Friday, July 31, 2015

Mulut Jahat Tapi Hati Baik....


Iye ke?

Ada orang yang mulut capoi, bahasa kasar dan suka merendah-rendahkan orang. Ramai pulak yang kata....ah, dia tu mulut je bising tapi hati baik.

Maknanya ok lah kalau seseorang tu kurang aj#r sebab hati baik....dan dia tak bermaksud apa-apa pun...

Hakikatnya apa yang zahir dari mulut itu adalah manifestasi dari hati...

Begitulah luahan hati seorang isteri yang telah beberapa lama dianiayai suaminya tapi kini dia bertekad nak mengambil tindakan undang,-undang terhadap suaminya yang bermulut tak berinsuran itu adanya!

Maka sahabatnya yang ramai- ramai tak berani nak kata apa takut terjebak dalam meruntuhkan masjid yang dah lama senget tuh!





Tuesday, July 28, 2015

Negara Ku....Tanah Tumpahnya Darah ku....


Kasi buang semua duri dalam daging...who gets in the way will get fired!
Bagi senang buat apa saja..beraja di mata bersultan di hati..
Boleh buat apa yang kita suka....
Rakyat ramai - ramai ni lagu mana ?
Pandai - pandailah jaga diri....tak cukup duit buat kerja 2 sesi....
In the mean time.... Cash is definitely the King!



Sunday, July 26, 2015

Berani Kerana Salah......


.....takut kerana benar?

Memang dunia dah terbalik!

Ia berlaku pada seorang sahabat saya yang telah meminjamkan duit pada seorang kawannya M.
Oleh kerana jumlah pinjaman tu agak besar bagi seorang yang kecik maka dia pun cuba mendapatkan balik duitnya sepertimana yang telah dijanjikan.

Rupa-rupanya setiap kali M bertemu dengan sahabatnya dia terus memasamkan mukanya dan langsung tak menegurnya seolah-olah macam bermusuh pulak.

Sahabat saya pun takutlah nak mintak balik duit dia takut jadi gaduh dan takut hilang kawan.



Thursday, July 23, 2015

She And Her God



Alohlah kecek beladi ful habih meter!
Ada tok laki yang agah mentang- mentang pi belajaq kat luaq negara. Balik Malaysia semua yang kat Malaysia dok molek belako sampai isteri nak ajak pi buat haji pun dok se. Sampai dia kata....

Aaaah.....she and her God!
( kepala hotok mu! )

Bila dah masuk umur pencen dia dapat ujian siiiiikiiiiiiiit jah....ya'ni dapat penyakit gout nok jale dok leh. Kereta punya mahal nak drive dok leh jugok. Pi mana-mana kena naik teksi ( masa muda dulu tak bagi isteri drive sendiri konon Abe macho graduate oversea boleh drive wify pegi koje balik koje and anywhere else she wanted to go - tailor, hairdresser, shopping,marketing you name it )

Bawak bertobat lah encik Abe weh.......
La ni ore pakat gi belajar overseas balako hatta anak tok penyadap pong gi belajo ko Londong weh!

Takde pulak ...she and her God.




Tuesday, July 21, 2015

Anak Pontianak!


Di bulan Ramadhan yang lepas seorang sahabat saya bersama kumpulannya telah menziarah beberapa rumah orang- orang tua. Rupanya sudah banyak rumah orang tua sekarang ni memandangkan anak-anak begitu sibuk dengan kerjaya masing-masing dah tak sempat nak pelihara orang tua sendiri...

Rupa-rupanya ada cara anak- anak nak membuang ibubapa yang telah keseorangan  dengan cara mudah antaranya..

1. Apbila ibu atau bapa sakit mereka hantar ke hospital - mula-mula mereka pergi melawat lama - lama mereka pun dah tak nampak muka hidung. Akhir sekali pihak hospital terpaksa menyerahkan mereka kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat atau lain- lain saluran seperti rumah orang - orang tua.

2. Ada yang lebih perihatin mereka memujuk ibu/ bapa supaya duduk di rumah orang- orang tua dengan janji setiap minggu mereka datang menjenguk. Lepas beberapa kali menziarah akhirnya mereka menghilang Dan tak dapat dikesan lagi.

3. Diajak tinggal bersama tetapi......begitu begini ..hingga ibu/bapa mereka hidup terpinggir dan teraniaya.

Sahabat saya memberitahu bahawa ibubapa ini sentiasa menunggu-nunggu kedatangan anak-anak mereka untuk mengubat kerinduan , tapi Dari raya ke raya mereka tak pernah datang menjenguk.

Mungkin takut ibu/bapa nak ikut balik ke rumah mereka agaknya!



Sunday, July 19, 2015

Kak Joyah Dah Kantoi


Big time!
Duit juta- juta ada masuk dalam akaun! Macam tok laki dia ada beliyon masuk akaun sendiri !
Tu lah Kak Joyah dok suka melobeh-lobeh!
Macam dunia dia punya - shopping takde limit..
London , Paree, Nu York..
Dah terkantoi janganlah buat derk pulak!
Ada orang dapat tahu akak masuk duit juta-juta...dalam akaun
Akak niaga apa duit banyak masuk tuu!??
Jangan rembat duit rakyat dah le!!


Thursday, July 16, 2015

Selamat Hari Raya Aidil Fitri




Maaf Zahir Batin

Hari Raya adalah hari gembira bagi semua
Tapi tak kurang juga yang berduka sebab..

- Banyak syarikat tak kira kecik besar telah mengecilkan saiz syarikat mereka
- Harga barang dan perkhidmatan bertambah naik
- Ada yang tak dapat tukar langsir baru,karpet baru, kerusi set baru, kereta baru atau berbi#* baru sebab dah kurang mampu
- Ada jugak yang dalam dilemma - sokong ke tak sokong sebab takut hilang jawatan

Tahun ni tak dapat main mercun , tak dapat duit raya sebab banyak poket yang dah tiris dok bayar hutang

Semoga negara kita bertambah makmur dan kaya raya hingga melimpah kepada rakyat jelata....mugo demo pong nok bermewoh-mewoh jugok!







Monday, July 13, 2015

Jangan Pecah Amanah



Menjaga amanah bukanlah satu perkara yang mudah sebabnya..

...kalau kita jaga harta orang, tak boleh buat sesuka hati sebab ia BUKAN HARTA sendiri....



Saturday, July 11, 2015

Jangan Kufur Nikmat



Kadang-kadang terfikir jugak kalaulah tulip ni ada kat Malaysia I nak tanam banyak-banyaaaaaaaaak........dan macam -macam kaler...

Itulah manusia ni yang ada depan mata tak dihargai ...dok ingat yang takde je @ tak pernah syukur nikmat yang Allah bagi...




Thursday, July 9, 2015

Berlagak Nak Jadi Bilionaire!



.....tapi tak cukup kaya.......nak join billionaire's club.....
Terjun dalam lubuk emas, segala yang dicita semua dapat.
New billionaires show the way, jet setting, shopping..shopping..shopping, macam nak rak!

Ada sapa tolong check tak? Pitih mari mano tiba-tiba buleh mask kelab billionaire!
Takkan pitih mok pok dio kut?
Mok pok dio dok kayo supo tu!!!
Pahtu pitih print sendiri kaa..

Susah jadi pemimpin utama ni, apa yang dia buat orang boleh nampak!


Wednesday, July 8, 2015

Mufaraqah Atau Tak Mufaraqah...







Semasa saya di KB lebih dari 30 tahun dulu saya dapati makmum yang berjemaah di masjid sangat sensitif  terhadap imam solat - sekiranya imam baca AlFatihah dan ayat-ayat lain secara tidak bertartil mereka akan mufaraqah ( niat keluar dari berimam ). Atau pun imam diganti dengan imam lain.

Saya pernah mengalami keadaan imam solat tarawih yang terlajak rakaat menjadi 3 - bukan main kelam kabut jemaah, ramai yang ikut imam naik rakaat ke 3 , ramai yang mufarakah dan ada yang menunggu imam turun sujud.

Bila saya bincang dengan tok guru saya tunggu imam...

 Mufaraqah terus je kak tak payah tunggu imam dah! Dah salah rakaat tak payah ikut lagi...

Tapi tok guru pesan jugak kalau imam salah baca ayat ( selain Alfatihah )  misalnya panjang pendek mad , itu harus dimaafkan sebab kesalahan itu kecil sahaja. Takyahlah mufaraqah.

Pernah saya terdengar pengakuan paling kiasu dari seseorang yang mengatakan dia telah mufaraqah semasa bersolat di Masjidil Haram sebab Imam baca mad jaiz/ munfasil 2 harkat.

Alohlah.....rugi besar hangpa! Dok pegi mufaraqah buat apa, Imam AlHaram tu bukan calang-calang orang.....

Mugo waktu tu Imam dok baca Qiraat lain....





Sunday, July 5, 2015

Favourite Corner





....revisited
Jadi tempat persinggahan sementara....nanti ada masa boleh kemas!





Friday, July 3, 2015

Favourite Corner




Boleh buat kuca@ sepah ikut suka hati




Wednesday, July 1, 2015

Buka Puasa @ Iftar




Menu pilihan di bulan puasa....



Bubur lambok versi sendiri menjadi menu utama



Sayur kena ada - semua hijau sebab kaler lain dah habis




Ikan goreng bercili kesukaan seisi rumah

Selamat Berterawih!