Thursday, December 29, 2016

Cantik Itu Relatif


Kita suka bunga orang..



Orang suka pokok kelapa kita..


Thursday, December 22, 2016

Sunday, December 18, 2016

In Grief




Just when you think you are so much in grieve, we didn't realise there are so many others who are grieving much, much more than us. If we care to look around we soon come across people who bear a lot of sufferings and regrets the whole of their life.


The death of innocent children in warring countries is unacceptable in this civilised world!
If they happened to be our children or grandchildren can we not be grieving throughout our lives?

There are children who died because of sudden illnes such as viral infections . A friend of mine had just touched down in foreign airport only to recieve the news about the demise of her grandchild due to such illness. She immediately took the next flight to Kuala Lumpur even though she knew she won't be in time for the funeral.

Trajic accidents happened  when children fell into  ponds, fell from windows or children fell from the boat during flood seasons and  numerous other unexpected situation that we never think of.

Akhir kalam the proper words to say is..
Innalillahi wainna ilaihi roji'uun
" We surely belong to Allah and to Him we shall return "..


Thursday, December 15, 2016

Kenduri Kahwin Di Musim Cuti


Punyalah ramai sanak saudara, jiran tetangga dan sahabat-sahabat yang dekat dan jauh hadir meraikan pengantin baru...



Empat pasangan pengantin diraikan sekali dalam satu majlis! Tiga anak lelaki dan seorang anak perempuan Pak Kecik Ed telah mendirikan rumah tangga dalam masa yang berdekatan, sebab itulah mereka diraikan bersama!



Adam dan Arif dua beradik


Adam dan Adam dua pupu


Tokcik Arif dan Arif


Habis kenduri pegi lepak rumah Mak Tam Nah!






Tuesday, December 13, 2016

From The Dropbox


Kawasan Air Panas di Yellowstone National Park




Kawasan air panas melebihi suhu didih seluas mata memandang ...kalau jatuh ke dalamnya boleh bawa maut dan lebih teruk boleh larut seluruh badan. Tapi tempat ini dapat menarik berjuta- juta pelancong dari seluruh dunia.

Kawasan air panas di Sungkai Perak berlainan pula - boleh bawa keluarga berihat dan merendam kaki serta mandi...

Sesuatu yang sama boleh memberi kesan yang berlainan mengikut suhu air panas itu...



Saturday, December 10, 2016

From The Dropbox





Allah bagi lain tempat lain keindahannya. Kita suka tempat orang, orang suka tempat kita....


Thursday, December 8, 2016

Cuti Sekolah!


Bercuti di Dengkil sambil meraikan rumah baru..

Nak hantar Uchop pi Umrah...( the guy in white, below )

Makan tengahari beramai-ramai...


Kumpulan kedua..dari Kuala Lumpur meraikan ahli keluarga dari Sungai Petani...

Uchop..selamat mengerjakan ibadat Umrah!






Friday, December 2, 2016

Balik Kampung Naik ETS!



Senang dah nak balik Kedah @ Sungai Petani la ni

Naik KTM - keretapi berkuasa letrik ekspress ( Kelas Platinum ) KL-Sungai Petani hanya memakan masa 3jam 50 minit sahaja ( tak sempat lenguh belakang dan bengkak kaki ).


Sangat istimewa keretapi ni, baru, well maintain, ada tv, bistro, tempat solat dan yang paling penting tandas yang bersih dan sentiasa dicuci.


Stesen ETS yang bersih dan ruang menunggu yang luas....


Dapat melihat pemandangan di luar keretapi -
 tasik, sungai, pokok-pokok, sawah padi, bandar dan kampung- kampung yang terpencil. Kita juga dapat melihat kawasan kilang dan kawasan gelandangan yang sangat tidak teratur , kotor dan bersepah ( jika naik kereta melalui jalan raya/ highway kita tidak nampak semua ini  ) apabila hampir masuk ke Kuala Lumpur.


ETS yang pertama beroperasi ke utara tanahair ialah ialah dari stesyen KL Central ke stesyen Ipoh.


Makanan dan minuman disediakan. Penumpang tidak dibenarkan membawa makanan sendiri - tapi ramai yang tidak mematuhinya ( including yours truly ) sebab ramai yang tak boleh kenyang dengan hanya biskut- biskutan. We need real food! terutamanya antara pukul 12 - 2 tengahari! Walaupun begitu kebanyakan penumpang makan dengan cermat dan ada petugas akan mengambil sampah semasa peak time. Lagi pulak makanan yang dijual terlalu mahal berbanding dengan mutu makanan yang disediakan!



Tuesday, November 29, 2016

Balik Kampung


Sedih jugak tengok kedai lama yang telah roboh dimakan usia dan ditinggalkan begitu sahaja sejak sekian lama..





Lorong ini tidak membangun, kedai- kedai baru telah dibina di tempat lain.



Friday, November 25, 2016

From The Dropbox



Salem Maritime National Historic Site





Tuesday, November 22, 2016

Duit Berbiliyon Bukanlah...


.....pengukur kebahagian seseorang...
tambahan pulak duit yang ada itu didapati secara tipu belit dan auta..

Bila dah jadi bilionaire segera seluruh dunia akan buka mata dan mengangkat kening. Sudah tentu pergerakan that nouveau riche di serata dunia , segala perbelanjaan dan simpanan mereka dapat dikesan dan berita kemewahan mereka menjadi hiburan kepada pembaca.

Kebahagiaan menjadi okb tidak terhingga, kemewahan yang ditunjukkan secara melampau itu akhirnya menjerat diri sendiri...

Dapat pitih belanar pong dok leh nok gi shopping kat London , Paris , New York , Italy doh lo ni... sebab ramai tukang sprong yang nak dedahkan aktiviti pengklepet. Takkan pulak nak shopping kat Hongkong dan Shanghai je kut....



Pendek kata ada duit berlambak dan ada kuasa pun kalau tak kena gaya, hidup dalam kesunyian jugak!




Monday, November 21, 2016

From The Dropbox


This basement shop offers scented candles among others..


Wednesday, November 16, 2016

From The Old Dropbox



The old world of witchery...


Those days witches were hung in the dungeon or burnt alive on stakes in public!
Witches now are safe from cruel punishment because they don't fly on old brooms or cast spells on innocent people - they just go shopping with money that fell from the sky!


And they don't look mean , skinny and ugly.....wearing the funny hats and drinking frog soups!







Tuesday, November 15, 2016

Wednesday, November 9, 2016

Alahai.....



Bagi orang benci dan sakit hati...

Laman sesawang ini tidak dapat diakses di Malaysia kerana kandungannya melanggar undang-undang negara!

Amende ni?  Sudah- sudahlah tu, jangan takut bayang-bayang sendiri hadapilah kenyataan...

Macam tak percaya pulak kerajaan memantau dan memblock blog-blog yang tak mesra kerajaan aka mendedahkan kepincangan yang berlaku dalam pentadbiran. Kenapa begitu? Nampak peliklah!

Kalau tak kerana sesetengah blog yang mendedahkan perihal 2.6b terbang masuk dalam akaun peribadi  ( yang sudah pun diperakuinya ) kami rakyat marhaen ni tak akan tau apa-apa - jadi bodoh dan bangang dok sanjung pemimpin, hormat, memuji dan menaruh harapan tinggi agar negara bertambah maju, bertambah kaya, rakyat bertambah makmur dan terkenal seantero dunia. Sedangkan pada hakikatnya tidak begitu.

Seorang pemandu teksi di sebuah bandar besar
Where are you from?
Malaysia!
Oh, I heard that your ......?
Maka terkulat- kulatlah hamba Allah tu nak menjawabnya...
Macam tak percaya kan?

Yang dok jaga alam cyber di Malaysia ni janganlah dok main aci lut block sana block sini , orang ramai naik benci! Kita ni kat Korea Utara ke?!

Nok ghoyak bui orang tahu belaka doh....biar orang buat pertimbangan sendiri pro dan kontra secara adil.....barulah telus!

New Millennium maa...




Monday, November 7, 2016

Hidangan Shell Out!


Ingin cuba hidangan cara baru?

Shell out ialah pelbagai makanan laut yang dimasak dengan pelbagai cara dan dihidangkan secara buffet.
Sayur-sayuran , iaitu jagung direbus, karot, cauliflower dan broccoli dicelur dan terung digoring sebagai hidangan sampingan.


Boleh buat sendiri kat rumah Everybody's favorite ialah sotong goreng celup tepung, ketam masak cili , udang goreng butter, lala atau kepah ( tiada di sini ) jadi ditambah ikan goreng belah belakang!

Makan nasi sikit saja iaitu ukuran satu mangkuk kecil/sederhana untuk satu hidangan. Tak perlu pakai pinggan , hidang sahaja atas hamparan alas plastik ( boleh beli kat kedai lima ringgit - Daiso ) Lepas makan basuh alas plastik dan boleh diguna semula - nak buang pun ikut suka tak payah teruk- teruk basuh pinggan mangkuk sudu garfu!
Atau lebih baik lagi boleh hidang atas daun pisang - lagi menarik, lagi mudah - lepas makan buang jer daun pisang tuh!








Friday, November 4, 2016

Langit Petang



Cahaya petang bewarna jingga



Menandakan masuk waktu Maghrib



Habis waktu matahari tenggelam diikuti pula dengan cahaya malam


Sama sahaja cahaya di langit dan di bumi








Thursday, October 27, 2016

Bangkai Gajah Dah....


....dihurung dek langau! Baunya merebak seantero dun'ya..

Amat tak patut sekali kalau sesuatu yang dah diketahui umum masih lagi tak nak mengaku. Berita dah tersebar luas @ semua orang dah tahu maka ianya bukanlah rahsia lagi. Jadi tak usahlah disorok atau dipertahankan...

Cara mempertahankan boss yang terkantoi big time tu pulak tidak dibuat secara berhemah , tetapi dengan cara yang tidak boleh diterima ramai dan mendatangkan kebencian rakyat yang mendengarnya atau yang membacanya! Boss dah menjarah perbendaharaan negara..agak-agaklah sikit kalau nak defend boss yang berlumuran dengan bau busuk tuh!

Tok Selampit yang tak pernah sekolah ( dok asyik gesek biola sambil bercerita Hikayat Penglipur Lara kat kampung paling ulu ) pun dah tahu hal IMDB! Sapa yang dok pi bawak mulut? Anak cucu dia lah yang tukang ghoyak kat tok dia , mugo anak cucu dah pandai baca Asian Wall Street Journal weh!

Rumah dah nak roboh dimakan dek anai-anai , demo dok gi buat sibuk nak cat baru, nak buat landscaping bagi rumah nampak lawa..
Oiii.....buanglah kayu yang dah berdarang kena makan anai-anai tu - ganti dengan kayu baru bagi rumah tegap semula!!!



Wednesday, October 19, 2016

Mengigau Di Tengah Hari


Tetamu-tetamu di sebuah majlis kenduri kahwin dok riuh bergebang macam tak hengat punya. Tetamu yang di meja sebelah menyebelah pun memasang telinga...

Bila balik keje takde lain tanya ..Nagib dah letak jawatan? Takut kalau- kalau semua orang dah tahu dia belum tahu lagi!

Jangan mimpilah!

Dia pahlawan Bugis mana takut kena gertak - salah tak salah lain kira namun berundur tidak sekali!

Kalau betul dia dan kuncu- kuncunya orang beriman jangan dok kona lana lagi. Bayar balik apa yang bukan hak  yang telah dibelanjakan. Jangan dok bagi anak bini makan atau buat belanja duit haram.

Rupa-rupanya kebanyakan tetamu bukak cerita sendiri - walaupun jalan cerita lain tapi tajuknya sama seperti di atas.




Friday, October 14, 2016

Orang Muda Lebih Perihatin!


Apabila bertanya kabar dengan anak buah yang tinggal berjauhan.....kita pun berpesanlah pada anak muda berumur 18 tahun supaya jaga diri baik- baik..

Tak sangka jugak anak muda pandai menasihati kita ni yang hampir senja

Makan kena jaga maklong kurangkan minyak dalam makanan....bahaya lah....

Rupa-rupanya ada di kalangan orang muda yang berhati-hati dengan pemakanan mereka.

Tak dapat dinafikan ramai jugak golongan veteran yang terjerumus ke lembah penyakit darah tinggi, gula tinggi dan kolesterol tinggi dan tak menghiraukan apa yang mereka makan..dan kedegilan mereka enggan memakan ubat berkala yang dihadiahkan oleh pihak hospital pada mereka tu tidak dapat dinafikan lagi!


Paras gula aku dah tinggi sekarang dah melebihi 6
Ah, 5-6 tu paras gula budak sekolah
Habis engkau berapa?
10!
10? Berani pulak minum teh tarik ni?
Eh! biasalah, ok je!

Eh banyaknya engko makan durian? Bukan ke engko ada darah tinggi dan kencing manis.. nanti pening!
Ok je..aku boleh habis 3 biji deriyan sekali makan!

Engko makan ubat betul- betul tak?
Ah....bukan elok makan ubat hospital hari- hari, buat mudarat je. Baik makan herba takde side effect..
Habis engko makan ubat herba tu betul-betul ke?
Tengoklah kalu aku rasa tak sehat aku makanlah...kalau sihat buat apa makan ubat?









Tuesday, October 11, 2016

Pantai Kuala Rompin


Setiap pantai kena ada peringatan seperti ini kalau tidak sampah akan dibuang ikut suka hati, terutamanya kalau tiada tong sampah disediakan.


Pantai Hiburan Kuala Rompin menjadi tempat utama untuk bertemu rakan-rakan pada waktu petang..


Tak kurang juga gadis- gadis comel menghirup udara pantai bersama rakan sebaya..


..sementara kanak- kanak kecil lebih suka ber main di gigi air bersama ibubapa mereka.




Friday, September 30, 2016

Hina Benar Diri Kita Jika....


......kita jadi pengampu!!!
Buat malu anak cucu dan keturunan kita yang akan datang!
Orang yang mengampu ni ada motif di sebaliknya..iaitu semata-mata untuk kepentingan sendiri dari segi kewangan, kedudukan atau lain-lain.

Bila jadi pengampu seseorang itu akan jadi buta perut..

- yang salah dibenarkan
- yang bengkok diluruskan
- yang mencuri dimuliakan
- yang melaporkan kecurian dihinakan
- yang tak amanah ditegakkan

Pendek kata kalau pemimpin yang tiba-tiba...pling! duit masuk dengan banyaknya dalam akaun dia kemudian dia mendiamkan diri dan berbelanja sesuka hati, pemimpin itu adalah TIDAK AMANAH!TIDAK AMANAH! dan TIDAK AMANAH!

Pusing kut mana pun dia tetap tak amanah.

Pastu demo pun dok mari tolong spin cerita nak menghalalkan perbuatannya....




Wednesday, September 28, 2016

Cara Waqaf Qiraat Imam Hamzah AlKufi



Bismillahirrahmanirrahim


Pengenalan: Waqaf di akhir ayat bagi huruf hamzah yang berada di hujung kalimah: Contoh


Bagi kalimah Quruu' di atas ada 4 wajah bacaan ketika wakaf.

1. Ibdal ( tukar ) huruf hamzah menjadi huruf wau
2. Ibdal wau dengan raum
3. Ibdal hamzah dengan di idgham huruf wau
4. Ibdal hamzah dengan di idgham huruf wau beserta raum




Bagi kalimah Syaa'a pula ada 3 wajah bacaan ketika wakaf

1. Ibdal ( tukar ) huruf hamzah di hujung kalimah menjadi huruf alif  dengan 3 wajah bacaan
i. Ibdal 2 harkat
ii. Ibdal 4 harkat
iii. Ibdal 6 harkat



Wallahua'lam

Kalau berminat bolehlah belajar Ilmu AlQuran wal Qiraat di UIA khas untuk orang awam!