Sunday, March 4, 2012

KUL - BTJ - Tinggal Kenangan

Tugu peringatan didirikan


Begitulah mala petaka besar yang menimpa Aceh - Kalau Allah menghendaki sesuatu terjadi, maka jadilah ia -  Kun  Fayakun! Inilah kubur satu liang lahad tempat mangsa-mangsa tsunami disemadikan beramai-ramai.


lambang ombak besar - diperkuburan massal


Kapal kargo dari tengah laut terdampar  jauh  ke dalam Banda Acehkapal kargo sepanjang 65 meter dan lebar 20 meter dari tengah laut ,
terdampar jauh ke daratan Banda Aceh.

Bot yang tersadai di atas bumbung rumah ini telah menyelamatkan nyawa  59 orang dari dihanyutkan arus deras. Ramai penduduk Banda Aceh menyelamatkan diri naik ke atas bot yang tersangkut di atas bumbung rumah-rumah mereka.....Tanpa bot-bot yang terkandas di kawasan perumahan yang dibawa arus dari laut , sudah tentu lebih ramai yang terkorban .

  bot  di atas bumbung  rumah ini telah menyelamatkan 59 orang penduduk setempatBooklet ini dicetak percuma untuk bacaan umum  menceritakan pelbagai pengalaman mereka yang mendapat rahmat terselamat dari maut apabila bot-bot hanyut tersangkut atas bumbung rumah mereka.

Kini yang tinggal ialah kesedihan yang tersemat di hati kerana kehilangan orang yang tersayang dan semua harta benda . Dan kengerian kepada bala' yang didatangkan pada manusia.....

 Museum Tsunami  banyak menyimpan gambar-gambar yang menyayat hati  rakyat Aceh yang tertewas pada 26 hb Disember 2004!

2 comments:

whm6840 said...

takut sangat dengan musibah Allah s.w.t.
Menarik Banda Acheh ni dengan peristiwanya.

Kerabu Jantung said...

Semoga Malaysia tidak ditimpa musibah yang besar, aamin!