Thursday, March 15, 2012

Tergelak Besar

Semasa melawat kawasan-kawasan bersejarah di Banda Aceh, kami singgah di sebuah rumah makan ( restoran ) . Saya pun order air karot - tapi pelayan restoran tak tau apa air karot .

saya pun tanya pemandu pelancong - bapak tahu apa itu karot

semangka?

bukan!

betik?

bukan! karot tu ialah lobak. Lobak ada dua jenis, satu lobak putih, satu lagu lobak merah ( karot )

Tak boleh nak bayangkan...

nanti pak, kalau jumpa restoran lain saya tunjuk karot pada pak, Aceh banyak karot ni!

bila ditunjuk karot, dia pun menepuk dahi ----oh, wortel! ( karot ) Memang banyak sekali wortel di sini!

Pada pagi esoknya sedang berkemas-kemas bag, sambil menonton/ mendengar siaran tv Indonesia - sebuah rancangan lebih kurang sama seperti Selamat Pagi Malaysia.

Segmen pertama memperkenalkan  Kab Muna di Pulau Sulawesi ( promo pelancongan )

apa ke benda nama tempat Kab Muna ni?

 nampak macam best je, boleh pilih ikan di pantai dan terus boleh bakar di tepi pantai ( ada pakej beli ikan segar kemudian boleh terus diupah bakar , ada dijual nasi dan sayur-sayur di tepi pantai itu)

 best makan ikan bakar segar dari laut

Tapi ape ke makna Kab Muna tu?.......lama baru tahu, Kab tu ialah Kabupaten atau wilayah  iaitu Kabupaten Muna!

Seterusnya diperkenal pula aktiviti orang-orang di Kabupaten Muna, macam-macam ada .....lalu keluarlah perkataan :

" kemal#an yang keras " ,

 terkejut habis kita dibuatnya - mencarut pulak orang tv nih!

kemudian baru faham rupe-rupenye .......kemal#an yang keras tu ialah

 SANGAT PEMALU !

Fuh! jauh kona tu....

No comments: