepat.He was quite scared and he didn't waste any time to go for check up. When we went back to Yan late last year, he told us, abang dah pi check doktor,x-ray - doktor kata takdak apa.
And he continues smoking happily! He said pada orang bagi duit 5 ringgit kat aku baik bagi sekotak rokok. My daughter said , raya ni tak payah bagi hadiah lain kat Pak Cak, bagi hamper rokok ajelah.Dia tergelak besar, and continued puffing his rokok cigeret ( sometimes he smokes rokok daun ) in between sipping the super black kopi.

Saturday, June 20, 2009

Little angels or little devils? -- Part 2

Bagamaimana dengan nasib kanak-kanak yang tak mendapat hak mereka sebagai kanak-kanak...tak dapat cukup kasih sayang dan perhatian, tak cukup perlindungan,tak cukup makan pakai,dan tiada peluang bersekolah dengan sempurna dan terabai. Apa akan jadi pada kanak-kanak dalam kategori ini, will they be angels or devils?

Bagi kanak-kanak yang dipelihara di rumah-rumah anak-anak yatim, alhamdulillah mereka sangat bernasib baik kerana mendapat perlindungan di situ.Sekurang-kurangnya mereka mendapat perlindungan,walaupun kadangkalanya ala kadar sahaja.Tapi bagaimana dengan kanak-kanak yang lain,seperti kanak-kanak yang ibubapa mereka miskin dan anak ramai,hidup mereka bergitu terdesak. Walaupun mereka dapat bersekolah, tetapi segala kelengkapan dan duit belanja sekolah tidak mencukupi.

Begitu juga kanak-kanak yang bapa mereka jenis panas baran, kaki pukul isteri dan anak-anak, hidup mereka juga tertekan dan sentiasa dalam ketakutan -- menunggu-nunggu bila pula bapaya akan mengganas lagi. Apa akan jadi kepada kanak-kanak ini bila mereka dewasa kelak, will they be angels or devil.

Ramai juga kanak-kanak yang terpaksa bekerja keras walau pun mereka masih kecil.Menolong ibu mengasuh adik-adik dan memasak serta membasuh pakaian, terutama sekali kalau ibu jatuh sakit.Kanak-kanak lelaki menolong bapa buat kerja-kerja lain di luar. Mereka tiada peluang membesar seperti kanak-kanak lain, tak boleh bermain seperti kanak-kanak lain.

Kadang-kadang kekayaan dan kemajuan negara tidak dapat dimanfaatkan kepada semua lapisan rakyat.Masih ramai lagi yang hidup susah di kampung mahu pun di bandar.Apabila balik kampung, ada saja cerita yang didengar,budak itu tak dapat sekolah petang ( kelas fardu ain ) sebab takada duit nak beli uniform,atau nak bayar yuran. Budak ini pula,tak bawa bekal duit atau bekal makanan ke sekolah sebab adik beradik ramai.

Bayangkan seorang buruh kasar ada anak 4 atau 5 orang yang bersekolah, cukup tahun dapat list buku dari sekolah ,termasuk yuran itu ini,pakaian sekolah, baju pendidikan jasmani,kasut,beg sekolah dan sebagainya.Sedangkan duit gaji ngam-ngam sui untuk makan sahaja, itu pun setiap hujung bulan bawak buku 555 ke kedai runcit. Kalau di bandar boleh ke pakai buku 555 tu? Siapakah yang nak tolong mereka?

Thursday, June 18, 2009

Little angels or little devils?

We often wonder what happened to our cute, sweet, comel,manja and so on children, for when they have grown up they become different people. New born babies have this particular smell which is very sweet and pure and very lovable. they can melt even the hati keras macam batu people.

We never ceased to praise our children when they are small. Everything they do are cute and we will tell everybody how cute they are when they try to walk, to talk or to play.Parents will shower their children with love and care.And we can see they grow in front of our very own eyes,from infant to babies, from one year old and suddenly its time they go to school already.

What we never realised is after they are 4 or 5 years,they are not as cute as when they were below 3 years of age. Some grow up very naughty, demanding or become cengenge ( kuak jerik )ie kuat melalak. I remember when one of the nephews who liked to melalak everyday ( without fail ) until he goes to school ( primary ). He will cry non stop for hours at the top of his voice and the mother will ignore him totally. She said when you pujuk him he will become worst and the melalak time will become longer.If we left him be he knew when to stop, ie after 2 hours.But eventually he grew up to be a good looking boy, very curteous and very good at his studies.

The other one became so aggressive, when crying he will attack everybody near him. All of us makcik-makcik dah kena attack by him. One other, like to hit others of his age ( his siblings and cousins ) with whatever things he had in his hands. Nevertheless these two grew up fine young men.So, we cannot really judge small children,they might change when they grow up.No doubt some will carry their bad behaviour until forever if it is not nipped in the bud.

Some girls are vain when they are small. Clever to use their mothers lipsticks or perfumes or try on their mothers dress or shoes. Some 5 year old insisted to have high heels shoes.Her mother got so fed up she went and buy high heels size 7 for the daughter to wear.Of course the girl cried sampai tertidur. When she woke up she seemed to forget all her problems. But the degil ones will still remember what she wanted and continued crying until kena sergah atau kena pukul.

Sometimes small children can be little angels and some are little devils ------
depending on how they are brought up.

You know you need a psychiatrist when...............

Orang Malaysia amnya,bila sebut pakar jiwa, mereka terus mengaitkan dengan gila. Kalau kita beritau seseorang yang menghadapi tekanan mental yang melampau supaya berjumpa dengan pakar jiwa mereka terus kata ... aku tak gila! Dan sudah tentu selepas itu kita akan kehilangan seorang kawan.

Ramai di antara kita yang mengalami tekanan-tekanan seperti di tempat kerja, rumah tangga ,anak-anak, kedudukan kewangan yang goyah,penyakit fizikal yang dihidapi atau lain-lain menghadapi masalah itu secara sendirian. Ada yang tak suka berkongsi cerita dengan teman rapat atau ahli keluarga.Akhirnya ia memakan diri sendiri seperti menjadi pasif atau rendah diri atau lebih teruk menjadi agresif.

Sebaliknya jika seseorang cuba meluahkan perasaan kepada kawan-kawan atau ahli keluarga tetapi ia dipandang sepi atau ada cerita mereka diwar-warkan pada orang lain, maka lain pula jadinya! Saya dan seorang kawan pernah terasa bersalah ,bila seorang kenalan lain sentiasa menceritakan masalahnya yang dah jadi vicious circle,dah tak dapat ditolong lagi.Kawan itu pun faham yang kami dah tak berapa larat nak dengar cerita dia, jadi dia kata dia bukannya nak penyelesaian pada masalahnya, cuma nak minta seseorang mendengar rintihan hatinya.

Can you imagine if someone has problem with her husband, her children, all her menantus ,even her grandchildren,how are you going to help her? Or if someone has a long illness and keep fretting about it, you can't say sabarlah,sabarlah,sedangkan sabar ada hadnya! Di sinilah pentingnya ada sahabat yang setia atau ahli keluarga yang memahami diri seseorang itu. Jika tiada siapa yang membantu then you know you need a psychiatrist!

Saturday, June 13, 2009

Aaaadakah aaandaaaaa..............?

I was shocked when a mother told me her son is not interested in girls. Another revealed her nephew told her the same thing. And they don't think there's anything wrong with them.I was so curiga, what does it mean? Another friend told me .... in other words they are telling them they are gays. Biar bebeno?

When I told my daughter about it ,she said may be it is betul mak,sekarang ni ramai je orang gay. Imagine if your son say the same thing? My daughter said kalau mak mestilah mak pengsan. I said yes, but after you wake from your pengsan what would you do?

Of course you akan menangis meraung-raung,feeling guilty ... where did I go wrong , punahlah anak aku! etc, etc ! pengsan balik bila sedar meraung lagi.Lepas tu? The most logical thing to do is confront him betul-betul,put some senses into his head and convert him to become straight again.If that don't work pujuk, kalau tak makan pujuk ? threaten him. Kalau tak makan saman jugak?

Go to the next step mohon doa pada Yang Maha Kuasa, sembahyang banyak-banyak,sembahyang hajat, sembahyang istikharah, sembahyang taubat dan lain-lain, doa,doa,doa......

Tak jadi juga,pergi jumpa tok guru, ustaz, tok alim, tok imam,tok bilal, tok khatib......minta air jampi, minta air penawar,minta buat ubat......Dengar kata ada orang pandai berubat di mana saja ,pergi dapatkan ubat untuk anak.Anak masa tu ikut saja kata maknya,maklumlah mak dah tak keruan,dia pun buat muka toye ( I'm not guilty!)

Last sekali buka Quran tunjuk surah yang ada cerita kaum Luth yang engkar, yang luar tabii,yang telah ditunggang terbalik negerinya sehingga kini menjadi laut Mati yang satu nyawa pun tak hidup di situ.Bawa dia pergi melawat kawasan itu ,tunjukkan bukti kalau melanggar larangan Allah akan ditimpa bala'.

Tapi hakikatnya buat apa pun tak ada kesannya kalau tuan yang ampunya badan itu tak mau berubah, walau kita beritau hukumnya haram, haram, haram ,no, no, no, la', la', la'abadan!

Persoalannya adakah orang persoarangan atau kumpulan, atau institusi yang boleh menolong mereka ini? Adakah tempat mereka nak pergi dapatkan councelling? dapatkan khidmat nasihat, dapat sedarkan mereka ini? apakah puncanya tabiat yang sebegini?

Monday, June 8, 2009

Kampung bandar,kampung kampung.

Setelah berpuluh tahun balik kampung ie Kedah - Pahang, Pahang - Kedah, Kelantan - Kedah, Kelantan - Pahang, KL - Kedah, KL -Pahang, pemandangan sepanjang jalan masih diingati. Bagi saya jalan yang paling menarik ialah antara jalan Kuantan ke KT melalui tepi laut.Pemandangan laut ,pasir memutih dan daun kelapa melambai-lambai sungguh menenangkan hati, jalan yang jauh terasa pendek.Begitu juga jalan lama balik ke Kedah,walaupun jauh tetapi pemandangan sepanjang jalan,terutama kawasan kampung negeri Perak begitu menarik hati.Jalan KL ke Rompin, Pahang melalui Seremban, Kuala Pilah , dihiasi dengan rumah-rumah Negeri Sembilan yang dikelilingi pokok-pokok rambutan berbuah merah dan kuning.diikuti jalan ke Muazam Shah yang dipenuhi pokok kelapa sawit ( kawasan Jengka )yang menghijau seolah-olah tiada penghujungnya menyejukkan mata memandang.Bila tiba di Rompin nampak pula laut.

Sepanjang-panjang jalan dapat dilihat kampung-kampung Melayu yang kebanyakan tidak berubah sejak berpuluh-puluh tahun dahulu. Adakalanya sesebuah kampung itu terdiri dari rumah-rumah kampung ada sekolah,ada kelinik kerajaan yang kecil dan kedai sebuah dua. Setelah sekian lama,ada terdapat perubahan pada rumah-rumah tersebut,iaitu sesetengah rumah berubah dari rumah kayu kecil menjadi rumah yang besar,cantik samada separuh batu separuh kayu atau rumah batu sepenuhnya, kereta penuh laman. Ada juga kampung yang terdiri dari rumah sahaja,tak nampak kemudahan-kemudahan yang lain.

Kadang-kadang saya terfikir, bagi mereka yang tinggal di situ alangkah susahnya mereka, seperti untuk mendapat barang-barang keperluan rumah,tiada klinik kerajaan atau swasta, balai polis ,bank,pasar dan lain-lain jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan dengan masyarakat spt pejabat Tanah,urusan buat kad pengenalan,Tabung Haji dan lain-lain.Mereka terpaksa keluar dari kampung dan pergi ke bandar terdekat yang kadang-kadang jauh juga bagi mereka yang tidak berkenderaan sendiri.Harapkan pengangkutan awam , berlengas juga ketiak menunggunya.Contoh, orang Leban Condong dan kampung-kampung lain yang berhampiran dengannya nak pergi ke Pekan jauh,nak ke Rompin juga jauh.

Bila difikir-fikirkan kampung-kampung yang semata-mata kampung ,apakah kenikmatan yang mereka dapat dari pembangunan negara. Yang jelas hanyalah peluang pendidikan dan kita dapat lihat buktinya sekolah-sekolah di setiap kampung nampak besar dan hebat.
Ramai dari anak-anak kampung berpeluang melanjutkan pelajaran tinggi di dalam dan luar negeri.Lain-lain kemajuan tidak nampak bagi orang yang seperti saya yang hanya lalu lalang di sepanjang jalan dari Pekan ke Rompin atau Muazam Shah ke Rompin setiap kali balik kampung.Anak-anak yang berjaya tinggal di bandar,ibubapa di kampung berada di persekitaran lama ( macam sebelum merdeka ).

Mungkin saya lebih bernasib baik, kampung saya telah dinaikkan taraf perbandaran ( hanya sedar bila kena bayar cukai tanah 5 kali ganda ).Saya dapat melihat kampung saya membangun, mulai tahun 60an ada Rompin Mining Co di Bukit Ibam, dengan itu ada bank beroperasi di Rompin ( Malayan Banking ), ada kelinik kerajaan, pejabat Daerah, pejabat tanah,pejabat kadi, jabatan mergastua, jabatan laut,jabatan perikanan, jabatan perhutanan ,balai polis dan pejabat pos.Ada rumah kedai dua deret ( kedai papan dua tingkat ) terdiri dari pasar, restoran Cina dan restoran Mamak, kedai kain,tailor, kedai emas ,kedai runcit,dan gerai -gerai menjual makan pagi dan kueh mueh untuk makan petang. Ada panggung wayang, ada bangsawan bergerak, joget ala BB Park ( pakai tiket ),sarkas -- kesemua ini datang silih berganti ( masa ini banyak ayam orang kampung kena curi ).Ada kedai yang sentiasa tertutup,tempat main pakau atau ceki atau majong.

Apabila masuk tahun 70an pembangunan bertambah, rumah kedai baru mula naik,stesen bas ,stesen teksi, pasar baru, mahkamah,dan lain-lain.Tahun 80an kian maju,90an bertambah baik tahun 2000 bertambah besar dan sekarang sudah naik taraf perbandaran (bandar kecil ). Alhamdulillah keadaan bandar bersih dan terjaga,urusan pejabat tanah efisyen ( melalui pengalaman setelah ibubapa meninggal dunia ) kelinik kerajaan sudah ada beberapa doktor yang tetap.( cuma tiada hospital,semua kes besar dihantar ke Kuantan--- alangkah siksanya kalau ada keluarga yang sakit tenat sudah tentu melibatkan kewangan yang banyak ).

Kadang kala ada rasa nak ucapkan terima kasih,tapi pada siapa? Majlis Perbandaran Rompin kerana kebersihan, kepada Pegawai Daerah kerana urusan tanah efisyen? atau wakil rakyat? Atau kerajaan? siapa itu kerajaan? Tunjuklah muka, saya ingin mengenalinya,nak ucapkan syabas, keep up with the good work!

Friday, June 5, 2009

Kepada YAB Perdana Menteri Malaysia

I'm no politician,would like to write political blog but my knowledge is superficial,not enough to narrate or to be in the sopo group.

YAB Perdana Menteri Malaysia,

1. Sebagai rakyat biasa saya ingin melihat program yang dilaksanakan lebih memberi kesan terus kepada orang ramai agar semua merasai faedahnya contohnya seperti turunkan tarif letrik atau menurunkan sedikit harga kereta atau apa-apa saja yang lain yang boleh membuat rakyat menarik nafas lega.

2. Perdana Menteri adalah seperti seorang bapa kepada negara. Sekiranya apa sahaja yang berlaku di dalam negara, rakyat menunggu-nunggu PM mengumumkan langkah-langkah yang akan diambil atau memberi arahan kepada kementerian yang terlibat.Dengan kata lain rakyat nak dengar PM kata apa.Rakyat juga nak tahu dan lihat apakah penyelesaiannya.

3. Rakyat nak lihat perubahan yang akan dibuat ,samada betul-betul berubah atau hanya perubahan yang tidak berubah.

Sekian, harap maklum.

Wednesday, June 3, 2009

Queen Control

While some unlucky women married monsters , men are luckier, some of them are married to queens --- Queen Control! Those days I never know about QC , all I can remember was if a man is so quiet and nice and homely my mother will say that Pak.... is a really nice man. He went to work on time,come home on time ,not one minute late and not one minute early -- right on the dot! During maghrib prayer he'll be in the mosque until Isya'.Now , that kind of men will definitely get the title "Kena Queen Control ".

There are many ways to tame husbands ( even though some of them are not wild ! )I often heard in my kampung that certain makcik has given her husband makan nasi kangkang, that is why her husband looks so dungu,ikut kata!

If your husband hangs clothes and is seen by the neighbours , they will talk. Those days men don't do household chores,if they do they'll be labelled as kena QC.And his friends will start to mencucuk jarum by saying like... Engkau ni baik sangat ,aku tak pernah bagi muka kat bini aku! Male chauvinist!!!( Kena nasi kangkang padan muka!! )

I've come across of ladies who really control their husbands, like they really monitor their husbands movement. Some are really clever to calculate the time their husbands leave the house,reach the office ( plus and minus the traffic jam )and they must be at home at certain times. Fail to do so he will be hanged with piano wires!

There's one lady who is really jealous of her husband.She will dictate her husband in everything. She will selongkar her husband's briefcase , check his wallet and pockets and even his handphone to find even she doesn't know what.(Bewaaaree,husbens,if you have girlfriends make sure lock everything you have ).

Some wives are really suspicious of their husbands. So, before their husbands cheat them , they might as well take precautions, like to maaandraaam their husbands or to psycho them. I suppose some men are suffering from mental abuse. There are cases husbands being struck with hot iron and got beaten by their wives. But these are rare cases as compared to wives who are being physically abused!

One of my colleage said he is left with very little money every end of the month,ie after housing loan, car loan and other loans deductions from his pay. He has just enough for duit rokok . He said -- Nasib baik kuasa talaq atas tangan suami kalau tak dah 20 kali aku kena cerai! So, kecek molek sikit denge bini demo, mun sik mauk kenak buli.

All in one

Balik kampung ialah sesuatu yang menyeronokkan,pulang ke tempat tumpahnya darah sebagaimana yang dikata,tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat bermain.Hilang segala penat lelah, gundah gulana -- go back to unwind ---selain pergi bercuti ke dalam dan luar negeri,atau pergi ke resort atau spa --- balik ke kampung halaman adalah kesemuanya dalam satu !

Apabila anak-anak sudah keluar dari rumah,bekerja, berkeluarga sendiri dan tinggal berjauhan dari kampung halaman,balik kampung selain menghilangkan rindu juga merupakan satu tanggungjawab terhadap ibubapa dan ahli keluarga yang lain.Memastikan ibubapa cukup segala keperluan harian,kesihatan dan kerinduan mereka terhadap anak cucu.Juga mengenalkan anak-anak kepada kehidupan datuk nenek mereka.Dengan tidak secara langsung mengajar mereka erti kasih sayang dan tanggungjawab terhadap keluarga.

Apabila ibubapa sudah tiada kita tetap balik kampung untuk menziarah ahli keluarga yang lain.Mungkin tak sekerap dahulu tapi sekurang-kurangnya setahun sekali.Balik ke rumah tempat kita dilahirkan dan dibesarkan menggamit seribu kenangan manis atau pahit.Malangnya ada sesetengah rumah kampung ditinggalkan kosong tanpa penghuni setelah kematian kedua orang tua,lama-lama ia menjadi usang dan akhirnya roboh begitu sahaja.

Bila tiba hari raya ( tak kira raya apa -Raya Puasa/Haji, Raya Kong Hee Fatt Choy, Depavali atau Krismas ) atau cuti umum atau cuti sekolah,penduduk kota mula bersiap sedia nak balik kampung, guna kenderaan sendiri atau pengangkutan awam. Jalan jadi penuh sesak, kota jadi sunyi sepi,senario kampung berubah menjadi meriah dengan keriuhan kanak-kanak bermain.Cuti dan santai tak terkira!