Tuesday, May 29, 2012

Memanjangkan Jangka Hayat

Bila doktor diagnosed  ada tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi - I kena makan ubat - kata doktor ubat-ubatan yang berjadual itu untuk memanjangkan jangka hayat. I ingat memanjangkan jangka hayat tu ialah lambat mati, rupanya ia bermaksud kita akan hidup sejahtera walaupun mempunyai penyakit yang kronik.

Saya bertemu dengan seorang wanita yang berumur 67 tahun, yang nampak sihat tapi bila berbual-bual dengannya rupa-rupanya baru saya tahu dia mengidap pelbagai penyakit kronik . Mula-mula dia didiagnos mengidap kencing manis pada umur semuda 41 tahun - katanya dia tak percaya cakap doktor dan mengabaikan ubat yang sepatutnya dia makan.

Apabila berumur 50 tahun dia mendapat mild strok dan dibubuh stent di saluran jantungnya. Apabila berumur 60 tahun pelbagai penyakit lain datang timpa menimpa - mula-mula bubuh kanta pada mata kerana kencing manis terlalu tinggi menyebabkan pemandangannya menjadi rabun, diikuti dengan memakai pacer pada jantungnya kerana stent sudah tidak mencukupi untuk bernafas. Kemudian diikuti dengan kerosakan buah pinggang menyebabkan dia kena buat dialisis setiap malam ( buat sendiri di rumah ) , selama 10 jam setiap 1 sesi. Akhir sekali barah payu dara - dan kini dalam perbincangan dengan doktor samada boleh ke tidak dibuang payu daranya kerana keadaan badannya yang agak lemah - buah pinggang rosak, jantung ada pacer, kencing manis sky high!

Tapi kehidupan sehariannya biasa saja, tak berada dalan kesakitan, tak pulak mengeluh sana mengeluh sini , boleh je pegi shopping dan memasak. Boleh enjoy tengok tv dan melayan anak cucu. Cuma katanya dia taklah secergas dulu!

Bayangkan kalau semua penyakit tu terbiar tanpa rawatan dan tak makan ubat-ubatan secara berterusan.......... 


Monday, May 28, 2012

Berbakti Pada Ibu!




Beberapa tahun dulu saya buat dua posting untuk pertandingan Blog for Federal Territory . Setiap posting dari peserta akan diberi rating oleh pembaca - iaitu bintang dari 1 - 10. Setelah beberapa lama posting saya tersidai ,  saya hanya dapat 1 atau 2 bintang sahaja ( bleah! ) . Jadi saya pun mengadu pada anak .....mak frust betul tak dapat rating - blog lain bukan main penuh berbintang-bintang!

Anak pun tenteramkan mak - mak...ada berjuta blog kat luar sana susah jugak nak baca blog mak aka you've got to write something extra ordinary only then people read your blog. Right, point taken. Dalam hati kalau ada pertandingan lagi, nak buat yang kaw-kaw......tak nak hadiah kereta atau bulldozer atau kapal terbang -  kalau dapat kamera yang canggih lagi bagus! nak pilih sendiri tak pandai.

Pagi esoknya bila bukak posting, tiba-tiba bersepah bintang - rating naik mendadak - ada 7 atau 8 bintang kat posting tu. I naik hairan - eh takkan tiba-tiba rating naik mendadak? I pun beritahu anak - mak heranlah tiba-tiba rating naik mendadak - tak tau fasal apa. Anak pun senyum sumbing -
ye ke? eloklah tu!

Kemudian bila dah lama-lama fikir - eh, jangan-jangan anak bertuah tu pegi promo blog I kat kawan-kawan  siber dia.

Dia buat senyum kambing je!

I tahu dia mesti beritau kawan-kawan dia suruh bagi rating kat mak dia.

I  tak naklah dapat rating cowboy macam tu...mak nak biarlah orang betul-betul suka dengan apa yang mak tulis.....

Tolong salah tak tolong pun salah.....

Baru demo tahu mak demo jenih hok payoh bbaso!


Saturday, May 26, 2012

Keluhan Seorang Ibu.....

Bila dah tua begini, keadaan dah jadi terbalik - keluh seorang ibu yang sudah kematian suami. Ada anak-anak bukannya nak menolong ibu, tapi bila datang jenguk ibu selalu cerita fasal tak cukup duit. Sebagai ibu tak sampai hati tengok anak susah, duit  peninggalan suami digunakan untuk menyara anak-anak yang susah pulak.

Memanglah kalau orang dengar mereka  kata anak tak berperikemaknusiaan, tapi kalau difikr-fikirkan kembali, anak-anak yang susah tu ada hak ke atas harta peninggalan bapa mereka. Selalu terjadi  anak-anak  yang berduit terus buat keputusan -  kita bagi je duit ayah kat emak, kita tak payah ambik! Betul kata mereka tu, tapi depa tak ingat adik beradik yang tak berduit tu, mereka sangat memerlukannya. Dengan kata lain hak mereka sebagai waris terabai . Itulah sebabnya dok pegi mengendeng duit dengan emak.

Ada juga satu kejadian, bila suami mati isteri tinggal kesaorangan di rumah  Anak-anak lain semua dah ada rumah sendiri melainkan seorang yang masih dok menyewa . Orang keliling pakat  kesian kat si ibu tadi dan bertanya kenapa tak ajak anak yang takde rumah tadi tinggal bersama. Ada yang mulut cerobeh mengata anak tu tak bertanggungjawab tak nak jaga ibunya.

Pada halnya dia dengan mak dia dah buat MOU sejak mula dia kawin lagi -  engkau tak boleh duduk dengan mak - mak tak mampu nak sara korang nanti. Dia tahu anaknya akan melepaskan tanggung jawab  dan bergantung padanya macam masa dia belum kawin dulu. Alangkan duduk berjauhan pun asyik pinjam duit ( yang tak pernah bayar ), tambah kalau duduk sekali dah tentu dia  lepuk segala perbelanjaan atas emaknya!

Hanya jauhari mengenal maknikam.
Hanya ibu yang tahu  putar belit anak-anaknya ...

Thursday, May 24, 2012

Bunga Dalam Kaca








Boleh jugak letak bunga ke dalam vase







Ada sedikit kelainan....








.....ada sedikit kelainan dari yang biasa......










Tuesday, May 22, 2012

Keegoan Yang tinggi

Ego yang membawa padah - kalau di jalan raya tak dapat kawal perasaan , tak boleh kalah dengan pemandu lain, adegan pecut memecut kerap berlaku di hiway . Yang memecut merasa bangga, yang menengok pula merasa gerun ! Masa ego tengah tinggi dah tak takut apa dah, kelajuan yang melampau itu boleh mematikan diri!

Orang lain pakat menyumpah sebab mereka bukan saja membahayakan diri sendiri tapi membahayakan orang lain juga!

Ada jugak ego yang suka menunjuk dengan apa yang dia ada, contohnya bawak kereta mewah bewarna merah, mewarnakan rambut dengan kaler merah dan pakaian  sedondon , baju, beg tangan hingga kasut sedondon merah setiap kali keluar rumah memandu kereta mewah yang merah!

Semasa tengah kembang hidung bermegah dengan segala kemerahan tu, ada yang terpukau dan  ada yang tergelak  -  apa hal dengan cik puan tu......ada unfinished business tang mana pulak!

Yang tak tahannya ada yang suka dok melebong bila bercakap - dialah paling kaya, paling hebat dan paling semua yang ada kat dunia ni - sampai orang kiri kanan rasa nak stapler mulut dia!

Ya Allah jauhkan kami dari termasuk dalam golongan yang ego!


Sunday, May 20, 2012

Something Sweet





For The House







........sweet smelling





                                               yellow lilies.....in full bloom

                                      





Friday, May 18, 2012

Orang Pencen.......2

Banyak cerita menarik yang kita dengar tentang orang pencen.

Semasa kami di Alor Setar pada tahun 1990an dulu, ada trend orang pencen berkahwin perempuan muda. Saya dapat cerita @ gossip ni dari orang yang buat langsir rumah saya -

Macam mana bisnes langsir ni, makin maju ke

Bolehlah kak , dah lepas raya ni slow sikit. Tapi la ni ramai orang pencen, pi pasang langsir rumah depa

Oh? bila pencen buat langsir baru?

Pasang langsir rumah baru!

Beli rumah baru lagi?

Ramai orang baru pencen kawin orang muda, pi pasang langsir rumah bini muda depa la ni!

Macam tak percayakan? tapi ianya memang berlaku ( takkan dia kenen kat I kot? laki I masa tu lambat lagi nak pencen! )

Ada juga yang nak jadi bisnesman bila pencen. Dulu koje kerajaan , tiba-tiba nak masuk bisnes impot expot - konon kata bisnes tu begitu lucrative , duit berlambak tak habis makan anak cucu. Maka terliurlah kawan tu, mulalah buat investment sikit-sikit sampai habis duit gratituity atau duit EPF.  Akhirnya gigit jari! ( rupa-rupanya nak buat bisnes ni kenalah dari mula bukan macam sesetengah orang politik  main terjun parachute! )

Ada juga bila pencen jadi kedekut hingga kena sumpah dek anak bini berbakul-bakul, sebab terlalu berkira. Mereka ni  dari golongan yang takut duit cepat habis! Bila depa mati, balu enjoy duit dia cukup-cukup sebab anak-anak semua tolak bahagian pesaka pada mak depa! ( dah tak boleh kata apa lagi, he's no more in this world! )








Monday, May 14, 2012

Bila Langit Mendung.....






..........cuaca jadi suram...



.......hujan turun mencurah-curah....
( best! tak payah siram pokok )







....pokok jadi segar ..



.........batu-batu pun nampak terserlah!














Friday, May 11, 2012

Bola Kaca

















Pada tahun 70an dulu bola kaca seperti ini bersepah di bawah rumah nelayan di Pantai Timur.










Sebabnya jadi begitu ialah nelayan-nelayan telah menukarkan penggunaan pelampong kaca kepada pelampong plastik.



Bila ada orang mengutip pelampong-pelampong kaca buat hiasan rumah, maka kami pun turut sama.
Pelampong di atas tu digantung dengan tali plastik diikat secara macrame .

Ada orang pandai buat macrame , tapi saya tak pandai. Ingin nak beli lagi tapi tak tau di mana,
jadi pelampong yang ada tu dibiarkan bersepah, dan dah pecah 2 biji......







Wednesday, May 9, 2012

Lempeng aka Pek Nga
















Oleh kerana rupa lempeng tak berapa cantik, kita boleh bagi rasa dia sedap 
dengan menambahkan pelbagai bahan lain supaya orang tak pandang sebelah mata kat cik pek nga tu!


















 dengan muesli






dan cornflakes atau lain-lain yang seumpamanya seperti kelapa parut atau kacang goreng, atau kismis, korma ke....




ke dalam pisang yang telah dilenyek. Kalau boleh tak payah bubuh gula sebab pisang tu bukan main bergula dah! kalau lori gula terbalik depan rumah - bubuhlah seberapa banyak gula yang kita suka ( kalau tak sayang body ). Tambah tepung gandum supaya adunan tidak cair sangat, tambah secubit garam - perap sekejap supaya ia sebati..




Panaskan kuali, sapu sedikit minyak, atau mentega atau magerin, tepeklah adunan pisang tadi ikut suka tebal ke nipis, besar atau kecil ( kita buat dia bukan dia buat kita! )




biarkan hingga garing - dan hidangkan !

Kalau ahli keluarga buat sombong tak nak makan, makanlah kita sorang-sorang!



Sunday, May 6, 2012

Drama Tahun 70an

Masa tahun 1970an, kereta merupakan satu luxury - walaupun negara kaya tapi masih belum maju lagi.Kalau lelaki ada kereta, pecah kepala  ( kata orang Kedah ), habih te ( kata oghe Kelate ) , ramai gadis yang mengorat depa!

Perihal seorang gadis dapat boyfriend pakai kereta Mercedes - punyalah happy dapat kail ikan jerung, siap dengan mak bapak sekali turut berbangga  akan kehebatan anak dara depa . Berbuih mulut menyohor kat jiran-jiran dan sedara mara - akan kehebatan 'kawan' anak gadisnya! naik berbulu telinga jiran-jiran mendengar cerita yang dok rewind pi mai pi mai! ( dalam hati nak jugak dapat bakal menantu yang hebat macam tu!...kalau boleh.. )

Nak dijadikan cerita, bila  ibu bapak gadis nak mengerjakan haji , mereka meminta siteruna aka bakal menantu supaya tolong jaga rumah dan anak-anak yang ditinggalkan tu! mereka meninggalkan rumah dengan hati yang lega sebab ada orang yang boleh diharap tengok-tengokkan rumah depa!

Bagaikan  kucing disua ikan bakar, siteruna pun dengan suka hatinya menerima tanggungjawab tu. Siang malam berlabuh kat rumah bakal pak mentua hingga jiran dah tak tahan lagi, lalu mereka repot kat  Jabatan Agama Islam. Akhirnya pegawai pencegah maksiat pergi ambush rumah tu dan menangkap basah teruna dara tuh!

Mak gadis pengsan bila balik dari Mekah dapat khabar hal anak perempuannya tu dah ditangkap basah. Bertambah pengsan bila dapat tahu menantu tangkap basahnya tu bukan tuan kereta Mercedes tapi hanyalah dreba semata-mata - yang dok joli katak bila tuannya anak beranak pergi ke luar negara dalam jangkamasa yang lama!


Tuesday, May 1, 2012

Pak Menteri Nak Mai!

Kecoh benar kat kampung, Pak Menteri dan isteri nak datang melawat!

Banyak benda yang nak dibuat - peruntukan melimpah ruah -  untuk acara sambutan, jamuan, persediaan tapak pameran dan segala persediaan dewan, banners, bunting , bendera kecik besar - kenderaan untuk mengangkut orang kampung - pendek kata geger habih ore kapong!

 Semua yang berkepentingan nak tunjuk muka kat pak menteri!

 Awas, duit peruntukan tu, jangan tak amanah pulak, jangan pulak masuk poket sendiri dan yang selebihnya  ambiklah korang yang ramai-ramai tu, kongsi sikit-sikit sorang, pandai-pandai belanja duit ! Semua petugas nak kena bayar jerih penat mereka, maklumlah berhari-hari buat kerja - akhir-akhirnya dapat 50 ringgit sorang, sebab yang lain dah kena pow!
( ada ke beladi ful yang buat lagu tuh? ) orang kata ada, belanar yang buat lagu tu. Lagi pulak duit tu untuk belanja hangus, not audited! Peduli apa!

 Begitulah halnya, orang bawahan buat kerja bertungkus lumus maklumlah nak sambut pak menteri, orang-orang yang atas-atas dok menebeng diri kat pak menteri.Sibuknya depa tu ke sana ke mari tak bertepi.  Everybody calls everybody - tak renti-renti sampai berasap talipong tuh! Buat kerjanya tak setara mana , yang dok pulun kerja awak-awak tu je!

Siap order tu order ni, cari benda tu, cari benda ni, nak bagi buah tangan kat menteri dan isteri - nak ambik hati, biar nama depa naik. Tunjuk pelbagai keistimewaan kampung tu, kaum ibu ada persatuan , pandai masak, pandai menjahit, buat gubahan, buat pameran untuk acara isteri pak menteri supaya dapat beramah mesra dengan rakyat.

Jangan terpedaya dengan pameran tu dan segala benda yang ditunjukkan - kadang-kadang dia tak menggambarkan realiti sebenar.

Jangan bagi peluang ada kaki yang nak bisik tu bisik ni  kat pak menteri - kalau nak cakap biar terang-terang dan berdepan-depan, barulah takde fitnah memfitnah dan mengadu domba!

KALU DOK CAYE, GI TENGOK SEDIRI  DI KAPONG!

Selamat Hari Pekerja!