Tuesday, September 19, 2017

Birthday Bash




Born in August - are a nephew with two aunties and an uncle. Happy Berfday!

Friday, September 15, 2017

Hidup Yang Terbeban




Kesian sangat bila M melepaskan perasaannya yang terpendam selama ini....

Dia datang ke Malaysia 10 tahun lalu bekerja sebagai pembantu rumah dengan harapan dapat mengumpul duit sebanyak mungkin. Dia hendak membina rumah kediamannya sekeluarga.

Apa yang berlaku duit yang dihantar balik ke kampung habis dibelanjakan oleh suami dan anak-anaknya walau pun mereka telah berumah tangga. M berasa sedih, geram dan marah, katanya kalau beginilah keadaannya dia kena bekerja terus menerus selagi terdaya.....

Bagi Y pulak semua hasil kerjanya adalah untuk di hantar kepada ibunya yang menjaga lima orang anak-anaknya di kampung. Walaupun dia dan suaminya bekerja, katanya pendapatan suaminya kecik hanya boleh cover makan minum dan sewa rumah. Pendapatanya yang lebih besar itu adalah untuk menyara ibu dan anak-anaknya.....

Kalau kita hidup susah rupanya orang lain ramai lagi yang lebih susah...




Tuesday, September 12, 2017

Habis Madu Sepah Di Buang



Ada orang suka makan, lepas makan tidur, bangun tidur cari lagi makanan untuk dimakan....
Irna bercerita sambil mencabut rumput.

Memang ada orang macam tu Irna, tambah kalau dah tua dan dah ingat- ingat lupa.....baru lepas makan dia kata belum makan lagi..

Tu lah makcik ni dah lari ke rumah saya sebab bergaduh dengan anak menantu!

Berapa hari dia duduk rumah kamu?

Dah  sebulan! Saya tengah stress sekarang dah sebulan tak balik- balik kat rumah anak dia

Jauh ke rumah anak dia?

Dekat je....anak buat tak peduli je...

Ye lah Irna orang tua sapa nak bela

Dia rasa macam buat menyusah je walau pun mak sendiri....Masa dulu dia yang jaga cucu- cucu semua tu, sekarang cucu dah besar....orang tak perlukan dia lagi..

Begitulah antara luahan perasaan Irna yang terpaksa membela mak orang sekampungnya dari tanah seberang. Asalnya makcik tu ambik upah jaga anak Irna kerana Irna bekerja di tiga buah rumah dalam satu Hari. Nampaknya macam melekat kat rumah dia pulak....



Saturday, September 2, 2017

Jangan Ambik Hak Orang....



Selalu dengar kata-kata "The grass is greener on the other side of the fence" atau dengan kata lain jangan dok nak hak orang!

Banyak peristiwa yang berlaku pada orang yang suka nak ambik hak orang. Mek Yoh tergila-gilakan  Mat Derih, macam- macam dia buat nak memikat hati Si Derih. Atas usahanya yang gigih akhirnya dapatlah dia nikoh dengan Mat Derih.

Setelah menjadi isteri muda muka Mek Yoh yang dulunya ceria, sentiasa bergincu merah menyala kini dah kusam tak pernah berbedak. Ada tanda-tanda lebam di mukanya yang dah tak boleh disorok lagi.

Mek Lah isteri pertama Mat Derih kata....ambiklah nok sangat kat Mat Derih tu baru tau penangan tok laki yang suka pukul bini....
Macam mana Mek Yoh? Nak tunggu jugak ke nok tarik diri?

Love thy neighbour but don't steal their maid - zaman pembantu rumah mahal nak dapat, jangan dok pancing pembantu jiran. Kadang- kadang pembantu jiran suka cerita majikannya suruh dia buat banyak kerja , tu tak kena, ni tak kena lepas tu suka sorok makanan tak bagi dia makan dan macam-macam lagi cerita yang entah benar atau tak benar. Akhirnya bila pembantu itu berhenti kerja jiran sebelah pun terus ambik siap tambah gaji lagi.

Bila dah kerja beberapa bulan barulah majikan tahu pembantu tu pemalas suka curi tulang dan tangan panjang....

Tidak dinafikan ada juga pembantu rumah yang benar-benar teraniaya...






Friday, August 18, 2017

Kabel Besar





Seorang bekas pegawai yang boleh mempengaruhi boss siapa yang dia boleh ambik bekerja atau siapakah yang boleh ditukarkan ke mana.

Setelah dia pencen dia telah mencurah perasaan yang terbuku di hatinya pada seorang rakan. Kisahnya dia telah membantu  memasukkan salah seorang kaum kerabatnya ke dalam jabatan tempat dia bekerja. Setelah itu dia bertindak lebih jauh lagi dengan membantu kerabatnya itu bertukar ke tempat asalnya di utara.Pada masa itu ada seorang lagi kakitangan yang memohon berpindah ke tempat yang sama tetapi terlepas peluang .

Kaki tangan itu datang merayu padanya hinggakan ia membawa ibunya untuk memohon pertukaran itu. Ini kerana bapanya sedang sakit kronik dan ibunya sudah tua dan sangat memerlukan khidmat anaknya yang tunggal itu.

Apa yang dikesalkan oleh bekas pegawai itu ialah kerabat yang dia tolong itu kemudianya buat musuh dengannya sehingga putus hubungan kekeluargaan. Dia sungguh insaf bahawa dia telah membuat kesilapan besar - tutup mata dan telinga pada orang yang merayu memohon pertolongan ( pada orang yang ada kuasa ) tapi dia lebih mementingkan keluarga sendiri....walaupun jabatan itu bukan dia yang punya ( hok kerajee weh! )

*Gambar dari carian Google






Saturday, August 12, 2017

Kena Jaga Chef...


....kalau nak restoran laris.
Kena ada sous chef jugak sebab kalau chef menghilangkan diri, sous chef boleh ganti.. Lebih baik lagi kalau buat line cooking ada ramai chef ( cewah nampak sangat pi cedok dari buku Anthony Bourdain! )

Alkisah Pak Man punya kuay teow goring, mi kungfu  dan lain- lain di kedainya sungguh sedap. Tiap - tiap hari ramai orang datang membeli...kekadang kena beratur panjang...

Memang nampaklah Pak Man berduit, kejap- kejap pegi umrah. Tapi mujur jugak bagi isterinya sebab Pak Man tak wat gelenyar nok nikoh lain bila pitih banyok!

Beberapa bulan yang lepas kedai Pak Man malap je , bila pelanggan bising masakan tak sedap dia beritau chef balik kampung. Lama-lama pelanggan lari sebab chef baru yang dia ambik tak dapat masak serupa dengan chef yang dulu......

Tu lah demo kata Pak Man tak nak naikkan gaji chef. Chef pun sakit hati sebab dia tahu berapa banyak Pak Man untung . Pelanggan ramai chef teruk kerja. Kedai dia maju sebab chef pandai masak...Apa  salahnya kongsi sikit keuntungan tu untuk ambik hati chef!

Rupanya chef tu bukan balik kampung tapi pegi kerja di kedai lain!


Wednesday, August 9, 2017

Orang Tamak Memang Rugi!



Alkisah perihal orang tamak confirm rugi banyak terdapat di dalam masyarakat kita.

M telah menyewa sebuah kedai makan sebanyak seribu ringgit sebulan. Perniagaan M makin lama makin maju sebab dia ada dua orang tukang masak yang handal yang menyebabkan kedai makan dia penuh sesak setiap petang hingga ke malam.

Pak Derih tuan kedai melihat M untung banyak, dia pun menaikkan sewa jadi dua ribu ringgit sebulan. Lama kelamaan dia tengok M maintain keuntungan dia pun naik semangat nak berniaga jugak.

Pak Derih pun memberitahu M bahawa
dia nak balik kedai dia sebab nak meniaga sendiri. M terpaksalah cari kedai lain yang kebetulan ada yang hendak disewakan diseberang jalan..

Kedai M tetap laris seperti biasa walaupun dah berpindah tempat tapi kedai Pak Deris lengang je! Akhirnya terpaksalah ditutup sebab dah asyik termakan modal.......walaupun kedudukan kedainya ada good feng shui ....tapi Pak Derih takdak dua chef yang handal!





Sunday, August 6, 2017

Orang Tamak Selalu Rugi....


....mengikut kata peribahasa....

Pada awal tahun 1990an kecoh benar fasal internet biznes - melabur seribu dapat pulangan lima hingga sepuluh ribu. Gago gilak bah sidak ya melabur.....habis duit simpanan dikeluarkan sebab inilah peluang dapat untung besar!

Paling kacau sekali ialah ejen-ejen yang mengajak orang melabur - siang malam memujuk orang masuk skim pelaburan itu. Malah ada yang bermasam  muka dengan rakan- rakan- yang curiga dengannya.

Tidak berapa lama kemudian dengar cerita ejen tu telah menjual rumah gadang dan pindah ke apartment. Kawan-kawan serta jiran-jiran yang teruja nak jadi okb mi segera dok menyumpah seranah si ajen tuh!

Sedangkan Leman Ayam yang dok mengeluh anok daro tok se kedio sebab badan dia busuk bau ayam ( ado bini doh tu! ) dok melenggak pi makan angin London, Paris, New York  - hasil keuntungan
jual ayam beratus ekor sehari di pasar sejak dia berumur 18 tahun.....





Wednesday, August 2, 2017

Stopover In Pekan



....en route to Kuala Rompin



Been meaning to visit Museum Sultan Abu Bakar in Pekan for a long, long time - so balik kampung this time we spare some time visiting the Museum.
It is actually an old Sultan's palace - Istana Kota Beram , turned into the Museum.



As we enter from the main door we can see a nice hallway, from there we start our journey in the Museum - room by room..



Old potteries and plates originated from Japan, China, Korea and Vietnam


Kris were used as weapons and also as status symbol.


 and tombak used by  worriors to fight enemies and used by the guards of the palace at that time


The real elephant's foot


The traditional drums used during social functions

Traditioanal stringed instruments


The kris made of wood

Gizelles...

...and elephant all made of wood


Fire truck from the 1950's

One of the cars that had been used by the Sultan

There are a lot more to see in this Museum. It is a  two story palace full of Pahang Rulers historical exhibits.

Orang Pekan jangan pulak tak pegi melawat museum tuh! Rugi weh!



Monday, July 31, 2017

Kuantan Revisited



.....en route to Kuala Rompin...

We left Kuantan for more than twenty years ago. Since we are not so much in a rush this time around me and my doter planned to spend a night in Kuantan on our way to Rompin.

Kuantan has changed so much we have to use waize
 around town

Our dinner at Ana Ikan Bakar Petai in Tanjung Lumpur was sumptous - we ordered more than what we could eat aka rambang mata!


The morning after we went to Pantai Teluk Cempedak and had our breakfast there...I took ketupat nasi cicah sambal ikan, my doter took nasi dagang and tepung pelita for desert.

Enjoying the scenery while sipping my coffee...


After breakfast we decided to walk on the bridge along the beach taking with us the leftover tepung pelita, some bananas and a bottle of mineral water for us to eat later in the car...

...to our surprise we were greeted by monkeys that suddenly appeared in front of us. They were very agressive  - they grabbed our kuehs and mineral water

Very scary!
The authority should put up signboard - Beware Of Monkeys!
I am afraid later the monkeys become out of control they start to grab people's handbags or scarves or take away their spectacles or sunglasses...

End of part 1

Saturday, July 22, 2017

Dalam Dilemma



H terlantar di hospital lebih dari 2 bulan. Paha dia patah dua sebab kereta yang dipandunya terbabas melanggar pokok. Saya sedih melihat keadaannya. H adalah seorang balu yang kematian suami lima tahun yang lalu.

Dia menceritakan pada saya kemalangan berlaku kerana dia terlelap semasa memandu. Dia kurang tidur malam sebab buat kuih untuk menambah pendapatan sedangkan siang hari H bekerja sebagai pembantu tukang masak.

Baru- baru ni apabila saya tanya dia kenapa tak kawin lagi sedangkan sudah ada yang behasrat untuk menikahinya. Dia kata anak-anak tak bagi, kalau dia kawin anak-anak akan ' membuang ibu '. Pada
hal H sangat memerlukan seorang suami supaya dapat membantunya.

Masa saya kecik dulu, dok heran jugak bila ada lelaki bila mati isteri kecoh habis satu kampung -
maklongmakngahmakcikkakJoyah nak tolong carikan pengganti. Depa kata sapa nak tolong basuh kain baju, masak makan dan kalau dia sakit macamana? Sapa nak jaga dia siang malam....

Orang lelaki.....ramai je yang nak menolong..
Orang perempuan pulak lebih cekal!




Wednesday, July 19, 2017

Birthday Message For Habibty



Wishing you Ya Habibty the best on your birthday. May Allah fill your life with all the happiness, good health, wealth and always in Rahmat Allah fiddunya walakhirah...aamiin!




It's was 1985 when we first met, that was in Kubang Kerian Mini Market. Hazooka was about 3 years old at that time and he was running around and almost bumped into me. You came to me and said ...maaflah anak saya ni kecik lagi suka lari- lari....From then on we became friends.

About 2 weeks later we met again in Bata Shoe Store. This time we were with our children ( yours three , mine four ) to buy Raya shoes for them.

A few days later we met again for the third time in that month of Ramadhan. It was in Pantai Timur Supermarket ( the one and only Supermarket in KB at that time ). Apparently we both wanted to buy chicken and there was only one chicken left in the freezer. We grabbed the chicken at the same time then looked at each other and started to laugh....and then you said
Maasyaa Allah, I think Allah wants us to be friends. This  Hari Raya sila datang rumah saya with your family.

Banyaklah cerita kelakar to remind us of our life in KB. It would be a mile long hilarious stories if I were to write it down.

Habibty banyak jugak misadventure dengan Bahasa Melayu when she first came to KB - She told the story when she met people she will say 'Assaikong'
Later on one lady asked what is 'Assaikong' doktor?
I don't know everytime people meet me they say Assaikong'! I thought that's how you wish each other here in Malaysia
That is Assalamualaikum doktor!
Astaghfirullah ya ka ?



Akhir Kalam saya ucapkan setinggi tahniah di Hari Lahir Habibty yang ke......
Happy Birthday!!!!



Wednesday, July 12, 2017

The Alumni Get Together


Really didn't expect to meet some of my classmates - we parted ways after we completed our tertiary educations way back in the seventies.
The Alumni get together took place in Dorset Hotel in PJ for the luncheon.



After 40 years, there are a lot of catching up to do ,
Get to know the well-being of our long lost friends and classmates. The questions often asked are how many children and grandchildren one has, and everybody updating their health status. Believe me almost everybody is suffering from high blood pressure, cholesterol and diabetic! And of course some of us has problem with our knees.

I got to meet my classmates since form 1, some classmates from form 4 and form 6 .
And our comradery are still strong and intact , just like we were 40 years ago.


Most important is that we feel so close to each other - very quickly we felt like we were once again in school and the rest of the conversations were mainly about our school days!



We were that young before - happy go lucky , no responsibility with a lot of faith for the future...







Wednesday, July 5, 2017

Lain Padang Lain Belalang


Susah jugak kalau kita ada pembantu yang berlainan bahasa dan budaya- ia akan jadi pertembungan 2 budaya. Boleh naik angin jugak dibuatnya.


Pokok cekur


Selalunya saya masak lauk utama pembantu masak nasi dan lauk sampingan. Lama-lama ajar dia masak sup dan asam pedas. Sedap masakannya, tapi lama kelamaan ada satu macam bau dalam kuah asam pedas....rupanya dia pegi masukkan isi cekur dalam kuah. Punyalah kuat bau macam rumah Tok Bidan tengah membela orang beranak.


An innocent apple cider.....mistaken for liquor..


Apabila saya masak ayam atau daging saya akan tambah sikit apple cider di akhir masakan. Suatu hari saya minta tolong buka tudung botol apple cider.....tiba- tiba dengan sungguh confused dia tanya saya....
KAK....kakak masuk arak dalam kuah?
Ni bukan arak, ini cuka buah epal!
( Nasib baik dia tanya kalau tak dalam persidangan bibik- bibik mungkin keluar cerita saya bubuh arak dalam masakan! )

Tapi orang Chowo Timur ni sangat rajin buat kerja dalam dan luar rumah. Keliling rumah penuh di tanam pokok cili dan tomato.

Now that she has gone malas macam mana pun kena masak jugak! Nasib baik me husben tolong basuh pinggan, pembantu yang baru ni datang ikut jam dalam seminggu hanya beberapa kali jer!






Tuesday, June 27, 2017

Tak Tahu Di Mana Salahnya


Waktu Raya yang mulia ni ada jugaklah yang menambah dosa dok melepat fasal anak-anak orang. Konon katanya anak-anak Mek Jarah tak berhati perut, Mek Jarah yang dok sorang- sorang tak dijemput oleh anak-anak berpuasa di rumah mereka. Mak dok posa sorang- sorang kat rumah....

Mek Jarah bukan muda lagi, dah lebih 75 tahun tapi anak-anak dok mari jenguk sekali sekala je. Takde nak sembawa mak duduk seminggu dua atau sebulan dua gilir- gilir- rumah depa. Ni pegi ambik mak malam Raya lepas tu Raya ketiga hantar semula mak balik rumah.....

Tu kata deme yang buat lepat, tapi kata anak dia lain pulak!
Mak tu tak mau dok dengan kami, dia tak selesa, cepat-cepat nak balik. Kami pakat adik beradik bagi maid kat dia, dihalaunya maid keluar rumah.

Mek Jarah pulak kata.....
Akak tak berkenan tengok cucu pemalas, masuk zohor baru bangun tidor , tak berkenan kelakuan dorang tu ....yang begitu begini...,Hisy....tak leh dok dengan depa!
Akak dah pesan dengan anak-anak lelaki tak payah bawak bini datang rumah - menantu semuanya pemalas tak boleh diharap...

Menantu pulak kata.....tak berani nak masuk dapur - semua pegang semua salah.....

Tak Tau lah..........sebab tu orang tua-tua kata jangan dok jaga tepi kain orang!



Friday, June 16, 2017

Tarawih Express


Pengalaman tahun 1980an bersolat Tarawih di sebuah surau.......tambah pulak masa tu kita ni masih amature belum faham selok belok solat Tarawih..

Malam pertama bersolat Tarawih sungguh bercelaru...kita dok baca doa iftitah Tok Imam dah nak habis baca Al Fatihah. Belum habis Fatihah kita imam dah nak habis baca surah....menggelabah bukan main. Apa taknya imam baca Fatihah wasal semua ayat - ambil nafas sekali je kat tengah surah.

Ustazah...sempat ke baca Fatihah....lintang pukang saya tadi..
Tak sempat Mah....laju sangat Tok Imam baca
Baik kita tak payah baca doa iftitah mungkin sempat....
Ye lah..

Okay.....round kedua...tak baca doa iftitah, tunggu je imam habis Fatihah kita pun terkial- kial masuk gear lima baca Fatehah wasal jugaklah kita ni...tapi Tok Imam dah nak ruku' dah...

Macam mana ni Mah....kita naik sekali Fatihah dengan imam...laju sangat ni
Ok jalan..

Ala kully hal menggelabah badak jugak nak mengejar bacaan imam yang super express tuh!

Akhirnya kami membuat keputusan melepaskan Fatihah atas tanggungan imam. Barulah relaks tak terkejar- kejar hingga berpeluh sampai ke keting....

Setelah beberapa malam barulah dapat adjust dengan bacaan imam. Suka hati lah pulak imam baca ayat lazim yang pendek dan laju pulak - 8 rakaat tu tak sampai 20 minit....

Tapi malu jugak kat makcik di barisan depan tu susah payah ruku' dan sujud tetap maintain sampai 23 rakaat!





Wednesday, May 24, 2017

Dapat Pahala Mudah


Ramai orang nak dapat pahala mudah terutamanya bila  nak masuk Bulan Ramadhan....


Antara contohnya ramai yang suka menghantar Hadith- Hadith yang diterima melalui whassap seperti Hadith di atas...



 Jadi dia pun mohon maaf bertalu-talu melalui whassap tu....dok pi mai, pi mai mewassap Hadith yang dia sendiri tak tahu sohih ke maudhu'



Tapi dia tak kesah tu semua sebab kata dia takut berdosa kalau dia abaikan a.k.a takut tak dapat pahala kalau dia tak sebarkan......

Tu lah jangan dok ambik ringan bab Hadith kata Tok guru nanti kita termasuk dalam golongan puak yang menyebar Hadith palsu.....

Kalau nak tahu ia palsu atau tak ....alohlahh.......gi lah tanya Tok Guru, Tok Imam, Tok Lebai.....


Sunday, May 21, 2017

Menanti Ramadan Tiba


Kena jugak sedikit sebanyak bermuhasabah diri ( terutamanya diri saya sendiri ) - kalau sekali sekala terrrr.....melepat.....kenalah istighfar bebanyak...

Ye lah...lepas termelepat tobat dah pastu bila pi dok dengaq cerita bila nak election ka atau tak dapat akses certain blogs yang kita dok selalu baca  atau tengok caricature ni.....




....dan dan tu jugak tak ingat dah nak mati - stat balik buat ketupat macam tak hengat punya...

Kalau orang kaya duit berbeliyon ( yang diperolehi bukan dari keringat sendiri ) atau banyak intan berlian atau ada belanar beg kulit buaya yang bertatah emas dan berlian ( yang di swipe dengan credit kad bersandarkan duit berbeliyon-beliyon tu.)...kena tobat jugak sebelum masuk Ramadan nih!

Tapi kalau betul ianya dari sumber yang halal maka ramailah rakyat Malaysia, rakyat Amerika ,Switzerland, Singapura dan lain- lain kena tanggung dosa yang teramat besar sebab memfitnah. Dosa seberat 30 juta rakyat Malaysia setelah  ditolak dengan puok demo yang bersungguh- sungguh mempertahankan kebenaran yang belum tentu benar tuh!



Wednesday, May 3, 2017

Gatot!


Bizarre Foods!


Mungkin ramai yang tak kenal apakah benda ni!
Ia sebenarnya ubi kayu yang telah dipotong dan dijemur dan dibiarkan beberapa lama (berminggu-minggu) berhujan dan berpanas sehingga ia menjadi keras. Setelah itu dibasuh dan direndam selama beberapa hari hingga lembut.



Ubi kayu yang sudah lembut dibersihkan betul-betul ditumbuk separuh hancur. Selepas itu gaul dengan garam dan kelapa muda dikukus hingga masak...( mengambil masa 30 - 40 minit )



Sudah masak dan empuk bolehlah dihidangkan...

Ima memperkenalkan gatot ini pada saya.
Kata Ima gatot ini  sangat popular di Jawa Timur...Dia begitu gembira dengan hasil kerjanya, habis diwassapnya gambar gatot kat puak gerabak dia di kampung!

Saya sedikit sceptical sebab cara menyediakannya agak merisaukan - jemur ubi kayu berminggu-minggu terdedah siang malam dibawah sinar matahari dan hujan. Mana tahu tikus, lipan, cicak dan lipas merayap- rayap di waktu malam. Tapi katanya takpe sebab rendam bertutup sampai 2 minggu dan setiap hari cuci dan tukar air.

Pada petang itu she enjoyed her gatot...alone sebab saya mintak tangguh untuk makan esok hari. Pada malam itu saya tak dapat tidur takut Ima diserang ceret beret atau pengsan sakit perut .....pagi esoknya she woke up humming.......

Gatot is an acquired taste. Mula-mula cuba belum boleh terima, mungkin lama-lama kita akan menyukainya.

Kalau fikirkan  budu, kicap , keropok kering , ikan kering yang dibuat secara cottage industry mungkin kita juga tak berani nak makan......Tapi semua itu adalah makanan kesukaan rakyat Malaysia.




Thursday, April 27, 2017

Taman Comel



Ibubapa yang kematian anak kecil yang dirundung kedukaan mungkin terubat sedikit hati mereka bila melihat anak kecilnya tidak keseorangan di Taman Si Kecil seperti ini, malah akan menginsafkan mereka bahawa kehidupan di dunia ini adalah fana'



Kalau tidak ada tanah perkuburan khas kanak- kanak sudah tentu kita tidak tahu rupanya ramai kanak- kanak yang mati - ada yang mati sebelum lahir, baru lahir , yang mati berumur  1 hingga 2 tahun agak lebih ramai dari yang mati sebelum baligh....





Sungguh terharu apbila membaca cerita Arwah Muhammad Thaqif Amin bin Mohd Gaddafi berumur 11 tahun yang telah kembali ke Rahmatullah di hospital Sultan Sultan Ismail. Kematiannya disebabkan kecederaan di kaki dan tangannya akibat dipukul semasa arwah belajar di sebuah sekolah Tahfiz di Johor.


Siapakah yang dapat menahan sebak apabila membaca luahan hatinya? Dia menanggung kesakitan seorang diri......tanpa mendapat perhatian dari ustaz ustazah dan pentadbir sekolahnya.....

           
Sesungguhnya dalam hal kematian Muhammad Thaqif itu pula tidak boleh dipandang ringan. Pihak yang berwajib perlu memastikan sekolah- sekolah Tahfiz persendirian berada di arus perdana dan ditadbirkan secara professional.



**Gambar Tanah Perkuburan Kanak- Kanak Seksyen 21 Shah Alam - khas untuk ibubapa yang anak-anak mereka telah mendahului mereka pergi menyambut panggilan Ilahi.....

Monday, April 24, 2017

Menghabiskan Sisa-Sisa Hidup?


Ramai warga emas yang kesunyian kerana tinggal bersendirian setelah anak-anak berumah tangga dan bila pasangan meninggal dunia.

Timbul perkataan seperti - mengharungi sisa-sisa hidup - seolah olah memberi makna kehidupan menjadi kosong dan hanya menunggu panggilan Ilahi......

Ada yang menyepi diri, ada yang beribadat sepenuh masa, ada yang meratapi nasib sendiri, ada yang dilanda stress , ada yang mengongkong anak-anak supaya sentiasa bersamanya.....

Pernah suatu ketika dulu seorang sahabat mengongsi pengalaman yang dia dapat melalui ahli keluarganya. Katanya kita kena berdikari dalam segala hal dan kena ingat anak- anak sudah ada kehidupan sendiri jangan harap sangat mereka boleh bersama kita setiap masa...
( melainkan sakit pening )...

Menjadi orang tua tidaklah begitu mudah.... menjadi tempat rujukan anak cucu, menjadi contoh teladan , menunjukkan kasih sayang.....
Kalau anak cucu sudah tidak menghormati tok nenek mereka , sudah tentu mereka dianggap sebagai beban...

Alaaa tak naklah pegi rumah nenek...semua tak boleh buat...
..........asyik marah- marah tak bagi kita buat bising...
....boringlah........
dan lain- lain lagi!


Wednesday, April 19, 2017

Tidak Di Sangka!


Bagaimana rasanya kalau kena menjaga suami yang  sakit berat bertahun- tahun lama di samping itu kena mencari rezeki untuk kehidupan seharian seperti menjahit pakaian, menjaga anak orang atau pun berniaga kecil-kecilan. Jarang wanita lari dari tanggung jawab begini...

Tapi kalau perempuan ditimpa sakit berat susah jugak suami nak tunggu lama-lama. Rata- rata akan berkahwin lain supaya ada orang yang boleh menguruskan dirinya.

Walau bagaimana
 pun ada suami yang begitu setia memelihara isteri yang sakit. Ada yang menjaga isteri yang mengidap kanser, isteri yang mendapat stroke dan isteri hilang ingatan.  Mereka tidak memikirkan kesukaran diri, terus memelihara isteri yang sakit...

Pernah berlaku di kalangan orang yang saya kenali - setelah berkahwin dan mendapat seorang anak isterinya tiba- tiba hilang ingatan. Puas berubat dengan doktor pakar saraf, pakar sakit jiwa, bomoh, dukun, tok lebai....semuanya tak berhasil...

Suami yang baik itu mengambil alih tugas rumahtangga menjaa anak, memasak ,kemas rumah, basuh baju di samping pekerjaan sehariannya sebagai pegawai kerajaan. Setelah berpuluh- puluh tahun lamanya, anak-anak yang seramai 4 orang telah tamat pengajian masing- masing dan mendapat pekerjaan, barulah sisuami beristeri lain.

Nak dijadikan cerita setelah beberapa tahun berkahwin lain dengan tidak disangka-sangka isterinya pulih semula dari hilang ingatannya......tak tahu apa perasaannya setelah 30 tahun berlalu - seolah- oleh seperti terjaga dari tidur yang panjang.....




Friday, April 7, 2017

Antara Batu Dengan Permata...


Sangat perlu kita menepati waktu apabila menerima undangan - kenduri kahwin atau lain- lain majlis yang seumpamanya. Kita kena menepati waktu jemputan tuan rumah, kalau dijemput dari pukul 12 tengahari hingga 4 petang - jangan pulak datang pukul 6 petang atau 8 malam dengan membawa pelbagai alasan atas kelambatan.

Keadaan begini boleh menyukarkan tuan rumah sebab bila habis tempoh kenduri atau majlis makan- makan tuan rumah sudah tentu kepenatan dan perlu berihat. Janganlah dicerobohi privasi tuan rumah apabila majlisnya telah ditutup...


Monday, April 3, 2017

Small Town Woman!



Masa belajar berpuluh tahun dulu banyak benar ungkapan-ungkapan digunakan seperti
hoi apia, that turkey, lu gila?, where gotlah.., go die yourself...dan macam-macam lagi yang karut marut dan haru biru...Tapi mujur jugak ianya tidak melarat keluar ke dunia sebenar, kalau tidak habis percakapan anak cucu kena cuci dengan klorox!

Paling tak boleh lupa ialah title Small Town Woman yang diberi kepada orang yang suka menyohor dan menunjuk- nunjuk.

Bahaya jugak perangai small town woman ni jika suami dia pegawai pangkat besar, ahli politik atau orang ternama lainnya.  Bayangkan kalau isteri dia masukkan dalam facebook gi ghoyak ( sebagai contoh ) dia dapat hadiah gelang berlian harga seratus ribu ringgit/usd/euro ( whatever ) dari suami tercinta. Kalau suami pegawai kerajaan orang semua buka mata- mana dapat duit banyak tu?
Kalau dia ahli politik - orang akan kata best jadi ahli politik banyok dapat pitih!
Atau orang kata - memang buta perut orang nak beri makan anak bini pun susah payah harga barang semua mahal, dia bukan main lagi menyohor fasal gelang berlian aka tak perihatin terhadap kesulitan hidup rakyat...

Tu lah susahkan? Kalau berkhidmat untuk rakyat ..... nanti kena tanya awat depa hidup senang lenang kami ni dok makin susah.........








Sunday, March 26, 2017

Tercicir Barang?


Seorang kawan hilang kunci kereta, puas dicari tak berjumpa sehinggalah satu hari dia cuci fridge tiba- tiba terjumpa kunci kereta dalam bekas simpan sayur...

Tercicir barang boleh berkira lagi tapi kalau tercicir anak....macamana?

It was many years ago when one of our relatives who has eleven children came back from visiting his parents in law in Sabah. Upon arriving  at KLIA there was the chartered van waiting for them. Since it was quite late that night, everybody jumped in the van -so eager to go home....

After leaving the airport about twenty minutes  , he did a roll call -  suddenly everbody realised that one of them is missing.
 Kecoh habis satu van ....
oii..Ali takdok lah...
Dia tetinggai kat airport......
Tu dia hangpa..awat jadi lagu tu??
Everybody scolded everybody for being negligence.
Quickly he made a u - turn and headed back to KLIA at top speed!
And sure enough there was his son with a security guard waiting....and the announcement still going on...
....Seorang kanak-kanak lelaki.......




Thursday, March 23, 2017

Aviation Doctor?


Pelik bebenor....Aviation Doctor? Apekebendenyertu?

Next week tak dapat jumpa uols, nak hantar anak..sambung belajar..
Anak you nak buat apa pulak kan dia dah jadi doktor?
Nak ambik kursus Aviation Doctor
Aviation? macam terbang- terbang je?
Haah jaga kesihatan orang yang kerja dengan kapal terbang dan semua yang berkaitan dengan penerbangan , gitulah kata dia , I pun tak faham sangat!
( terlopong jugak mulut kami semua )
My menantu buat jugak course ni, sekarang dia kat Australia
You tak pernah cerita pun?
Kat Malaysia ni belum ada lagi course ni, kalau tanya ramai yang tak tau...I pun tau gitu-gitu je...

Tergelak besar jugaklah kami yang dah ketinggalan bas ekspress ni!
Pakat- pakat menggoogle habis kita ni - dok cari aviation doctor - dapatlah berbagai maklumat tentang:
 Aviation Medical Examiner!
Very interesting!

Sorry tak dapat nak copy paste info!


Monday, March 20, 2017

Bertemu Semula Di Alam Maya


Orang  pencen dok rajin berwassap dan ada grup 'alumni'! Bertemu semula dengan kawan- kawan lama. Kawan sekolah, semaktab, seuniversiti, sejabatan, semasjid, dan selain- lainnya.....

Ada yang dah jadi  ajk surau atau masjid....tiap- tiap hari forward apa yang diajar ustaz ustazah mereka. Macam- macam pesanan dan pengajaran dari Al Quran  dan AlHadith....Maklumlah dah pencen ramai yang menambah ilmu akhirat..

Ada yang rajin meyampaikan ilmu yang dapat dari kelas pengajian - isinya berkisar tentang poligami dan bagaimana wanita harus redha dan jangan menentang hukum Allah. Makcik-makcik pencen ni pun serabut otak , fasal tajuk poligami malas dah nak dengar. Suami- suami yang berumur 60 tahun ke atas mungkin pasang niat je , nak laksanakan tu agak taklah beriya- iya sangat....kadang- kadang....je...yang menjadinya...

Bila dok mai bab zuhud pulak dikatanya tak zuhud kalau orang pakai kereta besar , seelok-eloknya pakai kereta kecik Viva/Axia supaya tidak membazir...

Akak oiii...kalau orang ada 2.6b tiba-tiba..pling! masuk dalam akaun dia, pakai jet pun masih zuhud lagi! Melainkan dia beli 10 biji kapal terbang dok parking kat belakang rumah dia barulah boleh dikatakan almubazirin...



Thursday, March 16, 2017

Jangan Lupa Tinggalkan Wasiat!


Sekarang ni ramai orang dah sedar betapa penting meninggalkan wasiat ke atas anak isteri untuk melindungi anak isteri jika mereka tiba- tiba..'disable'...

Sebelum jadi apa-apa elok juga dibagi- bagikan siap-siap harta yang banyak tu pada anak2. Ada yang kata kita boleh bagi lebih pada anak yang tersayang atau pilih harta mana nak bagi kat anak mana.

Menurut kata tok guru kalau nak bagi harta pada anak2 kena bagi ikut faraidh. Kalau tidak akan timbul tak puas hati terhadap ibubapa, dengki mendengki yang akan menyebabkan perbalahan adik beradik.

Sebenarnya dah ada berlaku pada seseorang yang membahagi-bahagikan rumah dan tanah di antara anak-anaknya. Katanya sebelum mati biar selesai masalah harta. Apa yang berlaku ialah adalah seorang dua anak yang keras kepala mempersoalkan pemberian itu. And you don't ever say....harta tu mama/papa punya ikut suka nak bagai apa kat sapa....nanti yang keras kepala tu terus tak balik jenguk you!

Ada yang begitu nekad tukar rumah yang didiami atas nama anak. Baik- baik sikit weh kalau anak kaki judi/ berniaga tak jadi - ada kemungkinan rumah kena jual atau kena gadai. Kalau anak perempuan pulak...kalau laki dia putar alam atau jahat akal tak suka duduk dengan mertua...camno?

'Ala kulliy hal jaga bebaik harta tuh ! Jangan jadi fitnah ke atas diri kita dan anak pinak kita...



Tuesday, March 14, 2017

Tidak Sangka Bencana Menimpa...


Walaupun ada orang banyak harta dan wang simpanan kadangkala ianya tidak dapat dimanfaatkan ketika ia dalam darurah.

Pernah berlaku pada seorang hamba Allah yang berusia lebih 60 tahun tiba-tiba mendapat strok dan koma.
Beliau ditahan di hospital beberapa lama menyebabkan anak- anaknya sudah tidak berdaya nak membayar bil hospital. Mereka tak dapat mengeluarkan duit simpanan ibunya.

Pendek kata ada beberapa insiden tuan punya duit yang tiba-tiba kemalangan dan tak sedarkan diri isteri atau anak-anak tidak dapat mengluarkan wang simpanan mereka untuk menampung kos perubatan.

( Ada cara nak mendapatkan kebenaran dari pihak bank untuk mengeluarkan duit simpanan itu )

Tapi elok jugak kita ikut cara orang dulu- dulu yang memperuntukkan sebahagian wangnya dan berpesan pada anak-anak.....
...kalau mak/ayah mati pakai duit ni...( yang disimpan di suatu tempat khas/ rahsia)...
Dan tidak lupa juga memberitau kesemua harta yang dia ada serta berpesan tentang pembahagian harta itu)
Tapi kalau dapat anak pontianak atau menantu hantu ada kemungkinan harta dan duit orang tua tu dikebas!!





Tuesday, March 7, 2017

Rasa Macam Nak Kiamat!


Seorang ibu mengadu pada saya , anaknya seorang doktor tak pernah ambik berat tentang dia. Kalau dia mengadu sakit anaknya nasihat suruh berihat dan suruh teruskan makan ubat yang dok makan  selama ni - ubat kolesterol, kencing manis dan darah tinggi.

Bila akak  mengadu sakit dia buat relaks je, kalau patient dia yang sakit kat hospital bukan main sibuk lagi dia..

Akak oii...kat sepital tu pesakit dok terlantar atas katil dah tak boleh bergerak. Akak sakit-sakit pun makan lalu , dok pegi sana sini lagi...

Rupanya doktor ni kalau sakit barulah buat macam-macam untuk menyihatkan pesakit. Kalau kita rasa- rasa macam sakit pada hal tak sakit bukan satu masalah bagi mereka.

Sudah beberapa lama saya mengalami bengkak tonsil dan sakit tekak ( tekak merah dan demam ). Bila dapat antibiotik baru reda lepas sebulan dua jadi balik. Jadi saya pun risau bukan main biji di leher bawah telinga tak hilang-hilang. Bila tanya doktor takde masalah katanya. Kita ni pun naik phobia .....ai, betul ke takde masalah?

Baru-baru ni apabila saya demam dan ada beberapa biji lymph nodes di leher doktor pun terus bagi antibiotik dan kalau bengkak tidak surut jugak datang lagi jumpa dia. Bila pergi kali kedua doktor pun meluahkan kerisauannya tentang biji - biji tuh! Suruh pegi ambik darah segera - lepas 15 minit terus dapat result - darah ok. Alhamdulillah.Lepas tu kena buat saringan tb pulak - gedebak gedebuk darah tinggi pun melonjak naik 151/85!

Darah puan tinggi sikit!

Macamana tak tinggi dok stress bukan main , mula- mula takut cancer lepas tu takut tb pulak!

Alhmdulillah, result saringan tb ok.

Doktor kata I'm okay , yang biji- biji dileher tu bengkak kelenjar.
Macamana tekak yang selalu merah dan biji-biji tonsil tu?
Berkumur air garam selalu!
Kena makan apa-apa ubat?
Takde, you're okay!

ALHAMDULILLAH! Insya Allah semoga Allah selamatkan saya

Kalau sakit tekak dan bengkak tonsil not cancerous dan bukan tb , Saya redha dengan penyakit ini!





Thursday, March 2, 2017

Tambang Murah Jadi Pilhan




Sangat loyal dengan Syarikat Penerbangan Malaysia tapi naik Air Asia jugak sebab bagi tambang murah.

Bila MAS offer tambang murah pakat seronok habis - dapat makan free dalam penerbangan ( jangan cakap banyak sedap ke tak sedap ).  Ruang kaki mesti luas ( semua suka naik MAS sebab ruang kaki luas! )

Rupanya itu dulu punya cerita. Nak kata apa bayar tiket murah pergi KK , terpaksalah kejang kaki selama 2 jam lebih ( nasib baik jugak 2jam lebih, kalau 7 atau 13 jam - tak tau lah macam mana dok tersepit antara kerusi depan dan kerusi belakang yang begitu rapat )


Selama naik kapal terbang tak pernah dapat tempat duduk di sebelah dinding macam ni! Sepatutnya setiap barisan kerusi tempat duduk mesti ada tingkap di tepi. Macam tak percaya!
Bila dapat dinding - terasa macam duduk dalam gua sempit! Naik claustrophobic dibuatnya! Rasa sedih pun ada, rasa macam kena tempelak....nak murah sangat..jangae kecek banyok!
Tambang murah dah tapi tempat duduk pulak buat penumpang tersiksa!


Nampak sikit bahu saya yang menyandar di kerusi dengan kerusi penumpang di depan - begitu dekat!  ( Kalau nak untung lebih pun jangan lah.....diabaikan aspek kemanusiaan )



Bagi orang yang agak tinggi, kepala lutut hampir mencecah kerusi orang depan!
Kalau orang yang tinggi  lebih dari 5'10" akan tersiksa - tak tau kat mana nak hulur kaki...




Tuesday, February 28, 2017

Poring Canopy Walkway


Bila pergi ke Kinabalu Park ( Taman Kinabalu ) jangan lupa pergi ke Poring Canopy Walkway (Titian Kanopi Poring )



Untuk naik ke Titian yang terawang-awang di udara setinggi 41-43 meter kena mendaki kaki gunung dulu



Sebelum mendaki jangan lupa tarik nafas dalam- dalam - mula dari perut kemudian hembus ikut hidung perlahan-lahan. Bukan apa takut semput nafas dan huffing and puffing sementara nak sampai ke atas...



Lepas mendaki 550 meter barulah berjumpa dengan pondok tempat untuk memulakan penitian kanopi ( di sinilah kita menyerahkan tiket yang di beli semasa masuk ke taman pada awal tadi.....)


Di pondok ini bolehlah kita melepaskan kekejangan kaki semasa mendaki tadi sambil meninjau-ninjau titian hayun yang yang tergantung setinggi lebih dari bangunan 8 tingkat.....rasa- rasa boleh lepas ke tak!



Titian gantung seperti di bawah ni, ada 5 titian semuanya bersambung-sambung  sepanjang 175 meter....kalau agak - agak gayat  masih belum terlambat, boleh patah balik...( titian ini semuanya one way street! )



Setelah berada di atas titian yang berayun- ayun tu kita berasa takjub berjalan di atas pucuk kayu dan di antara dahan- dahan pokok hutan yang tinggi. Sambil tu boleh tengok pemandangan keliling yang sayup di bawah kaki kita!



Lepas tu tarik nafas, tegakkan badan dan mulalah berjalan di atas titian angin. Hanya 6 orang saja yang berjalan di atas titian pada satu masa. Kalau ramai ia akan melebihi berat yang dibenarkan..
Jangan risau..setiap hujung titian ada tempat landing boleh rehat sekejap dan tarik nafas dalam- dalam kemudian teruskan perjalanan di atas walkaway yang berayun- ayun tuh!



Bila berjalan tu janganlah menyesal weh! Jangan dok fikir......what the hell I'm doing mannn....I must be out of my mind @ Ya Allah selamatkan aku!!!


Selepas habis ke lima-lima titian, kita kena turun bukit pulak ( bagi orang yang berumur dan heavy weight kena turun mengiring sikit takut  kepala lutut terbeban ) untuk keluar dari kawasan Poring Canopy Walkway!