Wednesday, August 15, 2012

Leftovers!

















Ada serba sedikit nasi goreng, bubur lambok, mihun goring, sup daging,ikan goring, asam pedas ( dalam plastik ) - dah lama tergolek kat situ, roti canai dalam bungkus kertas, roti pita, tepung pelita, popia  Nak makan tak termakan dah, nak buang - sayang!

Biarlah depa dok berkampung lama-lama kat situ......


Masak untuk 2 orang rupanya boleh makan  untuk 3 orang! Atau bulan puasa makan kurang sikit?







Setiap beberapa hari, peti ais akan penuh dengan lebihan makanan










Kongsi mangkuk

Kalau dah tinggal serba sikit, kenalah letak sekali dalam satu bekas - butir nangka ( hijau ), asam gumpal ( hitam ) dan cream caramel . Kuih-kuih tu jarang jumpa pada hari-hari biasa.


Tunggu hingga sampai hati, barulah nak dilupuskan


Kalau anak ramai, makanan tak akan berlebih.....sebab ada je yang kaki makan berulang kali!











4 comments:

Deru Ombak said...

As Salam KJ...
Same goes here.. Masa masak guna mangkuk kecik sukat makan untuk sorang.. Yet still Ada lebih.. Mana Beli biji nangka ngan asam gumpal tu.. ?? Haha teringin.

Siang lapang sikit now.. Tinggal malam je..xde masa nak dating dengan org. Dating dengan DIA pun x puas lagi..

OmaiGOD... I feel sad nak tinggalkan Ramadan tahun ni..ermmm...

Have a good day KJ..

ngasobahseliman said...

Salam dear sis. I follow your "all" this Ramadhan. Nak samapai hujung dah. Moga Allah meredhai kita semua dan semua yang kita sayang. Nnti kita tel lepas raya, insyaAllah.I balik kg tengok kakak yang sangat uzur. Semoga Allah beri masa dan kesihatan. I was not well a few daya before this. High temperatures etc. Alhamdulilah dah sihat.

Pasal leftovers tu jangan buang saje. Bagi kat burung, tupai, semut dan lain2.Mungkin tikus juga. Tidak ada ciptaan Allah yang sia-sia. Semua ada fungsi masing-masing. Kita saje yang banyak prejudice. Semoga Allah mengampuni.

Selamat Hari Raya. Maal a'iedin wal faizin (spellimg?) MAAF.

Kerabu Jantung said...

Wassalam DOmbak,

Biji nangka dan asam gumpal banyak dijual di pasar-pasar Ramadhan di Gombak . Di Gombak ni banyak ada makan Kelantan.

I pun dah lama tak jenguk blog , posting tu buat siap-siap ( bila dapat idea terus terjah!) dan schedule - sebab tu kadang-kadang terpublish posting yang belum siap!

Same to you dear D O - nanti kita boleh buat arrangement untuk bertemu!

Kerabu Jantung said...

Wassalam dear Sis,


Semoga selamat perjalanan pergi dan balik dan I doakan Sis sekeluarga sentiasa dalam sihat. Juga doa buat kakak yang uzur semoga sejahtera.

Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin - semoga persahabatan berpanjangan fi alyaumil qiamah - InsyaAllah!