Wednesday, February 26, 2014

Masakan Orang Rompin






Pais  udang atau pais ikan





pais ikan kembung






pais udang


Cara membuatnya

Sedikit rempah kari ikan ( short cut bagi bahan-bahan yang berempah )- optional
Halia
Lengkuas
Serai
Bawang merah
Bawang putih
Cili kering, cili api ( optional  )
Semua bahan diblend
Kalau tak suka rempah kari, masukkan sedikit kunyit hidup atau kunyit serbuk .
Santan pekat
Asam jawa  (  pekat )
1 biji telur ( atau kalau nak bersusah payah bubuh kelapa giling )

Ikan tenggiri potong nipis atau ikan kembung  potong filet atau udang sederhana besar season dengan garam dan lada hitam kalau suka.
 Semua bahan blend + rempah kari ikan, garam, perah asam limau atau sedikit asam jawa
 Pecahkan sebiji  telur  - gaul dengan bahan-bahan di atas rata dan masukan udang atau atau salutkan pada  ikan - bungkus dalam daun pisang atau aluminium foil. kalau udang boleh juga dimasukkan ke dalam mangkuk kecil dan bakar atau steam.




pais ikan dibakar atas kuali leper








Pais udang yang dibakar dalam bekas kecil atau boleh dikukus









Tuesday, February 25, 2014

Sungguh Menakjubkan!











Thalassemia has an autosomal recessive pattern of inheritance




I baru saja dapat information yang sangat menakjubkan dari Z.
Dia membawa bersama anak lelakinya ketika datang ke rumah saya.
Apabila D masuk ke rumah dia ternampak buku Iqra',  lalu terus diambil dan dibacanya dengan lancar.
Saya pun memberi perangsang pada D dan memuji-mujinya kerana pandai membaca
 D memberitahu saya dia dah belajar sampai Iqra' 3.

Umur D tujuh tahun tapi badanya agak kecil sedikit berbanding dengan kanak-kanak lain yang seumur dengannya.
D sangat aktif dan petah, dan seorang kanak-kanak yang periang.

D mengidap Thalassaemia, kata ibunya Z
Oo..dah dapat rawatan hospital?
Sejak dari kecik lagi buat rawatan di hospital. Setiap 6 minggu kena tambah darah
Alah...kecik-kecik dah kena tambah darah...


Sebenarnya dia tak selalu ceria macam ni,  setiap kali masuk darah , perangai D akan berubah bermacam-macam gaya..
Iya ke?
Darah yang baru masuk ni mesti orangnya ceria , sebab tu dalam minggu ni D aktif  dan sangat ceria.
Eh, boleh jadi gitu pulak?
Betul! Ada kala keluar je dari hospital dia jadi  diam , murung dan tak bercakap-cakap dah. ....Saya dah agak mesti penderma darah tu orang yang murung.
Kadang-kadang  perangai D akan  jadi kurang sabar. Kalau lambat sikit dia akan hentak-hentak kaki! Saya dah tau, kalau perangai dia macam gitu  tuan darah tu mesti orang yang panas baran!

Betul ke Z?
Betul aunty, bila masuk darah perangai dia akan bertukar...

Subhanallah! Saya sungguh takjub mendengar penerangan Z  melalui pengalamannya menjaga anak yang kena tambah darah setiap 6 minggu .

Ya Allah semoga D cepat sembuh dan dapat menjalani kehidupan yang normal seperti kanak-kanak lain. Aamin.



 

Sunday, February 23, 2014

Terkejut!





 Petang semalam bila nak siram pokok tiba-tiba ada benda bergerak-gerak...

oii...dah besar rupanya..........dok wat senyap je kat situ...




 SiTompok dah terpercik air kat hidung dia! Bila mami hangpa angkut hangpa kat celah pokok ni?






Pagi ni si Tompok mula dah merayau-rayau



Cik Kelabu menyambung mimpi....walaupun matahari dah bersinar di celah-celah daun.

Esok lusa  mami akan bawak mereka pindah entah ke mana pulak!






Thursday, February 20, 2014

Handmade Carpet






  Handmade carpet, vegetable dye.








 

Wednesday, February 19, 2014

Isi Masa Lapang












Bukan main sibuk akhir-akhir ni, sejak dah pandai crop gambar, habis gambar-gambar lama kena crop.........



















Many years ago my children taught me how to crop  pictures, but I couldn't care less about it.When they are gone I was struggling - try and error many times over -  meraban sendiri dok terpaku depan pc sampai berjam-jam jugak la...nak crop tu....





Saturday, February 15, 2014

Pindah Randah!

















  Kak meow entah dari mana datang bawak anak kecik  lepak  kat situ...



........  dok tunggu mummy  balik - dah menghilangkan diri entah ke mana semalam-malaman.

Selepas beberapa hari cik meow bawak anak-anak dia pindah ke tempat lain  pulak.....
Sekarang musim panas, kak meow tak pulak cuba seludup anak-anaknya masuk ke dalam rumah!








Bunga Raya Jepun







Sentiasa berbunga  lebat.....tak payah siram sebab akar dia boleh cari air dan nutrient sendiri ......












Bunga kecil tapi menarik perhatian burung -burung  pada waktu pagi dan petang ....


















Thursday, February 13, 2014

Jeruk Belimbing Buluh




















Bubuh sedikit minyak  untuk melindungi dari berkulat. Tak perlu bubuh air, sebab belimbing banyak mengandungi air.


 Beginilah rupa jeruk belimbing setelah sehari diperam . Cara yang sama boleh dibuat untuk limau nipis atau lemon . Jeruk limau boleh dibuat dengan cara yang sama tetapi hendaklah ditambah air panas .

Sesetengah orang  akan menjemur belimbing ( yang dicampur garam? )  hingga kering . Belimbing buluh yang kering digunakan sebagai bahan acar buah.






Tuesday, February 11, 2014

Susah Senang








  Pukul 7 pagi M dah memotong pokok dengan cekap dan cepatnya.






Waktu rihat M sempat menceritakan tentang anak angkat.-  apabila sudah besar dan berjaya telah menghantar ibu kandung ( yang tak pernah membelanya) menunaikan haji ke Mekah.
Sebelum itu anak angkat mempelawa bapa angkat ( yang juga ada pertalian darah ) menunaikan fardu haji, tapi bapa angkat menolak dengan alasan anak dia sendiri pun berjaya jugak, jadi biarlah anak sendiri yang menghantarnya ke Mekah.

Selepas tu bapa angkat pun mengungkit, kita yang membela , ibunya jugak yang dihantar menunaikan haji.

Tu lah kak.....kata orang ( M kerap menggunakan pepatah dalam cakapnya )

Susah jaga padi seribu
Sepinggan juga nasinya
Tak sudah juga dengan sepupu
Bahinggan juga di hatinya

Maksudnya : Susah  bela anak orang, anak sendiri jugak yang terlebih kasihnya......

 Tapi kalau takde anak sendiri tak jadi masalah ,  malah ada ibu bapa yang tiada zuriat  memelihara anak angkat lebih dari diri sendiri.
Ahh..duit banyak buat apa? bukan boleh bawak mati!
Believe it or not inilah dialog seorang anak yang diangkat memarahi ibu yang mengangkatnya kerana enggan membeli kereta baru untuknya ( yang dicerita sendiri oleh yang empunya badan pada orang).





Sunday, February 9, 2014

Mana Yang Halalnya..


Square Salad Bowl by Spode
Square salad bowl by Spode







......kalau dah semua haram ?

Saya pernah terserempak dengan program tv,  tentang halal haram sesuatu peralatan dan makanan. Program yang saya tengok ni ialah fasal pinggan mangkuk kegunaan harian kita. Ada yang halal , ada yang haram. Yang haram dibuat dari tulang babi dan tulang-tulang binatang lain. Dia bagi contoh katanya ( subtly ) pinggan yang mahal yang dibeli dari luar negara aka yang diimport  ie bone china tu tak halal. Lepas tu penerangan dibuat mengatakan kalau nak kenal pinggan mangkuk yang dibuat dari tulang, ialah ia transparent, kalau pegang belakang pinggan kita akan nampak bayang tangan kita .Tapi banyak juga fine bone china yang tak  transparent, seperti contoh di atas.

Saya tak tahu adakah episod itu ada sambungannya sebab lepas tu I dah tak terserempak lagi dengan rancangan itu.

Setelah itu saya tertanya-tanya , adakah clearware yang kita guna hari-hari tu dibuat dari tulang? sebab memang nampak jelas jari kita kalau kita pegang mangkuk atau clearware casserole. Kemudian dalam rancangan itu banyak ditunjuk gambar-gambar pinggan mangkuk stoneware. Adakah stoneware itu dibuat dari tulang? Ada jugak secara indirect dia kata pinggan yang nipis dan ringan dan diimpot ( kalau tak silap saya itulah implikasinya ) adakah mereka maksudkan Corelle atau yang seangkatan dengannya? Apatah lagi pinggan mangkuk yang terang-terang chop bone china sah-sah le haramnya sebab dah tulis 'bone' kan? Jadi sapa-sapa yang pakai Noritake, R Albert , R Doulton dan seangkatan dengannya tu lagu mana? Le ni kena ghoyak bebetul pinggan apa dan jenama apa yang halal digunakan!

 Kalau haram atau tak betul,  kenalah bagi alternatif yang halal dan yang betul . Bagi petunjuk atau saranan atau alternatif yang  terbaik dan terbetul, supaya orang ramai boleh guna pakai atau buat panduan mana yang halal dan mana yang  betul!




Friday, February 7, 2014

Be Careful When.....





.....you are in US




 






Someone might suck your blood while you are sleeping. Your friend or your classmate might be a vampire




Silas Weir Mitchell as Monroe (Seasons 1-2)

Silas Weir Mitchell as Monroe in 'Grimm'.Photo by: Eric Ogden © NBCUniversal
Monroe is a Wesen whose creature form (a "Wieder Blutbad") is werewolf-ish in nature. He was initially a suspect in one of Nick's cases but now has become an unofficial partner who helps Nick solve crimes in the Grimm world by sharing his expertise regarding the various species of Wesen. Although he is a good, loyal ally, Monroe is naturally a bit wary of Grimms, and Nick's demands often strain his nerves, causing frequent sarcastic complaints.




Product Details

 Or while you are on holidays somewhere in remote area, your own very friend suddenly turns into a razor sharp teeth with crooked claws creature and scavenges you!





........or the super villain suddenly appear from nowhere and crush you for no reason..


A wild  imagination of overworked mind after watching  too many American movies...










Wednesday, February 5, 2014

Mabuk Klorofil








Tengah surfing channel tv, terjumpa segmen ubat-ubatan tradisionl.

Oleh kerana rancangan hampir habis, saya hanya mendengar hujung penerangan iaitu, pegaga baik untuk  mencuci darah yang bertoksik dan bergula, juga ia baik untuk memulihkan organ dalaman yang rosak seperti buah pinggang .......Dan diiklankan pegaga dalam kapsul.











 
Suami saya tak ada masalah dengan air pegaga, dia kata sedap dan menyegarkan.

I think I better stick to kerabu pegaga je!









Monday, February 3, 2014

La Signora





Kisah ini I petik dari diari La Signora. Memang gelak habis bila baca entry ni walau pun dah bertahun dan dah berapa kali baca. I have  permission from La Signora ( now living in a far, far, down south land ) to reproduce cerita kelakar nih!

La Signora , we miss your cerita merapu!









Kisah Telefon Bimbit

Currently at the warehouse.Konon buat keje.Bos kasi tugas jadi penunggu.Penunggu courier.Dari pagi tadi gua tunggu.Nak pegi jamban pun takut.
Takut miss mamat courier tersebut.Yelah kan, Bos siap SMS malam tadi suruh gi keje ari ni (I usually work on Tuesdays) sebab ‘important parcel’ coming in.
Important parcel tersebut?Tepon Bos.

Bos gua jer the only person I know yang iPhone dia boleh meletup.Bukan ‘melatopzzz’ more like ‘debishkebaboom’ meletup siap kuwa asap.Crazy.Nasib tak terjadi kat airport, karang free kene tangkap dek STAR officers sebab ingat Bos gua pengganas ke ape.Dahlah Bos kerap travelling.
Kisah tepon ni pun lawak gak.Kompeni Epal memula refuse nak ganti, walhal warranty still ada sebulan lagi validity.Kompeni Epal claim tepon Bos bukan ori dan telah dihack.Ape ingat ni tepon ‘underwater’ beli kat Chow Kit ka?
Bos gua ape lagi.Menaga-lah beliau.Bos gua ni jarang marah.Infact tak pernah gua tengok dia marah.Sebab betul-betul dia ni berjiwa lembut , always tersenyum walaupun dalam keadaan stress, peramah dan pemurah.May Allah reward him.Ameen.Bos is such a teddybear, everybody loves him.Tapi bila dia marah, mak ai, it’s like a mutated Carebear.
Bos gua pun bantai balik kat Epal kalau fon tu tak ori, baik check stock kat their so-call fancy licensed Apple store because that’s where he bought it.So uolls yang pakai iFon tu, sile check warranty ye.
Speaking of phones, gua masih tercari-cari handphone yang sesuai.Memula berkenan sangat kat BB Torch yang hybrid tu (QWERTY keypads AND touch-screen).Tu pun sebab gua dihasut oleh kengkawan yang #teamBlackberry (those three wonderful letters..B B M).I don’t really like touch-screen phones because the touching thing just doesn’t do it for me.I like to tekan things.
Stakat raba-raba where is the syok in there?Wait..what was I talking about again?
O_O

Yes.Handphones.I’ve been a Norkiah girl for so long, and comfortable with it.Mummy and my lil sister pun pakai Norkiah.Infact, Norkiah seems to be the only company dedicated to making different phones (design wise), unlike the current smartphones you see nowadays yang pretty much the same stereotype look.
I don’t give a rat’s ass when it comes to apps and what nots.Janji bley tepon orang, mesej orang, anto gambar kucing gua kat orang, and the occassional mobile websurfing.I like practicality.
Tapi diikutkan hati, cik Norkiah Tujohplohsatu ku masih berjasa dengan hebatnye.Battery life amatlah amazing.Gua gi cuti aritu, walaupun banyak buat calls/message, my battery life lasted for 4 days tau.He-Man has a Samseng touchscreen phone, kene recaj hari-hari.
Recently jer Cik Norkiah buat pasal.Asyik crash.Itupun pasal gua gatal-mulut sebut nak beli phone baru.
Not kidding.Everytime I say something about getting a new handphone, Norkiah will crash.Twice.Terpaksala restore factory settings pelbagai.
And another thing, Norkiah hates Whatsapp.Tiap kali gua guna aplikasi tersebut, mesti phone tros hansap.So if you see me on Whatsapp,bear in mind, yang terindah hanyalah sementara.And now I’m back at being Whatsapp-less.Sadface.
Anyway, disebabkan Cik Norkiah asyik merajuk dan terpaksa dipujuk,maka terjadilah kisah segala contacts terdelete dari telefon.First time in my life, I forgot to make a back-up data lah kan.So padan muka sendiri.Now 6 contacts jer lam tepon.Feel so antisocial lah pulak.LOL.
So friends, can I have your contact number again?Sila email or inbox kat Facebook.Kekasih-kekasih gelap yang lain, nak kasi nombor boleh gak XD
*update: Mamat courier dah sampai.Yay.Now I can go kencing in peace.
Dah sekian.















Saturday, February 1, 2014

Jangan Begitu.......

wiki search




Bayangkan betapa hancur hati makcik bila anaknya beritau dia....
Ana sekarang dah berada dalam tanggungjawab suami , syurga bukan lagi di bawah tapak kaki mama!
Amboi , hang sanggup kata lagu tu kat mama...
Ye lah , mama kena terima hakikat.

Untuk menambah garam pada luka ...
Ana nak tanya mama betul-betul ni, mama nak buat  kenduri nikah Kak Zai tu ada muzik ke tak?
Aku tak taulah, depa yang uruskan semua tu, mungkin ada....
Mama ingat-ingat sikit , jangan buat benda haram, nanti  mama nak jawab macam mana dalam kubur?
Haih, aku mati tahu lah aku apa nak jawab ( mama pun naik angin)
Kalau mama buat macam tu, memang Ana takkan pegi kenduri akak, dok buat dosa! Ana tak mau subahat!


Tak taulah akak oii.....kalau suka menyakitkan hati mak bapak , adik beradik .......tak elok jugak kan?
Takut nanti jilbab tu pun tak dapat menolong........