Monday, June 29, 2015

Friday, June 26, 2015

Coffee Table Book Part 8






Some of the wild plants that can be found in Kuala Rompin




Wild berry known as ' kemunting ' among the villagers



This plants known as ' kacang laut ' - can be found near the beach



This poisonous plant grows well in sandy area



Beautiful lilac decorates the roadside..



Enchanting lotus when it blooms


Tuesday, June 23, 2015

Bodoh Sombong!



Ramai di antara kita yang bijak lebih dari orang lain....

Seorang doktor menasihati anak- anak buahnya jangan suka makan nasi goreng setiap pagi sebab ia terlalu berat lagi pulak nasi yang bermalam tu kurang baik dimakan. Adik beradiknya yang lain pulak pi dok kata..
Eleh hang tu masa kecik dulu hari-hari makan nasi goreng jugak...elok aje, dah jadi doktor pun.

Bila orang dok kecoh fasal hutang 42billion , ramai pulak yang mari dok kondem orang yang kondem fasal hutang puluh-puluh beliyon tu!
Salah ke orang yang ramai-ramai nak tahu fasal hutang tu? Semua orang nak tahu/
Kalau benar katakan benar, kalau salah janganlah dok main acilut!
Berkata benarlah walaupun pahit! Atau pun kalau tak benar buktikan dan pertahankan dengan sebenar- benarnya......









Sunday, June 21, 2015

Coffee Table Book- Part 7






Be careful when one drives in some of the remote roads in Kuala Rompin...



These ducks are used to playing near the road side and not afraid of vehicles that zoom up and down the road.




Like some other ' kampung road '  motorists got to give way to crossing cattles.




And if you are lucky you can witness tapir or other wild animals such as wild boar  emerging from the jungle......





Friday, June 19, 2015

Bakar Rumah!


Pendek kata kalau rumah dimakan anai-anai robohkan saja buat apa dibiarkan lagi...Binalah rumah baru...

Puak gerabak saya kat kampung takut benar kalau orang hilang kepercayaan pada Umno sebab selama ini mereka begitu percaya pada Umno. Pendek kata slogan ' Dulu, Kini Dan Selamanya' sudah tertanam di hati sanubari mereka.

Sekarang ni banyak perubahan telah berlaku -  mata orang pun dah celik, dunia dah tak bersempadan lagi - banyak perkara-perkara yang dulunya menjadi rahsia sekarang dah pun jadi rahsia umum......
Rata- rata depa belum bersedia nak menerima perubahan / peralihan kerajaan dan pertukaran besar-besaran jika ia ditakdirkan belaku!

Kalu dah tak betul buat apa sokong lagi....

Sunday, June 14, 2015

Coffee Table Book - Part 6




Sungai Rompin Estuary




The Cargo Jetty owned by people who supply fish to Pulau Tioman and a few other towns in Central
Pahang


These boats at The Lembaga Kemajuan Ikan Jetty supply anchovies for the locals



The wooden jetty for local fishermen with small boats


Rompin River is famous among the anglers. There are boats for day trip or over night fishing





The abandon jetty




Some pictures to remember by before the jetty is torn down



The sky is getting darker as the evening sun slides down..




....a good place to watch sunset











Wednesday, June 10, 2015

Tak Patut!






Salah satu hasil kerja Neni 




Jadi kami pun pegilah ke kedai id tanya-tanya fasal kain langsir dan day curtain ......

Kami pun dihidangkan dengan sample-sample kain yang stok lama dan yang lebih lama...
Bila mintak pandangan fasal warna - ikut akaklah mana yang suka....
Pendek kata semua soalan yang ditanya jawapannya  - pilihlah sendiri....

Yelah dek oi peduli apa ekau makan gaji je
( Tak tau ke kalau kedai lingkup ekau pun hilang koje )

Banyak kali saya pegi ke kedai tu, cuma dua kali je nampak tuan kedai datang tapi agaknya bukan urusan dia melayan pelanggan. Itu urusan pembantu-pembantunya yang dah lama bekerja dan mahir selok belok langsir dan lain-lain upholstry. Dia towkey tak perlu ambik berat fasal maju mundur kedai dia ( mungkin bisnes ni untuk isi masa lapang dia je, jadi tak perlulah susah-susah  )

So we called our dear Neni in Kucing asking about color scheme dan lain-lain yang berkaitan dengan id....
Kalau dinding putih takde masalah, you can choose any colour but neutral colour is good senang nak match dengan furniture.
Seterusnya......gitu,gini.....macam-macamlah Neni bagi pendapatnya dengan segala the dos and the donts .

Memang berkenjah di KL ni kedai id non bumis. Mereka tu berniaga sungguh-sungguh dan sayang kedai. Punya value setiap customer yang datang tanya itu ini, mintak buat anggaran dan sebagainya, tapi last-last tak oder apa pun. To them they are their potential customers. Kalau tak jadi hari ni mungkin hari lain mereka akan datang lagi.

Orang yang tak sayang kedai ni dah sah-sah pelanggan datang nak tempah, dia pulak buat sambil lewa! 


Sunday, June 7, 2015

Dok Baloh Tengah Jalan






Miss Fanta was in a rush to KLIA , tak biasa lalu ikut MEX Hiway - semua orang dalam kereta dah resah  takut terlambat. Jadi terpaksalah dia panggil paktor dia TheWaze untuk memandu jalan.

Rupa-rupanya Si Waze ni agak gila-gila bahasa sikit , dah lah cakap orang puteh - American slang pulak. Memang berlagak betul dia! Pastu selagi ada sempang habis dia sebut. Akhirnya satu kereta dok mengutuk Si Waze..

Ahh shut up lah engko Waze buat apa engko sebut sempang tu, aku bukan nak masuk kat situ!




Kadang-kadang kita dah nampak round about dari jauh ..Waze baru nak habaq.... roundabout 50 meters away..
Oii..tak payah cakap le orang dah nampak round about tu!
Engko lembap lah...





Lama kelamaan semua orang dalam kereta dah stress mulalah pakat buat balah dengan Waze...

Eleh engko ingat kami tak tau ka?

Entah apa-apa......

Shut up you....

Mu makan budu...

Dan macam-macam lagi.....

Akhir sekali bila dah dekat nak sampai.....jangan-jangan Waze ni dengar kita dok mengutuk dia.....

Tapi ada jugak Waze yang cengil......
Kalau dia suruh belok kanan kita belok kiri....ada ke dia kata ..do whatever you like..
..and went on recalculating the route...angrily?













Wednesday, June 3, 2015

Coffee Table Book........5





The many landmarks of Kuala Rompin



Watermelon is the first landmark of Kuala Rompin. Seedless red and yellow melons were introduced in 1960s  and  became the first cash crops which attracted people from outside to settle in Kuala Rompin.



Udang galah is the delicacies that is most sought after in Kuala Rompin.

Since Kuala Rompin is popular among the anglers from all  over the world, merlin fish became one of the landmarks.


This coach was originally part of the light railway that was built by Rompin Mining Co/ROMPINCO to transport iron ore from the nearby mining town of Bukit Ibam to Kampung Lanjut in the 1960s. The iron ore mine introduce the new economy that generated income and the expansion of Kuala Rompin from a fishing village to a fairly big town.




Masjid Tengku Abdullah attracts visitors as it is situated near the main road.


It is about half an hour's drive from Kuala Rompin to Endau's jetty terminal. From there people can ride boats which take about 1 hour 45 minutes to Pulau Tioman. And it is about 2 hours drive from Kuala Rompin to Kuantan and less than 5 hours drive to Johor Bahru. So it is not surprising visitors from Singapore came to Kuala Rompin to enjoy udang galah during the weekends and school holidays.





My Cacamerba Flower Patch......2




Updated





Tukar pokok pulak dah......okid liar ni banyak ada di tepi hiway yang berbukit-bukit, tapi yang ni benihnya ambik di rumah Farizat yang pegi ambik ambik kat tepi hiway.
Fuh! Berbelit-belit jugak ayat!