Friday, July 27, 2012

Perihal Bersahur




Buka puasa takde masalah, perut tengah lapar apa saja yang ada depan mata sedap - tak sempat nak komplen lagi dah! Masalah timbul masa bangun sahur - mata mengantuk kadang-kadang takde selera nak makan, terutamanya kanak-kanak. Macam-macam mak depa menggayakan makanan nak bagi anak makan lebih sikit supaya tak lemah esok hari.

Ada sesetengah kawan-kawan sangat beruntung sebab waktu sahur jadi macam waktu breakfast - makan dua keping roti dengan telur atau jem atau butter dengan se mug milo atau nescafe atau teh dah memadai. Bagus macam tu, tak pening kepala memikir nak masak apa waktu sahur!

Ada juga orang yang bersahur makan macam lunch. Inilah yang buat  banyak koje, maklumlah nak kena bangun lebih awal nak masak hidangan lengkap macam lunch di subuh yang gelap gelita tuh!

Ada yang bernasib baik tok laki boleh makan apa saja leftovers waktu berbuka puasa. Ramai juga yang nak makan semua yang baru dimasak...... Haru jugak tiap-tiap malam dok cerrr,cerrr goring ikan masin dan tong tang tong tang tumbuk sambal belacan.

As for me husben tak kisah apa saja yang I hidangkan  dia makan je - tak taulah , mungkin :

a . I pandai masak
b.  dah mangli ( Kedah speak tu! ) dengan masakan I
c.  malas nak buat balah dengan bini

Suami yang suka buat balah dengan bini tu jaga-jaga sikit ye! Bulan Ramadhan ni baik bertaubat nasuha - jangan dok buat naya kat bini hangpa! If you want to fight - pick someone your own size !

Ladies, don't let yourselves being bullied by anybody ! Pi belajaq silat ,  kuntau , fencing , boxing Siam ke apa-apa lagi yang patut.....for self defence!



No comments: