Tuesday, June 14, 2016

Renungan Bulan Ramadhan Dan...



....bulan-bulan lainnya...

Lebih baik banyak ilmu ( yang bermanfaat ) dari banyak harta.....sebab...
Ilmu akan menjaga kita
Kalau banyak harta, kita yang kena menjaga harta.

Kalau orang banyak ilmu dia tidak akan buat perkara-perkara mungkar seperti salah guna wang, salah guna kuasa, menipu, melindungi orang yang membuat salah, membiarkan orang lain hidup susah . Atau dia tak biarkan dirinya ditipu oleh tok Arab yang bermata sepet..

Kalau orang banyak harta, susah jugak nak jaga harta yang banyak dan berharga. Kena jaga harta lebih dari nyawanya. Kalau apa-apa hal terjadi harta dulu yang diselamatkan, pendek kata pada masa tu harta lebih diutamakan dari perkara lain.

Tapi bila dah mati harta akan tinggal ( tak ikut tuan dia masuk kubur )
Harta itu akan jadi hak orang lain ( kalau silap haribulan )
Atau akan jadi rebutan waris..
Atau yang sedih sekali takde sapa pun nak harta tu ( kalau ianya merupakan assesori ) kerana mungkin ia sudah out of date...





No comments: