Monday, September 28, 2009

Up, Up and away..!

The picnic box is very presentable and the food was good

When Mas offered cheap fares to certain destinatons ,I grabbed the chance to travel ( the xtra money can be used for more shopping ). Mas is our national carrier and I'm very proud if it. Only when I travelled long haul,I tend to stray to other airlines.Our neighbour across Selat Teberau always offer cheaper fare which was about 500 - 700 ringgit difference, (in 1990's and early 2000's ).

I didn't hesitate to choose Mas cheap fare, even though it is about 30-40 ringgit more than the other airlines. We don't mind paying extra because, we can travel in style, ie by KLIA , the food served just like we paid in full, the new sets of stewards and stewardess are very friendly, peramah and cheerful . And I was fascinated by the new style of serving the meals, in a kotak yang comel dan kemas! And good food too!

But I noticed after the meal, the wine is flowing from head to tail of the plane. I remembered those days wine only flows in the first/business class.

Tuesday, September 22, 2009

Win, lose.. or draw.

Selamat Hari Raya!!! Ramadan is gone, Hari Raya is a joy for everybody, especially the children. All the thirst and hunger are rewarded with the arrival of Shawal.

After the subuh prayer I already felt hungry because for the past 29 days I've been eating at 5 in the morning. So 7 o'clock is already 2 hours way past the regular sahur. I served the ketupat, lemang and rendang and daging dendeng as an extra dish. Waited for my husband and daughter to breakfast together before going for hari Raya prayer. Of course I went from one ketupat to another without even blinking my eyes.

Many of us will eat non stop, because we can't refrain ourselves to see all the good food being laid on the table.After eating at home, we'll eat again at every house we visit. It won't be a surprise if we eat 7 or 8 times a day before we retire to bed. The main event of hari raya is eating,eating and eating!

At the end of the 3rd raya we can muhasabah diri either we really follow the spirit of hari raya ( eating wise ). If after the 3rd raya day we can still maintain the normal eating habit , then we win the battle of nafsu ammakan. If our loose sarong or trousers tightened , it is a draw, that means we are back to our normal weight ( watch out for another 27 days to come! ). But if we go to le john more than 3 times a day, that means we lost the battle!

EID MUBARAK!

Monday, September 14, 2009

Anda ikut mazhab mana.............................

Setiap Ramadan akan berlaku perselisihan faham tentang mazhab. Sama ada mazhab 8 atau mazhab 20. Masing-masing kondem mengondem, ada kata sembahyang terawih 8 rakaat mengikut sunnah nabi, nabi tak pernah buat lebih dari 8 di masjid ( di rumah sembahyang sampai bengkak kaki mereka tak ambil kira sebab nak menegakkan hujjah mereka ).

Begitu juga dengan yang sembahyang 20 rakaat, berhujah dengan amalan yang dilakukan oleh Saidina Umar, siapakah Saidina Umar itu yang nak diketepikan ijtihadnya. Maka berlarutanlah perselisihan pendapat ini hingga tiada penghujungnya.

Pernah sekali seorang kawan yang bekerja di Pulau Pinang tapi bermastautin di Kedah, kerap lambat balik kerja jadi dia akan berbuka puasa di tengah jalan dan bersembahyang di mana-mana mesjid atau surau yang berdekatan. Selepas selesai 8 rakaat terawih, beliau bergegas hendak pulang, tiba-tiba tok imam melalui pembesar suara menegurnya, ia perlu menghabiskan 20 rakaatnya!

Setiap kali puasa saya kena berjihad dengan diri sendiri bila sampai masa terawih.I really envy people sembahyang terawih 20 rakaat dengan bergayanya. Bila I sembahyang selepas lapan I jadi tak tentu arah, mengantuk, tak kusyuk dan kadang-kadang bercelaru, tok imam berdiri I duduk, tok imam duduk I berdiri. jadi kenalah berhenti sembahyang. Berjuang disaf dari muda sampai tua, bila tua barulah pandai sikit bagaimana nak habiskan 20 rakaat. Caranya mudah saja, selepas 8 rakaat tukar tempat, lepas 16 tukar tempat.....barulah dapat melawan nafsu ammalaaass....

Wednesday, September 9, 2009

Woii hangpa........taun ni tak jadi raya!

Membeli belah untuk raya semakin rancak, pakaian anak-anak ( selain dari pakaian sendiri ), kuih muih,pelbagai jenis. Ada yang buat sendiri, ada yang tunjuk dengan jari.Tidak lupa juga tukar kereta baru, sofa baru, langsir baru dan segala-galaya baru. Maklumlah raya setahun sekali!

Buatnya tak jadi raya....pucat muka, who's going to foot all the bills ( yang semua tukar baru tu...)

Masa-masa begini tokeh kedai senyum manis pada pelanggan,layanan istimewa diberi. Kalau kita lalu dekat kedai furniture Ah Hong,mesti ditegur dengan penuh sopan dan mesra. kedai Ah Hong ni pulak,begitu mengikut peredaran zaman dan tahu citarasa orang-orang yang menyambut hari raya. Kalau tahun ini trend kerusi kerawang berada di pasaran, kedai mereka pun ada kerusi kerawang. Pendek kata semua ada.

Kami anak beranak pernah balik Yan pada hari raya pertama, sebab tak mau terperangkap dengan kesesakan jalan raya. Lagi pula ibubapa mertua sudah tiada,jadi balik lambat sikit pun tak ada orang yang tertunggu-tunggu. Selepas sembahyang raya, kami semua tukar pakaian, pakai baju yang selesa untuk perjalanan jauh. Seperti biasa kami berhenti di R&R, alangkah terperanjatnya bila kawasan rihat itu jem dengan kereta orang balik raya..Kami rasa malu pulak nak turun kereta, sebab semua orang pakai baju raya!

Kebelakangan ini orang Malaysia raya serentak di seluruh negara. 15 - 20 tahun dulu, raya ikut tempat ada raya ikut rukyah sendiri ada ikut tarikh yang ditetapkan pihak pemerintah. Pernah juga dulu nak balik Yan sehari sebelum raya ,sampai atas sikit pada pekan Tapah, nampak orang pakai baju Melayu. Kami ingat semua orang dah raya, bila sampai di Yan depa masih puasa. Nasib baik maintain puasa, kalau tak ,kena qada.

Masa kecil-kecil dulu pulak ,ada trend raya terkejut.Bila sampai 29 hari puasa suri rumah sudah siap dengan daging, ayam, ketupat, buluh lemang. Bila beduk berbunyi hebah kata esok raya, kelam kabut masak rendang,bakar lemang, rebus ketupat,sampai tak tidur malam. Besok orang raya depa dah lembik, sekerat hari dok kampoi tidok!

Tuesday, September 8, 2009

Lain hulu lain parang..............

Ramai orang Malaysia kini yang bersaiz dugong. Kebanyakannya menyalahkan makanan segera dan air bergas. Ramai jugak yang tak makan fried chicken atau burger atau fries dan tak minum coke, tapi masih bersaiz XXXL.

Generasi muda kini terhidang dengan makanan yang berlemak dan yang berminyak yang melampau, contoh , nasi lemak ( kalau tak lemak, condemn pulak, apa nasi lemak ni tak lemak! nak untung lebih ). Makanan berminyak pula boleh dimakan tiap-tiap hari seperti keropok goreng, goreng pisang,karipap dan lain-lain dijadikan snek tak kira masa. Dan ia menjadi penyelesaian mudah bagi pelbagai masalah -------- tetamu datang tiba-tiba, untuk minum petang ( anak ramai dok lapak petang-petang )atau ketika menonton tv.

Dulu nasi lemak dijual dalam bungkusan kecil ( kira-kira secawan nasi spt yang di rekomen oleh dietician ) dengan sedikit ikan bilis, kacang goreng, timun atau kangkung dan sedikit telur berharga 50 sen sebungkus. Kini sudah berharga dari 80 sen hingga 1.50 sen. Nasi lemak yang tak dibungkus pula selagi tak penuh pinggan, lauk pauk bermacam ada --- hati,paru,limpa,perut ,rendang daging,rendang ayam , sambal sotong kering , sambal udang dan lain-lain.

Yours truly pun 20 tahun dulu beli nasi lemak L size berlaukkan daging rendang seketul besar, paru 3 keping, ada kerang lagi, sambal mesti kaw.Makan lambat sikit minyak pun meleleh keluar boleh buat minyak rambut. Alhamdulillah dah taubat nasuha kinek tok. Mun sik dah lama naik bas pakai 2 tempat duduk!

Saturday, September 5, 2009

Sedikit, sedikit ,lama-lama jadi bukit

Pernah lihat kuah mi kari membanjiri jalan? Atau nasi briyani bersepah di luar tong sampah sebab telah diselongkar oleh kucing atau anjing.

Dikatakan 50% daripada sampah yang dilupuskan setiap hari adalah dari sisa makanan. Begitu banyak makanan yang dibuang atau dibazirkan tanpa disedari oleh kita semua. Kalau setiap kita berjimat cermat mungkin timbunan sampah boleh berkurangan beberapa puluh persen.

Pernah di suatu majlis jamuan buffet, ada yang memenuhi pinggannya macam nak rak. Selepas makan tak sampai separuh pinggan this particular person announced that she couldn't finish the food because it is too much. One of the guess was quite angry with her and told her in Singapore your excess food would be weighed and you'll have to pay for it.

Tapi di Malaysia tak dengar lagi orang makan tak habis kena timbang dan kena caj.Sebab tulah banyak makanan yang dibazirkan. Saya mengaku saya juga guilty as charged dalam pembaziran bahan makanan ini. Contohnya pergi pasar beli beberapa jenis sayur termasuk sayur yang berdaun,bila tidak dimasak beberapa hari ia menjadi rosak.Seikat sayur bayam atau sawi terpaksa ditong sampahkan.

Jiran saya Kak Mah sangat bijak merancang makanannya setiap hari, dia pandai mengagak sebanyak mana hendak dimasak untuk sekali atau dua kali makan.Apabila dia berniat hendak hantar pada jiran, dia akan masak lebih sikit pada hari itu. Dan jirannya yang bertuah itu ialah saya. Masakannya memang sedap sampaikan anak-anak kata --- makcik Mah memang terer masak, cok kodok pun sedap!

Wednesday, September 2, 2009

Aji no moto or no Aji no moto

Recently my friend commented that her mother used aji no moto rampantly. My mother used aji no moto in her cooking too. There was one time people were talking about the side effect of aji no moto, like it can cause cancer, people can get grey hair at young age or you can go bald. My late mum would say that she had been using seasonings since she was young, of course when you are old you'll have grey hair, it had nothing to do with aji no moto.

My sister in law was sceptical about the haram halal of aji no moto. So none of them use the aji in their cooking. One day,When I was alone with my late mother in law, we cooked some kuah pindang. She told me to put some aji in the pindang. I was quite surprised because the aji is a taboo in all my in laws cooking. She told me masak pindang kena boh sikit aji , kalau dak rasa macam ayak paip ( without msg). She hid her msg in a very dark corner of her kitchen cabinet. Mak kena sorok ni, depa tu bukan buleh....

I used to tease my sister, when she was baking some cakes
--- ada lagi yang belum cukup resepi ni,
eh..h..dah ada semua,...
aji no moto tak bubuh lagi....
haa.? aji no moto??eh.... eh.. alaa Long ni buat terkejut orang aje!
Alah engkau ni tu pun nak terkejut.

Recently I was with my sister cooking opor ayam for a very small kenduri,we couldn't get the accurate taste for the opor. It tasted sort of lack of salt, ok add in some salt. Then it was as if it needed some sugar -
right....add in some sugar, then as if it lacked of asam - ok add in some asam jawa ....and still it was not right.Then both of us smile at each other .... kalau tambah tu tak kena, tambah ni tak kena...nampak gayanya kena renjisss sedikit aaji...nooo...motoooo......