Monday, March 29, 2010

Berputih mata........

Kisah seorang suami yang ingin berkahwin seorang lagi, yang sudah tentu ditentang oleh isterinya habis-habisan. Che' Abe ni sangat bijak orangnya, lalu dia offer Che' Akak.... Nak apa pun abe beri, mintak aje. Che' Akak tu pulak berpandangan jauh,...... kalu tok bui pong dio nikoh jugok.... jadi dia pun minta supaya renovate rumah cantik-cantik dan siap dengan kolam renang sekali. Anak tunggal mereka berpenyakit lelah yang acute, jadi doktor menasihatkan berenang adalah latihan terbaik untuk menguatkan badan. Selain itu dia minta sejumlah wang untuk perbelanjaan perubatan anak berserta dengan perbelanjaan pendidikannya hingga ke peringkat universiti.

Che' Abe melaksanakan permintaan itu dengan hati terbuka. Dalam pada itu Che' Akak tu ditalaq....talaq...talaq...talaq.....( tiga talaq doh weh! ). Selepas habis Che Abe berbulan bintang madu dengan isteri baru , dia pun teringat sangat kat Che Akak tadi, tiap-tiap hari datang rumah ex dia tu dengan alasan nak tengok anak, kadang-kadang sampai malam buat-buat tak nak balik, sampai kena perambat baru kelik.

Alkisah rupa-rupanya Che Abe sudah gila talak, tapi dek kerana talak tu dah unreversable ( irrevocable divorce ), dia pun minta pandangan rakan-rakan baiknya as how to get back to his first wife. Maka dinasihatilah oleh rakan-rakannya supaya dia menjalankan kaedah Blind Chinese ( rakan-rakan dia tu pulak mengaji fekah tak katam ). Dia pun memilih seorang rakan dia yang baru jadi balu untuk menikahi isterinya dengan janji supaya menceraikannya pula supaya dia dapat nikah semula dengan ex dia. Settt!

Setelah menikah Che Abe pun mengingatkan kedua-dua mempelai tadi tentang janji mereka, tapi ex dia terus jawab........tengoklah bang, kalau yang baru ni lebih baik dari abang ......sayonaralah bang!

Thursday, March 25, 2010

Biar mati makan jangan mati tak makan!

One of my relatives got so angry with her husband for 'opening a new branch', she did a lot of things to make her husband suffer. She said she will cook gooood food, cholesterol laden and extra sweet desert , until one day her husband pleaded her not to cook rich food all the time. Nok suruh abe mati cepat ko? But she said she carry on cooking the rich food, I don't care she said and it's not my fault, he must be responsible with what he eats!

Another unlucky man married a nutritionist from Holland as his second wife. As he was already 60 at that time, like some Malaysians, he sufferred from clogged arteries and diabetes. So, the wife really took care of him, semua benda kena pantang, so he was really exasperated. Whenever he craved for gulai ayam or rendang daging or bubur kacang, he will curi-curi went to his first house to eat those ' heavy' food dengan sepuas-puas hatinya. To this his first wife boasted, nak makan sedap-sedap cari kita jugak!

Now nobody can stop anybody from eating what they want. Everybody's favourite food are in abundance in restaurants, food courts or at stalls. Some people are not concern about their health , bini larang tak dengar, doktor nasihat buat tak indah, bak kata pepatah :

Biar mati kerana makan jangan mati kerana tak makan!

Wednesday, March 24, 2010

Ujian bagi orang-orang yang sabar

Bagaimanakah kita dapat menghadapi ujian Allah. Jika kita lemah iman dan kurang sabar, sudah tentu kita kecundang. Last two years my sister in law had this ringing in her ears, she was devastated by it, she couldn't eat or sleep and became weak and sickly. She went to various hospitals, govt and private for treatment but to no avail.

She told me if not with iman and sabar she couldn't survive. Imagine, she said when we sit here ( in her living room ) suddenly you hear as if your car blares without stopping. How can you stop it? she asked me. Only now she could describe her suffering and I was almost in tears to hear how she suffered. But Alhamdulillah , the ringing had became bearable and she learn to live with it.

I think all of us are being tested by Allah, only different people different kind of sufferings. Some suffer because of extreme poverty, some suffer incurable sickness .....

Others suffer due to extreme wealth ( sentiasa waspada takut orang curi reta dia ) ...and some suffer because cita-cita tak tercapai.......

Saturday, March 20, 2010

Woi, Jom Pi Siam....

Bila balik Kedah, acara seterusnya ialah masuk ke Siam, pergi cuci mata di Danok, yes, I'm guilty as charged, pi perabih duit kat Siam. Kalau tak beli apa pun, sekurang-kurangnya beli beras , pulut, biji gajus dan lain-lain yang kecil-kecil.

Kami agak terkilan juga di Bukit KH tidak ada bazar-bazar kecil yang berniaga di kawasan sempadan. Yang ada ialah gerai-gerai MDKP yang nampak kepam dan tersorok dari pandangan orang ramai . Beberapa barisan kedai 2 tingkat yang jauhnya lebih kurang 500 meter dari sempadan Siam, macam bandar mati , kebanyakan kedai ditinggal kosong begitu saja. Yang meriahnya hanyalah kedai bebas cukai yang tersergam di situ. Err.....hanya tokeh besar aje dapat peluang, penduduk setempat tak dapat tumpang cari makan!

Berbeza pulak dengan sempadan Perlis, kawasan sempadan yang masyhur dari dulu sampai sekarang ialah Padang Besar. Memang dah besar betul padang tu la ni, kerajaan dah bina kompleks beli belah, orang Siam boleh mai shopping kat situ , rakyat Malaysia pula boleh pi shopping barang Siam kat sempadan Siam tak payah chop paspot.

Begitu juga dengan sebuah lagi kawasan sempadan Siam - Perlis, ie Wang Kelian, depa buat pekan hari tiap-tiap hari. Pada hujung minggu, sempadan dibuka, orang Malaysia boleh shopping di Wang Kelian Siam dan orang Siam boleh shopping kat Wang Kelian Malaysia, depa borong barang kita, kita borong barang depa!

Kalau kerajaan Kedah boleh peridup kawasan sempadan Bukit Kayu Hitam , bagi orang kampung berniaga ramai-ramai macam Perlis atau di Rantau Panjang Kota Baru, alangkah baiknya. Masa di KB dulu, kita tak perlu seberang sungai Golok, sebab semua barang-barang Siam tu ado belako di Rata Panje!

Friday, March 12, 2010

A Journey Down The Hill

Those days I used to tease my mum, my aunts, my sisters in law, .... banyaknya ubat, ..boleh kenyang makan ubat , tak payah makan nasi! Or.... mak, kuatnya bau minyak angin, cap apa tu?

Twenty years or so later, today I have to take care of my medicines first before I go anywhere. Without realizing, I too use minyak urat, Franch Oil for my muscle pain and virgin coconut oil for my dry feet, elbow and skin in general ( I dare not use minyak angin, minyak urut or minyak urat for fear my husband might scout for another woman who smells perfume all over ). And I packed them in small bottles, and placed them under my bed.( Have you ever seen old ladies stuff their minyak angin, minyak urat, panadol in a box and keep them under their bed? )

I used to be impatient with my mum, my aunts for walking too slow, I used to hurry them up....cepat sikit , cepat sikit......they will say, sabarlah, mana boleh cepat-cepat, lutut sakit! My children now have to wait for me because I walk very slow!

Before, I used to ask my older relatives why do they take a long time praying, they said they have to recite the surah properly and at the same time to remember the meaning of the surah.Now I wonder how my children pray so fast, before I know it they already say their salam!

Getting old, eh?

Monday, March 8, 2010

Nang Bo Ti Nang Kui Bo Ti Kui

Begitu hebat penangan handphone yang berkamera, telah merakam perbuatan sumbang tuannya dengan seorang pelajar perempuan berumur 16 tahun. Dengan bangganya imej itu di forward kepada rakan-rakannya yang kemudiannya memforwardkan kepada rakan-rakan mereka, akhirnya seluruh kampung dapat menonton filem yang x-rated tu.

Alkisah bapa pelajar itu telah pergi ke rumah pemuda ( berumur 20an, sudah berkahwin dan ada anak dan tinggal bersama keluarga ) dan mengugut keluarga itu hendak dibawa kes ke mahkamah. Bapa pemuda ketakutan, maklumlah kes mahkamah memakan masa yang paaaannjaaaaaang, sudah tentu berita ini akan keluar dalam semua surat kabar Melayu, Cina, Tamil dan Omputeh dan sudah tentu akan keluar dalam semua saluran tv .

Bapa pelajar pompuan tu pun demand rm 50,000 sebagai ganti rugi. Walau pun jumlahnya tak sebesar mana berbanding dengan kemusnahan yang berlaku, tapi bagi penduduk kawasan kampung jumlah itu cukup besar sehingga bergadai golok bapa si lelaki untuk mencukupkan jumlah itu.

Tak serik dengan kejadian itu, seorang lagi pemuda 20an yang sudah berkahwin buat wayang x-rated yang sama dengan pelajar sekolah juga. Dia ni cerdik sikit, dia tak forwardkan filem lakonannya di kampung. Dia pergi ke bandar yang berhampiran sebab hp dia ada rosak sikit. Tapi penjual hp tu dah pegang simkad dia, dan sudah print itu gambar x-rated dan di jual secara gelap. Akhirnya gambar itu dibeli oleh kawan-kawan dia dan mengedarnya pulak di merata-rata tempat.

Tidak diketahui berapa yang diminta oleh bapa pelajar pompan tu, tapi budak lelaki dan bini dia dihalau keluar kampung ( oleh bapanya ) dan di suruh berhijrah ke KL. Di harap dia tidak mencari mangsa baru di KL.

Nampaknya orang sekarang banyak yang mengambil inisiatif sendiri untuk menyelesaikan masalah yang runcing sedemikian. Adakah mereka tak percayakan sistem keadilan kita? kenapa tak mau repot polis dan selesaikan masalah ini melalui mahkamah? ( antara jawapannya ialah pada menanggung malu bertahun-tahun lama, yang akhirnya merugikan mangsa sendiri, baiklah ambil bayaran gantirugi, sekurang-kurangnya dapat pampasan . Lebih baik dari dapat malu free ) . Betul ke?

Saturday, March 6, 2010

Teratai Di Tasik Chini

malaysiagazzette.com










Semasa saya naik bas ekspress ke Muazam Shah beberapa tahun lepas, saya duduk di sebelah seorang gadis yang tinggal di kawasan Tasik Chini, dia memberi tahu bahawa mulai bulan Julai/Ogos setiap tahun tasik Chini akan dipenuhi bunga teratai dan pelancong dari Singapura, Taiwan akan datang untuk menikmati keindahan tasik Chini.

Apabila saya menceritakan hal ini pada anak-anak, mereka teringin nak pergi melihatnya. Dari KL kami sampai ke Negeri Pahang ( kawasan Felda Keratong) dan di sepanjang jalan ada papan tanda Tasik Chini, Tasik Chini, Tasik Chini........ tapi bila dah masuk simpang Tasik Chini papan tanda pun hilang. Kami meneruskan perjalanan, main agak-agak aje, sehingga beberapa lama dan tertanya-tanya adakah kita ambil jalan yang betul. Lama kemudian dan hampir putus asa baru nampak papan tanda Tasik Chini. Hingga kini kami serik nak ke Tasik Chini.

Kami tidur semalam di chalet Tasik Chini walau pun pada masa tu pokok-pokok teratai belum tumbuh semula sebab baru saja musnah dilanda banjir.

Semasa berulang alik ke Kedah, suatu hari kami sengaja singgah di Taiping, memandangkan papan tanda Taiping, Taiping, Taiping tu sungguh menarik dan mengujakan. Kami masuk ke Taiping, keliling bandar , yang sudah banyak berubah. Tapi malangnya bila nak keluar ke highway, tak jumpa jalan , terpaksa berpusing-pusing beberapa kali, cari papan tanda yang entah di mana.

Banyak juga papan tanda jalan yang terlindung oleh dahan pokok sampai tak nampak, hingga kita boleh sesat meraban-raban kalau dah tersalah jalan, terutamanya di KL ni. Seolah-olahnya, kami dah tunjuk permulaan jalan, kamu pandai-pandai sendirilah mencarinya.

Selalunya papan tanda penunjuk jalan kita boleh jumpa diawal perjalanan dan bila dah nak sampai ke sesuatu destinasi. Banyak destinasi yang ketandusan papan tanda menyebabkan ramai yang terkeliru dan tertanya-tanya. Mungkin mereka fikir semua orang pandai boleh agak sendiri jalan like, if we say keep left you just keep left apa susahnya! atau mungkin mereka kata, ah bodohnya nak cari jalan keTUDM pun tak jumpa!

Kerajaan.... kalau ada duit lebih, buatlah papan tanda petunjuk jalan tu banyak-banyak. Ini pun untuk kesejahteraan rakyat juga, janganlah sampai jadi bengong pulak kita yang dari KL yang nak pergi ke KB yang ikut jalan Gua Musang. Tambahan pula bukan semua orang yang nak ke KB tu orang Kelantan, yang pejam mata pun boleh cari jalan.