Wednesday, December 31, 2014

Selepas Banjir, Bagaimana?






Ya Allah.. berilah keringanan dan ketabahan kepada mangsa-mangsa banjir...

Bayangkan setelah banjir surut masing-masing balik ke rumah......

Tiba di rumah ...rumah  kosong, barang-barang dalam rumah hilang dibawa arus -  yang tinggal hanyalah lumpur yang liat dan tebal bersama sampah sarap. Susah jugak nak dibersihkan dan akan memakan masa yang lama. Anak-anak keletihan dan kelaparan - sedangkan dapur dan perkakasnya dah tiada, kalau ada pun sudah rosak teruk. Nak kena beli alat-alat keperluan - dapur , periuk, belanga, cerek, kendi ,gelas, cawan  pinggan mangkuk , penyapu, pakaian, tilam bantal dan pelbagai macam keperluan lagi. Semuanya memerlukan belanja yang banyak . Bagi orang yang bekerja sendiri, yang bergaji kecil tambahan pula orang-orang yang tiada punca pendapatan yang tetap sudah tentu akan menghadapi kesukaran yang amat sangat.

 Bagaimana nak mulakan kehidupan selepas kemusnahan? Bagaimana dengan makanan asas - gula,beras, minyak tepung, garam , susu anak dan lain-lain keperluan yang semuanya perlu dibeli? Bagaimana pula ubat-ubatan bagi yang sakit terutamanya kanak-kanak dan orang-orang tua.

Paling sedih apabila keluar dari pusat pemindahan, balik ke rumah -  rumah dah hanyut sedangkan mereka itu tinggal sehelai sepinggang...Bagaimana nak membina semula rumah , sementara itu di mana mereka nak menumpang??

Inilah masanya rakyat sangat-sangat memerlukan bantuan kerajaan , memerlukan bantuan dari badan- badan bukan kerajaan, syarikat-syarikat besar, sederhana dan kecil , orang-orang perseorangan serta ahli keluarga serta sahabat handai yang lain , hatta dari seluruh rakyat Malaysia.

 Sama-sama kita berdoa dan menolong  membina hidup baru bagi mangsa-mangsa banjir dengan apa jua cara yang sesuai dengan kemampuan kita..





Tuesday, December 30, 2014

Love Thy Neighbour's Cat






Even if they are always waiting to rummage your kitchen ....


Or they poo in your flower pot



Or they just couldn't care less about anything!



They are just being themselves!




Friday, December 26, 2014

Banjir Besar!





Bajir besar melanda Kelantan, Trengganu dan Pahang, kemudian diikuti Perak dan Perlis. Kini negeri Johor pula sedang bersiap sedia.


Ya Allah


Kalau begini besarnya banjir, ke mana arah hendak dituju? Mudah-mudahan tiada siapa yang terperangkap di sini......

Air memenuhi semua arah - semoga semua penghuni di kawasan ini telah selamat berpindah... 



Siapakah yang dapat menahan kemaraan air yang deras sebegini...





..dan siapakah yang dapat menahan keruntuhan ini...



Seboleh-bolehnya setiap pelusuk dijenguk dan penghuni-penghuni yang terkandas diselamatkan


Pasukan penyelamat menjalankan tugas bertungkus lumus.


Marilah kita berdoa agar bencana ini segera berakhir dan mereka yang berada dalam kesusahan serta kehilangan rumah tangga dan harta benda mendapat bantuan secukupnya. Semoga mereka dapat memulakan kehidupan baru yang lebih baik selepas banjir besar 2014 ini. Aamin!

Gambar-gambar dari carian google.


Saturday, December 20, 2014

What's Up?






My Samsung yang hanya boleh buat panggilan dan sms  tu dok buat fasal je sekarang ni.  Tengah-tengah bercakap tiba-tiba dia padam terus,  kelam kabut nak hidupkan semula, kena pegi caj bateri  dulu baru  boleh  sambung sembang.

Kawan-kawan dok buat bising, nak WhatsApp tak dapat...

You tukarlah telefon, pakai yang ada whatsApp tu,senang kita nak forward info kat you!

Ha-ah lah, tiap-tiap pagi kita dapat tazkirah. Pagi tadi kita dapat info tentang silaturrahim - bestlah.. Rupanya silaturrahim tu sangat penting kalau seseorang tu nak masuk syurga...

Memang bagus akak oii, tapi orang yang dok wassapwassap tu ada ke dia selalu dok  bersilaturahim ?Kalau tak,  orang kata cakap je pandai tapi  buatnya tak.

( Aii? macam sakit hati je? )

Ramai juga orang yang masih bertahan tak nak privasinya dicerobohi.

Seorang kawan pergi bercuti di sebuah tempat yang tak ada internet, selepas 10 hari dia balik dia dapati hp dah penuh dengan whatsapp - katanya hampir 300 mesej . Jenuh jugak nak mendelete sebab sms yang melambak-lambak tu dah basi setelah 10 hari berlalu!

My sepupu kat kampung dok risau selalu ketinggalan bila ahli perkumpulannya nak buat perjumpaan sebab depa tu boleh wassapwassap je, sedangkan hp dia takde aplikasi wassap. Jadi dia pun beli hp baru yang boleh wassap - happy bukan main , katanya dia dah tak lagi ketinggalan sebab dah masuk dalam circle wassapwassap tuh!

Seminggu dua kemudian dia menelefon saya.....Serabutnya aku mesej dok masuk bertalu-talu, bila tengok macam-macam benda yang diforwardkan dek ahli-ahli kumpulan. Ceramah segala tok-tok guru ada, sembang-sembang kosong pun ada, pendek kata semuanya ada.

Doh, kalu dok wat serabut bakpe tak block je?

Tu lah kalau kita dah satu group, semua benda yang ahli forward masuk dalam hp kita walau pun kadang-kadang tak kena mengena dengan kita. Grup aku ni ada 20 orang lebih...dah tu ada 4 orang yang dok berwassap sesama sendiri dok cerita hal depa -  alahai boringnya. Le ni tiap-tiap hari kerja mendelete mesej je.....

Come back to my hp yang dah nyawa-nyawa ikan tu - everybody asked me to throw that poor Samsung in the 'blind well' aka perigi buta. Budak tadika pun dah pakai hp swipe dan berwassap - I am way, way behind - dah ketinggalan zaman tahap kronik.....kate depe.

Well.....if my friends can't get me through my boleh terjun bangunan punya hp - just call my house phone........




Monday, December 15, 2014

Boston Tea Party






Beautiful Boston Harbor





The Boston Tea Party (initially referred to by John Adams as "the Destruction of the Tea in Boston"[2]) was a political protest by the Sons of Liberty in Boston, on December 16, 1773. The demonstrators, some disguised as American Indians, destroyed an entire shipment of tea sent by the East India Company, in defiance of theTea Act of May 10, 1773. They boarded the ships and threw the chests of tea into Boston Harbor, ruining the tea. The British government responded harshly and the episode escalated into the American Revolution. The Tea Party became an iconic event of American history, and other political protests such as the Tea Party movement after 2010 explicitly refer to it.
( wiki search )


We were briefed about The Boston Tea Party before we proceed to the ship



The museum staff staged an act of a demonstrator on the ship


video



video


Tourists get the experience of throwing the ( fake ) chest of tea in Boston Harbor.The replica of Boston Tea Party Ship and The Museum is floating in the river.




We enjoyed the show very much. 


Friday, December 12, 2014

Like These Houses?






Houses with scenery


























Houses with character



















Tuesday, December 9, 2014

Keindahan Alam Semula Jadi






Kita harus memelihara pokok-pokok, sungai , tasik , kawasan tadahan hujan dan laut...........







Supaya anak cucu dan keturunan mereka dapat menikmati kindahan alam anugerah yang dikurniakan Allah di bumi ini.....

Jangan dok tarah semua bukit yang ada kat Malaysia ni sebagaimana berlaku di Cameron Highlands.
Bukit di Janda Baik tu kena jaga-jaga sikit.......dengar kabar dah penuh tanaman sayur kat atas tu......
Pihak yang berkuasa jangan buat tak perasan pulak, nanti bila rumah orang hanyut atau ada yang mati tertimbus, atau dibawa arus.........mulalah pakat-pakat marah kat kuli yang tanam sayur pulak.....( buat apa marah depa, depa tu makan gaji maa! )








Saturday, December 6, 2014

New York By Night







The most visited place at night






Hmmmmm.....I think yer right.....mebbe..





Kita pun mari buat serabut jugak!


Time Square is  most popular among tourists .









Thursday, December 4, 2014

White House!






Alahai.....


Rupa-rupanya nak tengok White House kena masuk queue panjaaang. Sebelum tu kena pegi chop visa dulu baru boleh tengok dari seberang padang berhadapan White House. Oleh kerana kami tak tau fasal chop visa tak dapatlah nak masuk berbaris bersama orang yang dah dari awal pagi menunggu. 






Jadi kenalah jalan ikut jauh kalu nak tengok sangat White House tuh! Tak tau kenapa hari itu punya lah ramai polis peronda dan helikopter berlegar-legar  dan  pelawat -pelawat yang dah chop visa tu pun kena  berundur lagi ke belakang, bersama-sama dengan kami yang tak chop visa!







Punyalah jauh White House tu ...nampak kecik je ......




Madam Pah tanya saya....apa yang hitam-hitam kat atas white house tu? Oh..tu lah askar-askar sniper dok sprong kita ramai-ramai kat sini . Don't play-play maa...jangan silap bawak benda-benda  yang merbahaya dan mencurigakan  seperti  bom tangan ke, panah ke , senjata api ke atau pedang samurai .....nanti tak semena-mena mati tergolek  kena tembak  dek askar atas bumbung tuh!




Jadi, pegi kat sini je lah kite......