Wednesday, September 5, 2012

Cerita Ceritut!









Proses memasak lemang ( carian Google )





Sambil  makan di sebuah majlis open house , masing-masing buka cerita.. Macam-macam cerita ada......kalau buat buku boleh laris tu!

Eh, you tau tak pelakon utama Tanah Kubur ...
Sapa pelakon tu? ( tak pernah tengok cerita Tanah Kubur )
Nasir Bilal Khan......
Ha - ah Nasir Bilal Khan...kawan I kata dia dia dah tak nak lagi berlakon dalam drama lain , lebih suka drama macam Tanah Kubur  ( yang boleh memberi keinsafan pada seseorang)
Tapi drama tu, asyik cerita orang jahat yang mati tak elok, cuba sekali sekala tunjuk orang yang ahli syurga mati macam mana pulak
Mestilah mati dalam senyum!

I tak sukalah tengok drama Melayu - asyik-asyik cerita hantu, tak habis-habis! I lagi suka tengok cerita Korea , banyak diterapkan tentang kekeluargaan dan sayangkan negara. Lagi pulak pelakon dia semua ramping ( lelaki/perempuan ) dorang tu jaga pemakanan dorang. Dorang makan sayur-sayur dan kimchi.... ( eh, drama melayu banyak jugak yang bagus la ni! )

Budak yang bukak seluar atas gambar Nagib tu, Melayu rupanya
Yelah kalau Melayu buat kat pemimpin Melayu, apalagi orang lain,naik tocanglah!

You tau tak masa tahun 1998 dulu, masa Anuar masuk court, kan ofis I dekat-dekat situ jugak, ada pegawai I sibuk mengajak orang pergi dengar kes....dia kata kerajaan tak adil,
I pun apa lagi bantai dia balik,
Iye ke, you kata apa?
I kata pada dia you pun tak adil jugak!
Dia pun tanya I balik apa fasal you kata  I tak adil?
Fasalnya time ni waktu kerja, you diamanahkan buat keje, kalau you tinggal kerja hari-hari pegi mahkamah, lepas tu dok hasut orang - itu pun tak adil.
Dok kata kerajaan korup, yang dok asyik mintak duit kopi dan buat claim palsu tu tak korup ke?
Ramai juga pegawai kerajaan yang anti kerajaan.... (  jangan tikam belakang! )

Akak tengok Nagib bersungguh-sungguh berusaha nak menangkan hati rakyat, akak doa semoga dia berjaya.  ( InsyaAllah rajin dan usaha tangga kejayaan )
I pun macam tu  jugak
Tulah yang susahnya.........orang tak berapa suka kat bini dia..(  aiii..nak kena tenyeh mulut tu! )
Eh, you tau...R....tu...... ( mula dah nak bukak cerita )

Uhuk-uhuk-uhuuuuuuuk ada orang  terbatuk kuat -  tersedak lemang!

3 comments:

Norain Ujang said...

hahahaha.... cakap siang pandang-pandang... cakap malam dengar dengar

Kerabu Jantung said...

kalau tak , terkantoi!

Kerabu Jantung said...
This comment has been removed by the author.