Friday, May 11, 2012

Bola Kaca

















Pada tahun 70an dulu bola kaca seperti ini bersepah di bawah rumah nelayan di Pantai Timur.










Sebabnya jadi begitu ialah nelayan-nelayan telah menukarkan penggunaan pelampong kaca kepada pelampong plastik.



Bila ada orang mengutip pelampong-pelampong kaca buat hiasan rumah, maka kami pun turut sama.
Pelampong di atas tu digantung dengan tali plastik diikat secara macrame .

Ada orang pandai buat macrame , tapi saya tak pandai. Ingin nak beli lagi tapi tak tau di mana,
jadi pelampong yang ada tu dibiarkan bersepah, dan dah pecah 2 biji......







9 comments:

Anonymous said...

Byk kee..bola kaca tu...kami bole buat jaring utk bola kaca tu...tnggl kt mane yaa??

Kerabu Jantung said...

ada 9 biji semuanya, ada jugak yang dah pecah.

Boleh buat buat jaring tu..tapi tak mahulah deal dengan anonymous! I want the real person..

Arif Razak said...

Nk jual bola kaca tu atau nk suh buat jaring..kalu nk jual sya brmnat nt belinya..if x nk jual..ayh sya bole buatkn jaringnya..Sya dri Terengganu

Kerabu Jantung said...


Arif,

taknak jual , sayang bola kaca tu, la ni dah takde lagi. masa duduk di kuantan 1980an dulu banyak dapat bola kaca tu, banyak jugak bagi kat kawan-kawan.

memang nak jaring tu sekurang-kurangnya 4 buat masa ni, sebab tak cukup tempat nak gantung semuanya!

Arif Razak said...

Owh yeke..yela..bola kaca tu mmg brg antik.kalau x silap sya bola kaca tu byk saiz..stkat ayh saya dh buat ade 4 saiz..hmm saiz mana satu yee..skunk ni duk kt mane?

Kerabu Jantung said...

Duduk Gombak - ada 3 saiz - besar ( diameter 14" ), sedang dan kecik .

Berapa harga yang size besar.

Arif pulak tinggal dimana?

Arif Razak said...

owhh..hmm.saya x pasti pasal saiz tu..kalu ikut yg ayah saya buat pling besar seperti dlm gmbr yg akn sya sertakn ni..pling besar= RM35.besar=Rm30..sedang=25 kecik=20..tp pattern yg seperti dlm gmbr yg saya bg link ni...kalau puan nk yg sbgimna yg puan dah ade..bole jee buat pattern..hrga mngkin kurng lgi..sbb tli gna sikit shja..

http://taliroppia.blogspot.com/2012/12/trend-bola-kaca-dalam-jaring-lening.html

Arif Razak said...

jaring yg ditempah dh siap daa..cma jring tu..ayh saya buat penuh n cara gntung sama macm gmbr mk cik..Boleh x? if ok..hantrkn alamt tmpt tinggl mak cik kt email arif- fira_1992@yahoo.com..

Kerabu Jantung said...

Sorry Arif, tak bukak internet, balik kampung kat Rompin Pahang, hujan lebat, tel line mati.

nama dan alamat makcik dah email, nak mintak no akaun Arif puak!