Sunday, August 19, 2012

Daging Dendeng





Jangan buat menyombong dengan orang - mungkin tukang gosok baju kita lebih pandai memasak dari kita. Resepi daging dendeng ni I got  from Yus.

Bahan-bahan:

250gm  daging  lembu batang pinang ( atau lain-lain bahagian pilihan sendiri )

1 batang serai, sedikit halia , lengkuas dan bawang putih di rebus dengan daging.
Setelah itu tos hingga kering, potong nipis - dan ditumbuk kemudian diperap dengan lada hitam, sedikit garam atau kicap  kalau suka ( improvise sendiri )






Goring sampai garing





Goring sampai garing ( crispy )






Bahan-bahan untuk bumbunya:

 10  biji cili merah  dan cili hijau ( atau yang merah saja )

 10 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar ( ikut suka )

 1/4  atau 1/2  biji asam limau

Blend ( tanpa air ) atau tumbuk kasar cili dan bawang merah , tumis dengan sedikit minyak hingga masak - atau kalau suka masak layu sahaja

Perah asam limau kacau rata dan tutup api.

( Cili dan bawang boleh dibanyakkan dan disikitkan ikut suka sendiri )





Bila nak makan baru gaulkan daging goring dengan bumbu kalau tidak daging akan jadi lembik , tak garing!







Daging dendeng!





Bon appetit , enjoy your daging dendeng!

No comments: