Thursday, October 13, 2011

Ice Breaking








Antara cenderahati yang di bawak balik dari kenduri kahwin



Menghadiri majlis kenduri kahwin boleh menyeronokkan tapi ada yang memenatkan dan membosankan. Paling meriah majlis bawah kemah dan kenduri nasi kawah. Lepas makan nasi minyak ada teh tarik koner pulak, boleh gebang dengan kawan-kawan tak habis-habis cerita. Tapi kalau banyak kenduri pada satu hari, terpaksalah touch and go saja - salam dengan tuan rumah, makan , salam lagi lepas tu terus blah!

Majlis kenduri yang formal pulak selalunya dibuat waktu malam. Jemputan kena berada di dewan hotel atau lain-lain yang seumpamanya pada pukul 8 malam. Kalau orang Gombak nak pergi majlis kenduri kahwin ke Subang Jaya atau Shah Alam atau Putra Jaya, kena bertolak awal, solat maghrib di surau hotel. Nak solat Maghrib kat rumah tak sempat pulak.

Majlis formal pulak banyak kerenahnya. Kena pakai baju yang sesuai untuk malam ( kena ada lip lap-lip lap sikit , kena ada evening bag , kena make up tebal sikit , kena tu kena ni! ) Pastu dok kat kerusi, tunggu majlis bermula ( dalam kad -  8.30 - ketibaan pengantin ) realitinya, majlis akan bermula  sejam atau lebih kemudiannya. Dah resah dah tu, jiran kiri kanan tak berapa kenal pulak .... sembang pun kurang rancak!

Bila majlis dimulakan banyaklah protokolnya - Selawat Nabi ( berkajang-kajang kertas ) merenjis ( habis semua kaum kerabat nak merenjis ) , tayangan video masa kecik sampai kahwin , ucapan bapa pengantin, ucapan abang pengantin, ucapan adik lelaki, adik perempuan  ....gedebuk gedebak ...hinggakan .orang-orang pencen pun lenguhlah belakang sebab dok stret atas kerusi berjam-jam tak  bergerak menunggu adat istiadat yang gilang gemilang selesai!

Dalam salah satu majlis yang pernah saya hadiri  -   ucapan yang sungguh ghumbu dan meghapu  menjadi penyelamat pada keadaan yang begitu err....dry ......Hadirin semua tergelak habis -  hingga lupa lenguh belakang, sakit pinggang , tegang urat tengkuk menjadikan keadaan bertambah ceria . Yang jadi ice breaker ialah sahabat karib bapa pengantin..........

......let me tell you ( the bride ) about your father .........kawan saya ni ( the father ) cukup baguih, masa belajaq  dulu, orang lain semua spot soalan  bila nak periksa, tapi dia tak.......dia belajaq sungguh-sungguh tak main spot- spot, study semua, hinggakan yang dia study tu 8 topik aje, tapi yang keluaq dalam periksa ada 12!

.....when you were little ( the bride ), your father came back from out station, but you and your sister were not asleep yet at that time, so your mum said to your father , let me put this two girls to sleep first, and in the mean time you just recite al Quran. So, my good friend started reciting - auzubillahi minassyaitonir rojim......bismillahi......... yangggg...the girls are already asleep.......then your father went  on with....sodaqallahal adziiiiim...............

.........and  more stories that tickled us to the bones!






Bunga telur penyeri majlis.....

2 comments:

whm6840 said...

hahahahahaahahaahahahaah!!!!! ... tang mengaji tu tak boleh tahan... laju je terus penutup!

Kerabu Jantung said...

Lawak orang tua - tu lah yang dikatakan ghumbu dan merapu!