Saturday, June 30, 2012

Buah Yang Jarang Dijumpai









Habibti telah dijemput pergi ke kebun seorang sahabat kami di Janda Baik. Di kebun tu ada sepokok buah yang dikenali dengan nama saintifiknya iaitu Samanea Saman. Oleh kerana pokok ni hampir pupus di Malaysia, ramai yang tak kenal dan tak pernah makan buahnya.

Habibti tak pernah tengok buah tu sebelum ni , bila dia tanya apa nama buah tu , kami pun beritau ie buah ko#% mamak ( knowing that she won't understand the meaning ).  Bila makan Habibti kata sedap, dan beliau nak beritahu  hubbynya. Oleh kerana the menfolk duduk berjauhan dengan kami - mereka di atas beranda dan we ladies di tepi sungai -

Beliau pun mengangkat buah tu tunjuk pada Wan dari jauh .......Wan....you pernah makan  buah ni? Nama dia buah ko.......( kami pun terus menutup mulutnya )

Hoho..jangan sebut nama buah ni....bahaya besar...




            Wiki search

Why, what's wrong?

Nama buah tu very offensive! Tak boleh sebut kuat-kuat

Why? why?

We started laughing...and told her the real meaning of that buah Samanea Saman mengikut nama kampungnya......

Tak tahulah sapa yang bijak sangat bubuh nama  yang agak x- rated  kat buah yang tak berdosa tuh ! Dahlah pokok nama lain buahnya pulak nama lain.......pelikkan?

Friday, June 29, 2012

Syukur Nikmat

Seorang kawan berasa risau sebab dia kata dia tak pandai bersyukur sedangkan Allah kurniakan kesenangan dan kesihatan padanya dan keluarga.  Dia kata dia tak tahu cara yang betul untuk bersyukur ( sedangkan dia memang bersyukur segala nikmat yang diterimanya ). Dia rasa syukurnya sikit sangat berbanding dengan nikmat yang dia ada.

Kami pun tak tahu nak kata apa. Ada di antara kami menceritakan pengalaman  yang menyebabkan kami  bersyukur pada Allah tentang nikmat kesihatan.  Ketika kami sedang dalam keadaan ketidakselesaan dan kesakitan - baru insaf  betapa sedikitnya kita bersyukur.

Ada yang duduk dalam tandas berjam- jam kerana constipated - punyalah siksa, rasa langit rendah di atas kepala- bila dah selesai punyalah bersyukur dan baru faham betapa besarnya makna ghufranak yang harus kita ucapkan setelah keluar dari tandas!

Sebaliknya pulak seorang kawan lain yang kena diarrohea -  betapa tersiksanya duduk dalam tandas tak boleh nak bangun sebab perut terlalu sakit . Bayangkan perut yang sakit dan  mata pula berpinar-pinar dan kaki tangan jadi sejuk - sebab kehilangan banyak air dalam badan!

Suatu hari apabila kena selsema , semasa terjaga dari tidur badan rasa berat dan kena ambil masa lama baru boleh bangun. Masa tu terfikir kalaulah tak boleh bangun terus bagaimana? Takut sungguh kalau Allah ambik balik nikmat kesihatan yang ada pada kita......

Nauzubillah! 




Wednesday, June 27, 2012

Tuesday, June 26, 2012

Pergi Melawat Orthodontist





Setelah gerudi gigi, tampal gigi, buat crown , buat bridging akhir sekali buat implant pulak. Mahal weh nak maintain gigi untuk seumur hidup nih. Ada kawan kata takkanlah nak biarkan gigi senget benget , buatnya umur panjang hingga 80 tahun tak patut pulak nak biarkan gigi berseranggah dan terlopong walau pun di bahagian yang orang tak nampak ( di geraham )!

Seram jugak bila pakar gigi kata  titanium akan ditanam dalam gusi sebagai base pada gigi baru. Titanium ?   macam nak buat peluru berpandu je?( that's uranium, right?) .

Okaaay....tanam besi titanium  dalam gusi kemudian biarkan 3 bulan .  Lepas 3 bulan belah pulak gusi  , masukkan skrew pada titanium tu   - biarkan 2 minggu sampai gusi sembuh dari torehan , kemudian baru bubuh gigi palsu yang dibuat dari zircon  . Setelah itu simen pulak kelilingnya supaya tak tanggal (supaya tak tertelan! haha!). Maka dapatlah gigi baru yang palsu adanya....

( Mohon rujuk wikipedia untuk dapat fakta yang tepat - yang di atas tu fakta orang pencen )

Bila tiba masa nak jumpa doktor - stress tak terkira, kalau pegi check blood pressure tu mungkin dah naik macam roket! Tapi doktor pandai main saikoloji- proses ni sekejap je, tak sakit pun , jangan risau you are in good hands.

Memanglah tak sakit sebab dah kena bius kan? masa jab bius tu keluar jugak air mata.

Doktor cakap tu semuanya betul, tapi part yang stress dok nganga 1/2 jam lebih  tu dia tak cerita...

Kata doktor dalam  20 orang yang buat implant, hanya ada dua failures, iaitu seorang chain smoker dan seorang lagi  paras gula dalam darahnya maintain 10 - 15 dan dia in denial, tak mahu terima hakikat dan tak mahu makan ubat diabetes ( keras kepala pulak dia tuh! )

Sunday, June 24, 2012

Durian Runtuh







Orang kata durian runtuh ialah dapat rezeki terpijak...


Semasa di Alor Setar 20 tahun dulu  ada orang bukak gerai depan rumah bila tiba musim buah . Masa tu musim buah durian dan cempedak tengah menjadi - punya banyak durian berlonggok macam bukit kecil . Terlampau banyak durian harganya pun jadi sangat murah.

Pada masa yang sama kebun buah-buahan di Yan pun sama naik menjadinya. Tiba-tiba kami dapat seguni durian kiriman dari orang Yan. Kelam kabut habis satu keluarga....sapa nak makan durian banyak-banyak ni, semua anak-anak tak makan durian, mak bapak  pun makan ala kadar je -  sebiji dua pun dah cukup ( bapak makan 2-3 ulas , mak dok perabis yang selebihnya ).

Bila balik Yan me husben bising...awat hantaq deghiyan banyak sangat?

Yang tu bahagian hangpa..

Banyak sampai seguni.... sapa nak makan?

Kami pun melambak dok ada, nak juai tak dak ghega....

Masa durian tengah menjadi semua dah tak larat nak pandang.

Sekarang  durian dah tak berapa ada dah - kebun lama turun temurun, kalau tak ditanam semula atau  tak dibaja bersungguh-sungguh - lama-lama kurus dan keringlah dia. Pokok buah-buahan pun menopause jugak!


Saturday, June 23, 2012

Tak Tau Nak Buat Apa

Can somebody help me, my pc speaks German!

Friday, June 22, 2012

Orang Rajin v Orang Malas

 Semasa kami tinggal di Jalan Sultanah , Alor Setar pada tahun 1990an dulu, ada sebuah gerai yang menjual pelbagai kuih muih pada waktu petang. Kuih- kuih tu semuanya sedap-sedap belaka dan yang menjadi kesukaan anak-anak ialah kuih cara. Saya pun relax bukan main, tak payah nak fikir fasal minum petang ( it is already taken care of  ).

Seorang ahli keluarga komen, katanya.....alahai.. kalau setakat nak makan sikit tu buat sendirilah, tak payah beli.

Err.... ( cari excuse ).. kalau nak makan sikit , untung lagi kita beli!

Mana pulak untung beli, buat lagi untung, boleh makan lebih!

Bagi Kak S yang rajin tu kalau buat kenduri kurang dari 100 orang , masak sendiri je - bukannya payah sangat!

I pun tergagap terus tak boleh nak jawab!

 Semasa di Kelantan dulu ( tahun1986 ) ada beli periuk besar - trend dulu beli periuk besar-besar simpan untuk buat kenduri. Tapi periuk tu tak pernah guna sampai sekarang sebab katerer pun boleh masak walaupun untuk 10 orang!

Periuk besar tersadai lebih dari 25 tahun dah!

Thursday, June 21, 2012

Tak Boleh Balik Kampung





Anything de Chine cannot balik kampung maa.....



We bought some rosewood furniture  ( imported from China )when we were in Kuching and the price was very reasonable as compared to KL. It  so happened that my neighbour M love rosewood too. In the end both of us bought 1 set of settee each.

M went overboard, she bought a complete set of that Fu Manchu furniture - consist of a complete set of rosewood settee, a display cabinet , a day bed and some embroideries ( with rosewood frame ) for the wall - all of them are embedded with mother of pearls.

When her friend visited her house she was so tak sayang mulut .....saying...

Wah, M... aku tengok rumah engko ni dah jadi macam museum China!

When someone from Semenanjung visited me in Kuching, her comment was:

Kerusi ni tak boleh bawak balik kampung - orang kampung tak boleh terima kerusi macam ni ( kerusi de Chine ).....

And I thought she was being utterly ridiculous - eh haram ke kerusi tu?

Things has change 15 years later, today.......they go beyond kerusi China , they  ally with the Chinese opposition party to make an inroad to Putra Jaya.




Tuesday, June 19, 2012

Malaysia Makmur!















Keluarga besar pegi piknik!














Boleh makan 50 orang!

Sunday, June 17, 2012

Sejukkan Mata









If you don't want to be tied down to your plants:

1. Throw away all the potted plants because they need daily watering, weeding etc
     ( keep a few that you really love )
    

2. Maintain the hardy plants - you don't have to water them everyday ,
    just fertilise them once a month and prune them once in a while
    and you don't even  need to talk to them!

3. If they are untidy, leave them be! manicured gardens are expensive!




Friday, June 15, 2012

Jangan Syak Wasangka




Ada satu cerita yang diceritakan oleh tuan yang empunya diri - mengenai ikan belaannya dalam kolam di rumahnya.

Kolam dia tu penuh dengan ikan koi yang dah besar -besar -  koi Jepun pulak tu!

Apabila dia dan keluarganya pergi melancong, diamanahkan drebanya memberi makan ikan dan menjaga rumahnya.

Setelah beberapa minggu mereka pun balik - dan didapati kolamnya sunyi senyap ,  tak ada seekor pun ikan  yang tinggal dalam kolam tu.

Bila tanya pak supir - katanya tak tahu ....

Tuan ikan pun tak terkata apa !

Tapi  dia syak ikan tu dah kena makan dek......... ( kalau ayat ni dihabiskan, dapat dosa free sebab main agak-agak dan syak wasangka  ).























Thursday, June 14, 2012

Terima Seadanya?


Sifat kedekut tiada ubatnya dalam dunia ni melainkan bila hilang segala harta barulah menyesal .

Semah  dah masak benar dengan perangai  Mek Wok. Pernah satu ketika Mek Wok buat kenduri untuk ahli keluarganya sahaja dan tak jemput orang lain. Pada esok harinya dia datang bawak sedikit nasi dagang lebihan kenduri semalam untuk sahabat baiknya tu. Bila  Semah nak  makan rupanya lauk nasi dagang tu dah terhangit ( akibat beberapa kali dipanaskan sebab takut basi ).

Kebetulan pada hari yang sama suami Semah bawak balik nasi dagang .  Kebetulan seorang kawan  datang  ke rumah,  Semah pun hidangkan nasi dagang yang suaminya bawak balik tadi ( memanjangkan rezeki ). Rupa-rupanya cerita dah sampai ke telinga Mek Wok - mengatakan nasi dagang yang kawan tu makan di rumah Semah sungguh sedap. Mek Wok pun teruja bukan main , dia ingat  nasi dagang berlauk hangit yang dia bagi tu  yang sedap !

Apabila Mek Wok bertemu Semah pada hari yang lain dia pun berkata, hari tu saya beri lauk nasi dagang kat awak terhangit sikit , sebenarnya ada  seperiuk lagi lauk yang elok.....
( Bagi apa kat orang  lauk yang dah hangus tu kalau ada seperiuk lagi yang elok! Aloh lah Mek Wok weh... )

Semah kata  sifat bakhil Mek Wok tu dah kronik, tapi dia tak ambil hati, jangan ingat buruk dia ingatkan baik dia........sebab  pada ketika yang lain semasa Semah katam alQuran, Mek Wok hadiahkan dia sebiji puding yang sedap dan cantik - semua orang terkejut dengan kemurahan hati Mek Wok tu! ( depa ingat Mek Wok dah buang tebiat )

Kata Semah  - kena terima kawan  seadanya!

( Baiknya engkau Semah.....kalau orang lain dah lama right off nama Mek Wok tu! )


Tuesday, June 12, 2012

Go Green!





 I planted this pokok kadok or piper sarmentosom 15 years ago and still surviving to this day

Daun kadok  can be eaten as a side dish - blanche the leaves and dip in sambal belacan cili padi!

























Sunday, June 10, 2012

Macam Tak Percaya!

Buang sampah ke dalam laman jiran!

Sebenarnya banyak berlaku dan kerap kali menimbulkan perbalahan.

Seorang ibu mengadu jiran sebelah rumah anaknya , bila menyapu sampah tak ditadahkan dan tak dibuang dalam tong sampah, tapi ditala ke rumah anaknya. Tak sudah dengan tu anak cucu dia selamba je buang  sampah ke dalam pagar jiran .

Di kampung pulak lain cerita, oleh kerana rumah jiran-jiran  agak berjauhan, sebab tanah luas, timbul masalah sempadan. Ada jugak jiran yang menghalakan longkang mereka ke tanah orang  sebelah sehingga terjadi kolam kecik di situ ( yang berbau busuk ) akibat dari aliran air mandi dan air kumbahan !

Ada yang tak sabar, sampai bawak parang ke rumah jiran.....maklumlah cakap sikit-sikit buat selamba derk je - bila nampak kilauan parang baru menggelabah,  habis anak cucu dikerah gali parit menghala masuk ke tanah sendiri.



pokok jambu golok

Belakang pokok jambu golok ialah sempadan tanah pusaka - elok je depa datang pacak rumah gelandangan ( yang berdinding zing ) betul-betul atas line! Ada juga yang buat rumah atas tanah sendiri tapi tangga dan lambor masuk ke tanah orang.....siap buat court badminton lagi depan rumah.
Tak kira lagi buah kelapa, buah mangga dan buah jambu golok dah jadi hak bersama - main ambik tak bertabik dah kat tuan tanah!

Mujur jugak orang kampung tak reti lagi main saman menyaman.....kalau tak gempaq habis kisah saman jiran ke atas jiran, saman isteri terhadap suami kerana tak beri nafkah atau saman makmun terhadap tok imam yang  menyebabkan ramai makmum  mufarakah setiap kali tok imam tu on duty!





Saturday, June 9, 2012

Rumah Kosong








Sebuah keluarga yang mempunyai 6 orang anak yang masih kecil datang berziarah . Saya pun menyediakan sedikit makanan yang disukai kanak-kanak dan membuka semua pintu rumah - depan belakang dan pintu dapur supaya kanak-kanak dapat berlari dan bermain dengan bebasnya keluar masuk rumah. Maklumlah dalam rumah takda permainan budak kecik ( kalau ada pun satu dua yang lama-lama dulu ), tv pun takde channel kartun.








Semasa dalam kereta nak balik, anak-anak itu bertanya pada ibu mereka  - mama kenapa rumah nena tu kosong je takde orang?

Rupanya budak-budak pun perasan rumah dah jadi empty nest!

Mengingatkan saya semasa tinggal di Kuching pada tahun 1994-1996 , masa tu anak yang bongsu berada dalam darjah tiga. Oleh kerana laman rumah kami agak luas,  anak-anak jiran datang bermain bola, main kejar-kejar dan sebagainya setiap petang. Riuh rendah kanak-kanak bermain - kami tumpang gembira!

Ada salah seorang anak jiran  bertanya ibunya....
Ma, pelik sungguh  makcik tu, orang lain sema ada baby dia sorang je yang takde baby!

Begitulah kanak-kanak , mereka cakap apa yang mereka perhati - mereka tak pandai membohong!




Thursday, June 7, 2012

Kisah Benar



Setelah menerima duit upah kerja pada hari tu, bukan main syukurnya dia - M bukak cerita -
Kak, semalam saya anak beranak kebingungan , duit belanja putus , dah tak tahu nak korek kat mana....
Anak-anak sedih, dah macam putus asa .  Bila dapat panggilan suruh buat kerja ( trim pokok dan cabut rumput ) - anak-anak gembira sangat , semua rasa lega.

( Suami M meninggal beberapa tahun lalu , bersusah payah memelihara anak-anak dengan gaji yang kecil dengan sedikit sebanyak duit tambahan buat kerja sambilan lain )

M bercerita penuh  senyuman , sedangkan air matanya mengalir ke pipi.

Kalau kita luangkan masa dengar cerita kesusahan orang-orang yang kita kenal , sudah tentu kita dapat menolong mereka sedikit sebanyak.

Kadang-kadang dalam lebihan rezeki  pada kita, ada rezeki orang lain di situ - walaupun sedikit!.







Tuesday, June 5, 2012

Pretty Lilies





















..even though you never pamper them





...or sometimes ( most of the time ) just ignore them












....they keep on flowering, regardless!



Thank you pretty lilies.









Sunday, June 3, 2012

Aloh Lah Weh!





........kita ni kalau ada rezeki lebih sikit jangelah buak kupik!

Kadang-kadang nak tergelak jugak dengan perangai manusia yang berkira sangat aka kedekut tak bertempat.

Ada seorang kawan yang pandai buat telur pindang , dia buat telur pindang untuk menambah pendapatannya. Setiap kali  ada tempahan untuk kenduri kecil atau besar, dia akan buat lebih untuk dijual pada kawan-kawan yang suka makan telur pindang. Setiap kali kami yang ramai-ramai ni  beli 10 biji seorang  -  bagi moral support pada kawan tu.

Percaya atau tidak sipolan yang sorang ni declare - laki dia tak suka makan barang yang dibeli @ makan dari buatan orang lain. Jadi dia pun menarik  tuan telur pindang di bawa ke tepi sikit nak tanya macam mana cara nak buat telur pindang tuh - dia nak buat sendiri telur pindang nak hidang kat laki dia!

Nasihat kami pada sipolan tu beli jelah telur pindang tu, laki engkau bukannya tahu sapa yang buat! Selalunya suami makan je apa yang isteri dia hidang - tak taulah kalau ada tok laki yang fussssssyyy sangat!....tiap kali nak makan tanya sapa masak ni, sapa buat ni atau ni buat ke beli?









Friday, June 1, 2012

Hati-Hati Memilih Kawan

Salah seorang  ahli keluarga kami kena madu pada umur 60 tahun. Hancur luluh hatinya, diharap panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.

Dalam pada tu dia ada beberapa kawan rapat yang sentiasa beri sokongan moral padanya - sekurang-kurangnya terubat juga hati yang terluka. Dalam ramai-ramai kawan tu ada seorang yang sangat rapat dengannya. Kawan ni memberi segala information yang dirasakan perlu untuk mengubat hati sahabatnya. Antaranya ialah.....

Cik Nah nak tau Abang Aji pi kendughi dengan sapa haghi ni?
Kenduri apa? tang mana?
Ni nak habaq mai, kendughi rumah Tok Piah - dia bawak yang nu piii!
Ya ka? terkejut macam nak naik sawan akak tu
 ( akak....janganlah naik sawan pulak, kan hari ni giliran yang sanaaa ! )
Nak tau, yang sana tu menyombong bukan main, tunjuk lagak jadi bini orang kaya!
Isyyy....Bang Aji dah teruk kena perasap dah tu!
( dia memang nak berbini muda, tak payah perasap pun! )
Cik Nah tau? pakai ghantai besaq sama macam hak Cik Nah dok pakai selalu tu...
( ehh..asyik mencucuk je ni, kang laki awak pulak bukak cawangan, baru tau )
Hoii....geram tak terkiralah akak tu....kalau ada sungai dekat rumah rasa nak terjun!
( pada akak terjun baik tolak Abang Aji tu je ke dalam sungai! biar dia melolong )

Begitulah sahabat setianya, hari-hari dok beri racun kat ahli keluarga kami tu sampai tak kering air mata menangis!

Pernah juga kami nasihatkan dia, jangan bagi muka kat kawan dia tu - tapi dia tak tau macam mana nak buat , dah kawan lama.

Lantaklah akak oii , dah nak tau sangat cerita belah sana tu, tanggunglah sendiri!