Saturday, September 1, 2012

Perihal Mak Mertua....

......yang bencikan menantu!

Tak taulah benci sangat fasal apa. Bila M kahwin dia tinggal bersama mertua yang tunjuk sangat tak sukakan menantu. Padahal M tu punya baik manusia - pernah kawan baik dia waktu sekolah dikejar anjing , dia cuba menghalang , lalu kaki dia digigit anjing tu!

Semasa dia nak melahirkan anak sulungnya, mak mertua dan adik ipar ( depa dok sekali ) - bertindak meninggalkan rumah, pergi menziarah keluarga jauh beberapa lama. Tapi M sangat sabar , dia buat tak kisah je kebengongan mak mertuanya. Oleh kerana dia berpendapatan tetap dialah yang sebenarnya menyara ibu mertua dan adik iparnya itu sebab suami dia berpendapatan tidak tetap.

Beberapa lama kemudian bila bertanya kabar - ( err..buat busy body tanya hal mak mertua orang ) dia kata Alhamdulillah, dah okay - dok rumah jaga cucu dan siap segala makan minum .Balik  makan tengahari nasi dah terhidang!

Kata dia, berkat sabar, dah happy ending -  macam cerita Hindustan!

Berlainan pulak dengan yang sorang lagi yang menghadapi keadaan yang sama, she the bread winner husband in and out of job - habis dia sergah laki dia dengan mak mertua sekali ( adalah cerewet sikit orang tua tu! )  Tak taulah siapa yang nak insaf dulu!

Susah jugak kalu oghe pue jadi breadwinner kan? kalau angkat suara sikit dikata mengungkit, menyombong dan lain-lain.....

No comments: