Friday, January 30, 2015

Berat Doh Lah!





I mahu kasi makanan pada anak-anak yatim di rumah anak yatim , tapi orang yang jaga tak mau terima...
Apa I ada salah? tak bolehkah I mau kasi anak-anak yatim makan? I yang masak sendiri dan niat mahu kasi dia orang makan..
Come on lah.... don't be like that, we are all children of God, the same God . Semua kita sama, darah kita semua merah, apa beza...darah I merah, darah you jugak merah kan?Jadi apa beza?
Semua agama suruh buat baik bukan? Dia orang boleh sembah apa dia suka, sebab agama sama saja! Kita lahir pun sudah ada agama , jadi kita sembah ikut agama sendiri-sendirilah..Islam, Budha, Kristian atau lain-lain...I pun baca itu translation AlQuran ( in English )
I pun tak makan babi, jadi apa fasal dorang tak mau terima saya punya makanan? I tau dalan itu Quran ada kata tak boleh makan babi!

Alkisah seorang non Muslim yang hendak menjamu anak-anak yatim dengan makanan masakannya sendiri tapi ditolak oleh penjaga rumah anak-anak yatim sebab perbezaan agama.

Berat tu adik kakok weh, mugo dia tahu belako! So, guys, we better read Al Quran and AlQuran with translations  in order to be ahead them.




Wednesday, January 28, 2015

Queen!










Dinner in Queen!


One for the album






Saturday, January 24, 2015

Pengakuan Seorang......




..pengidap diabetes...

Doktor dok marah I kuat makan manis , dia suruh I kontrol pengambilan gula..pot pet, pot pet...yang semua the do's and the dont's I dah tahu belaka.

I memang dah kontrol pun , I tak minum air bergas, minum teh pun tak bubuh gula....tapi I pantang nampak kuih manis..

Semalam I pergi kenduri akad nikah ,  besan kakak ipar  tu orang Kelantan. You tau lah dessert dia macam mana - segala akok, jala mas, tahi itik, cream caramel semua ada..dan semua sedap-sedap!

Jadi? You makan sesikit je lah ?

Hai.. mana boleh I makan sikit-sikit, I makan semua jenis kuih tu !!Tak tau  macam mana, mesti I kena marah lagi kalau gula naik.

Lain kali you kena duduk jauh-jauh sikit dari kuih muih tu!

Dah nampak nak buat macam mana, mula-mula ambik  sekeping of each, kemudian tambah pulak lagi satu round...

Tak kira lagi teh tarik ...That's self inflicting akak oii...



Thursday, January 22, 2015

Saturday, January 17, 2015

Cemburu Bukan Main





Hari ini kena pegi ambik keputusuan ujian darah di Tanglin Hospital ,  kecut perut bukan main, - naik ke turun - naik ke turun - naik ke turun? Bila nurse panggil untuk check darah tinggi dan ambil darah dihujung jari kemudian kena bawak ' kad kemajuan ' saya pergi jumpa doktor, mulalah naik stress dan fikir yang bukan-bukan.

Sambil bawak kad saya pun mengintai catatan keputusan HbA1c saya - saya rasa sungguh lega sebab bacaan dah turun dari 6.7 ( waktu lepas raya ) kepada 6.3 ! Alhamdulillah, doktor kata saya berada dalam selamat sebab bacaan blood sugar less than 6.5! Doktor suruh saya maintain  HbA1c ie the amount of hemoglobin that's bound to glucose ( blood sugar ) in red blood cell tuh!

Saya teringat jiran sebelah rumah saya yang berumur 72 tahun , suatu hari setelah balik dari hospital dia buat announcement -  saya tak payah lagi makan ubat darah tinggi, ubat kolesterol dan ubat diabetic - doktor kata darah saya bersih sebab paras gula dan kolesterol sudah normal!

Bila  dengar berita tu, punyalah envious saya dibuatnya  ! Saya pun berangan-angan suatu hari nanti saya jugak akan disahkan tidak perlu makan ubat lagi......

Tapi apakan daya saya tak dapat buat macam jiran saya - lepas solat subuh pergi jogging 30 minit, lepas tu sambung buat gardening 2-3 jam - setiap hari melainkan hujan lebat mencurah-curah. Kalau hujan sikit-sikit tu dia buat tak kisah je!

Saya pulak hari-hari duduk senang lenang kat rumah menonton tv dan tengok pokok-pokok dari dalam rumah je!




Saturday, January 10, 2015

Kes Ragut





google search

Semasa bersembang ramai-ramai banyak cerita keluar termasuklah cerita ragut meragut. Ada yang kata dah tak berani nak pakai emas, walau pun gelang yang kecil, takut kena ragut. Ada yang cerita jiran dia  pakai rantai emas yang panjang dah berapa lama , pada suatu hari dia diekori oleh penunggang motosikal yang tiba-tiba meragut rantai lehernya.

Jadi pakat seriaulah yang ramai-ramai tadi - semua naik gerun, maklumlah kalau kena ragut bukan saja harta yang hilang, kadang-kadang nyawa pun boleh hilang.

Ros pula menceritakan salah seorang jirannya pergi kerja naik bas , dia pakai barang kemas punyalah banyak, rantai berlapis-lapis sampai jiran-jiran yang lain bertanya,
Akak tak takut ke pakai rantai banyak-banyak tu?
Dia selamba je jawab,
Apa nak ditakutkan, kalau takut tak pakai barang perhiasanlah kita!
Hai berani sungguh akak nih!!

Nak dijadikan cerita, suatu hari memang sah dia dah kena ragut, habis rantai emas yang berlapis-lapis tu kena bawak lari.

Hah, dah kata , kan dah kena?

Esok paginya dia biasa je tunggu bas kat tepi jalan nak pegi kerja..tiba-tiba...

Hoi...tatak guna punya orang , pakai rantai manyak tipu!!!

Penunggang motosikal tu dengan marah membaling rantai emas ke arahnya dan dengan cepat berlalu dari situ.

Lepas tu barulah dia buka cerita pada jiran-jiran , rupanya rantai emas yang dia pakai tu ialah emas tiruan!






Wednesday, January 7, 2015

Sunday, January 4, 2015

Aloh Lah Weh.......





Iyelah akak , orang lain sema tak cukup Islam fasal tak pakai jubah...tak stokin kaki, tak stokin tangan. Janganlah suka pandang orang serong je.. Janganlah dok perli-perli - orang jadi sakit hati. Kalau nak menegur orang pandanglah mata  betul-betul ....kecek molek - molek...

( Alaaaah, biarkan je dek oii, jangan ambik pot sangat kat mak lebai macam tu! )


Punyalah teruk makcik tu, saya pegi masjid awal dok sof pertama, tiba-tiba dia kata sof depan tu dah ada orang ( kawan-kawan dia yang datang jemaah tiap-tiap waktu ). Eh..dia ingat mesjid tu dia punya ke?...mana boleh main tanda-tanda pulak!

( Eh, janganlah cari balah dengan orang dalam masjid! Solat je di sof  mana-mana, apa salahnya! )

Aunty, mak dia  kata  anak lelaki dia dah ditunangkan dari kecik dengan anak kawan dia semasa ikut suami dia buat masters kat US dulu. Aunty boleh percaya ke cakap dia?

( Aloh lah....berlambak lagi budak jantan lain yang hensem-hensem kat Malaysia nih! Jangan dok masuk dalam keluarga kiasu macam tu, nanti kamu jugak yang dapat padah )


Fuhhh......depa mai lepas perasaan kat kite, depa dah lega, kite ni pulak yang sakit kepala.....




Friday, January 2, 2015

Mencari Rumah Allah







Ramai kawan-kawan  yang sangat risau bila bermusafir jauh , kata mereka solat mereka jadi tak menentu. Kadang-kadang ada kekangan masa bila siang menjadi pendek dan malam begitu panjang. Bila kita berada di sesuatu tempat yang tidak memungkinkan kita bersolat sempurna - persoalan timbul bolehkah kita solat menghurmati waktu? Ramai orang melakukannya tapi ramai juga orang yang was-was!



Waktu Asar dah lama masuk, kami belum solat lagi, mencari-cari masjid akhirnya jumpa masjid ini - ngam-ngam saja jamak ta'khir......


...hari pun tiba-tiba gelap dan waktu Maghrib dah masuk, alhamdulillah...kami terus berjemaah...


Di papan kenyataan  tertera pelbagai  aktiviti yang dijalankan di masjid ini.


Di Philadelphia pula kami singgah di Masjid Quba



Rupanya masjid ini sangat aktif dalam memberi pendidikan asas  bagi kanak-kanak sehingga mereka dapat melanjutkan pelajaran seterusnya ke Quba Institute of Arabic And Islamic Studies.



Jangan risau tentang makanan halal - ianya ada di mana-mana di bumi Allah!