Wednesday, October 8, 2014

Tanglin Hospital Lagi....










Pegi ambil result darah yang dijalankan setahun sekali. Alhamdulillah semua maintain tapi HbA1c naik dari 6.1 ie kepada 6.7 ........dah takutlah kita ni! Sepatutnya tak lebih dari 6.5!


The hemoglobin a1c is a measure of the amount of hemoglobin that is bound to glucose (bld sugar) in red blood cells.




Hba1c % is almost always elevated because of higher-than-normal average blood sugars, usually in diabetes or prediabetes (impaired fasting glucose, glucose intolerance). 

( Wiki Search )



Nasib baik doktor kata masih ok lagi,tapi dia suruh saya turunkan tahan HbA1c tu kepada 6.5 ke bawah. Katanya kena eksesais lebih - jalan banyak-banyak supaya tahap gula pada hemoglobin tidak meningkat.! Saya diberi peluang selama 3 bulan utntuk memperbaiki kedudukan gula dalam darah .......

So I was thinking..thinking what went wrong with my HbA1c...was it because of Hari Raya? Maybe, because I took too much of ketupat pulut yang super lemak  the whole 30 days of the Eid. Yes, and I'm definitely sure about it! The next Raya and forever there will be no more ketupat pulut or lemang thing in my kitchen !

THE WORST THING IS,I 'M THE ONLY ONE WHO EAT THE 70 PIECES OF KETUPAT PULUT that is stashed away in my freezer! Huarrgggh.....

4 comments:

ngasobahseliman said...

Dear Sis janganlah panik. My reading is worse than yours...7++. Although no sign of anyathing negative, Doktor sudah "marah"2. My eyes punya nurves ok but I have cataract. Next year buat. Now dah penuh untuk appointmen.

I only have myself to blame because I like sweet stuff.

Kerabu Jantung said...


Dear Sis,sweet stuff, lemak bersantan dan makanan berminyak semua tu contribute to high sugar level....kalau tak suka yang manis, suka pulak yang bergoreng atau yang berlemak . Nampaknya susah jugak nak jaga!

Anonymous said...

Setuju riadah jalan boleh turunkan gula . Ayah saya berumur 80 tahun dan pengidap kencing manis sejak 30 tahun yg lalu. Alhamdulillah ayah sihat tubuh badan, jarang sekali sakit. Dan masih aktif jaga akaun koperasi..hihihi. Salah satu 'vitamin' nya ialah jalan kaki byk byk. Setiap hari lepas subuh dia akn berjalan 2km....Saya doa akak segera sihat semula..aameen...uh

Kerabu Jantung said...


Dear UH, tulah dok malas excersice bila meningkat tua penyakit pun datang.

Tak ramai warga emas yang health conscious like your dad. Akak insyaAllah akan sikit-sikit berjalan, bagi hbA1c maintain below 6.5!