Friday, October 31, 2014

Believe In Witch ?








People in Salem do!









People are gearing up for the Hari Hantu........


Just hope dia tak melarat kat Malaysia! Ye lah , main hantu-hantu ni seram jugak..........

Anyway we've got our own very hari hantu , that is chap goh mei yang dirayakan oleh kaum Cina Malaysia pada setiap tahun !




Tuesday, October 28, 2014

Musim Luruh








Sepertimana yang terdapat dalam Surah Al A'laa ayat 3 dan 4 , dapatlah kita buat perbandingan Musim Luruh yang berlaku di Negara-Negara yang berhawa sejuk....
My



Allah menjadikan rumput-rumput ( pokok-pokok ) yang menghijau....





Kemudian ia  menjadi kekuningan......




Dalm hal ini, kita dapat lihat ada pokok sudah kekuningan dan ada yang masih menghijau walaupun dia berada di kawasan yang sama.





Selepas itu bertukar pula menjadi kemerah-merahan




           
dan daun-daun menjadi kering...lalu gugur ke bumi.....




                                                   ..jadilah ia seperti pokok mati dan hitam...


Keajaiban berlaku apabila tiba musim bunga ( spring ) , pokok-pokok yang kelihatan mati akan mula menghijau kembali ( tumbuh daun baru ) dan berbunga semula.........

Subhanallah ! Sungguh menakjubkan!





Saturday, October 25, 2014

Statue Of Liberty!





Ramai-ramai tunggu feri nak pi tengok The Lady dari dekat



bukan naik feri tapi teksi air







Nampak dah Statue Of Liberty dari jauh.......



The Statue dari dekat dan boleh masuk ke dalam sampai ke aras kaki.




Pandangan dari bawah kaki The Statue - tangan yang memegang obor sebagai symbol kejayaan, kemenangan, kebebasan....



Bandar Manhattan dilihat dari atas statue




Museum di aras kaki statue



Gambar tentang pembinaan the statue




Kaum pendatang dari Eropah, Amerika Selatan, dan lain-lain negera di seluruh pelusuk dunia mula membanjiri NYC sejak dari 1880an - hingga kini ...........








Thursday, October 23, 2014

Brooklyn Bridge





Took a walk on  Brooklyn Bridge....


Showing ayah how to buy  subway tickets


Waiting for the train to arrive





View of Manhattan from the bridge





Brooklyn Bridge is very popular among the tourists





Some of the things people do on the bridge -  beside jumping down ( as seen in the movies )......they hang padlocks and throw away the keys and take a vow not to do anything foolish.... or to be loyal to their love ones or a promise to come again to visit the bridge.....




Finally we managed to crossover the bridge.....that was about 450 meters long.






Wednesday, October 15, 2014

Hari Raya Korban






Pagi-pagi lagi kami pergi ke Manhattan untuk bersolat Raya Aidil Adha.






Seronok juga beraya ketika bermusafir - di mana-mana saja adalah bumi Allah!




Bersama-sama bertakbir di pagi Raya






Nurul Huda and her Moroccan husband , Said



Pendek kata mereka yang berada diperantauan tidaklah kurang rayanya, semua ada - ketupat , rendang,  nasi minyak dan lauk pauk semua cukup.

Beautiful Life dapat banyak  daging korban hadiah dari rakan-rakan yang berkorban di sini.









Wednesday, October 8, 2014

Tanglin Hospital Lagi....










Pegi ambil result darah yang dijalankan setahun sekali. Alhamdulillah semua maintain tapi HbA1c naik dari 6.1 ie kepada 6.7 ........dah takutlah kita ni! Sepatutnya tak lebih dari 6.5!


The hemoglobin a1c is a measure of the amount of hemoglobin that is bound to glucose (bld sugar) in red blood cells.




Hba1c % is almost always elevated because of higher-than-normal average blood sugars, usually in diabetes or prediabetes (impaired fasting glucose, glucose intolerance). 

( Wiki Search )



Nasib baik doktor kata masih ok lagi,tapi dia suruh saya turunkan tahan HbA1c tu kepada 6.5 ke bawah. Katanya kena eksesais lebih - jalan banyak-banyak supaya tahap gula pada hemoglobin tidak meningkat.! Saya diberi peluang selama 3 bulan utntuk memperbaiki kedudukan gula dalam darah .......

So I was thinking..thinking what went wrong with my HbA1c...was it because of Hari Raya? Maybe, because I took too much of ketupat pulut yang super lemak  the whole 30 days of the Eid. Yes, and I'm definitely sure about it! The next Raya and forever there will be no more ketupat pulut or lemang thing in my kitchen !

THE WORST THING IS,I 'M THE ONLY ONE WHO EAT THE 70 PIECES OF KETUPAT PULUT that is stashed away in my freezer! Huarrgggh.....