Monday, October 31, 2011

KL - BWN , BWN - KL - Tamu Kianggeh
Tamu Kianggeh di Bandar Seri BegawanTamu Kianggeh merupakan sebuah pasar yang menjual hasil pertanian -  pelbagai jenis sayur dan buah-buahan. Banyak jenis buah-buah yang sudah hampir pupus di Malaysia, masih ada di Brunei, seperti buah binjai . Begitu juga hasil-hasil laut dan sungai seperti ikan, ketam, sotong dan udang yang segar. Ada juga kepah  dan lokan dan udang galah banyak dijual , sayangnya tak sempat dirakamkan sebab kesuntukan masa.

Pasar ini terletak di seberang  Sungai Kianggeh  yang mengalir dipinggir Bandar Seri Begawan. Dari Bandar boleh jalan kaki ikut jambatan untuk ke seberang sungai  tempat letaknya Tamu Kianggeh. Sementara jalan air pula ialah untuk orang-orang yang hendak berulang alik dari Kampung Air ke Bandar Seri Begawan. 


Sungai Kianggeh mengalir di Bandar Seri Begawan. Betapa bergayanya teksi air menunggu pelanggan
Kurang sibuk sebab dah  tengahariKuih sepit yang pelbagai warna menarik perhatianIkan salai! sedap dimakan begitu saja!Rotan dan pelbagai perkakas buatan tangan


Tudung saji  cantik berhias dan bermacam-macam makanan kering- udang kering, ikan bilis, ikan salai...
Alat-alat  yang digunakan menjelang perkahwinan- lulur, bedak pelbagai warna, lilin, bedak sejuk dan daun-daun yang telah dikeringkan itu untuk direbus sebagai air mandian
Barut yang diperbuat dari kain kapas yang lembut , untuk ibu-ibu yang bersalin dan untuk anak-anak yang baru lahir!No comments: