Thursday, April 5, 2012

Jatuh Terhempap















Apabila seseorang dengan ikhlas hati memberi sesuatu pada jirannya  tetapi jirannya memaklumkan juadah yang dia hantar tu dah basi. Terkejut habislah dia dengan tak percayanya sekali, lalu  menelefon kawannya yang seorang lagi yang jugak diberi juadah tadi.

I nak tanya you sikit, betul ke kueh yang I hantar petang semalam tu dah basi

uk...akk......( tergamam )......!

You tau tak, Kak S kata kueh  tu dah basi? pada halnya my husband makan kueh tu sampai malam, takde pun basi?.  Mungkin kak S tak tau , santan jadi pekat sebab I kukus kueh  sekali dengan santan. Lama I kukus...takkan basi pulak! ( in denial lah nampak gayanya akak tu )

I dapat kueh tu pukul 5 petang,  masa maid you hantar tengahari I takde, pergi kenduri kawin. Kak S dapat lagi lewat  sebab dia pun tak balik lagi masa tu.....

Macam mana boleh basi sedangkan my husband makan berkali-kali, sampai malam makan lagi....

( dah naik seriau sebab kawannya dah emo habis ) I ingat tak basi kut.....(  dok fikir macam mana tak nak bagi kawan dia jatuh terhempap )

Tapi dia kata basi, sebab tu I tak puas hati!

Bukan basi terus, tapi santan tu perat sikit ( kurang segar ) , mungkin deria rasa Kak S sensitif , cepat terbau santan tu, maklumlah orang tua....Bukan sebab you salah masak ke apa, mungkin masa you beli santan tu  dah  dimesin  awal - awal lagi...............

Mungkinlah.....

Barulah suara dia agak kendur....

Fuh, keluar jugak peluh sejuk kawan tadi tu!




No comments: