Saturday, January 5, 2013

Musim Udang Galah!











Udang galah gred A besar ada sepit dalam 7 - 8 ekor sekilo, yang lagi besar hanya dalam 5 - 6 ekor sekilo.






 Gred B, dapat 20 - 25 ekor  sekilo. Gred C pulak lagi kecil , sepatutnya dibuang semula ke dalam sungai.






 Sepit jangan buang........ ... potong ikut ruas, dan titik dengan belakang pisau bagi mudah nak makan



 



 Yang kecik masak gulai tempoyak - which I'm not good at ( terkantoi sebab orang masak gulai tempoyak tak bubuh santan, I pegi pandai-pandai tambah santan! lepas tu tak berani nak makan ) - masak gulai kuah sekancah - hahaha!







Udang besar belah sikit bahagian belakang, bubuh sikit garam dan lada hitam dan sedikit cornflour - shallow fry , jangan terlalu lama, nanti  jadi liat. Bagi yang tak suka sos, boleh makan begitu saja.






Kemudian tuangkan  pelbagai sos yang kita suka - 3, 4, 5 rasa -  ikut cita rasa sendiri . This one here I mix with tom yam sauce, chilli and tomato sauce with sliced young ginger and  shredded lemon grass and kafffir lime leaves...Bon appetit.....

Beautiful Life dah siang-siang nak pegi detox!



2 comments:

whm6840 said...

uuuuhhhh.. kecur air liur!

WuMing said...

Wow.... ubat resdung nih....

Zaman Kanak-Kanak.....5

  Bila balik Rompin ramai-ramai takde  program lain melainkan pagi nak makan apa, tengah hari makan kat mana, petang minum kat mana, malam m...