Sunday, March 26, 2017

Tercicir Barang?


Seorang kawan hilang kunci kereta, puas dicari tak berjumpa sehinggalah satu hari dia cuci fridge tiba- tiba terjumpa kunci kereta dalam bekas simpan sayur...

Tercicir barang boleh berkira lagi tapi kalau tercicir anak....macamana?

It was many years ago when one of our relatives who has eleven children came back from visiting his parents in law in Sabah. Upon arriving  at KLIA there was the chartered van waiting for them. Since it was quite late that night, everybody jumped in the van -so eager to go home....

After leaving the airport about twenty minutes  , he did a roll call -  suddenly everbody realised that one of them is missing.
 Kecoh habis satu van ....
oii..Ali takdok lah...
Dia tetinggai kat airport......
Tu dia hangpa..awat jadi lagu tu??
Everybody scolded everybody for being negligence.
Quickly he made a u - turn and headed back to KLIA at top speed!
And sure enough there was his son with a security guard waiting....and the announcement still going on...
....Seorang kanak-kanak lelaki.......




Thursday, March 23, 2017

Aviation Doctor?


Pelik bebenor....Aviation Doctor? Apekebendenyertu?

Next week tak dapat jumpa uols, nak hantar anak..sambung belajar..
Anak you nak buat apa pulak kan dia dah jadi doktor?
Nak ambik kursus Aviation Doctor
Aviation? macam terbang- terbang je?
Haah jaga kesihatan orang yang kerja dengan kapal terbang dan semua yang berkaitan dengan penerbangan , gitulah kata dia , I pun tak faham sangat!
( terlopong jugak mulut kami semua )
My menantu buat jugak course ni, sekarang dia kat Australia
You tak pernah cerita pun?
Kat Malaysia ni belum ada lagi course ni, kalau tanya ramai yang tak tau...I pun tau gitu-gitu je...

Tergelak besar jugaklah kami yang dah ketinggalan bas ekspress ni!
Pakat- pakat menggoogle habis kita ni - dok cari aviation doctor - dapatlah berbagai maklumat tentang:
 Aviation Medical Examiner!
Very interesting!

Sorry tak dapat nak copy paste info!


Monday, March 20, 2017

Bertemu Semula Di Alam Maya


Orang  pencen dok rajin berwassap dan ada grup 'alumni'! Bertemu semula dengan kawan- kawan lama. Kawan sekolah, semaktab, seuniversiti, sejabatan, semasjid, dan selain- lainnya.....

Ada yang dah jadi  ajk surau atau masjid....tiap- tiap hari forward apa yang diajar ustaz ustazah mereka. Macam- macam pesanan dan pengajaran dari Al Quran  dan AlHadith....Maklumlah dah pencen ramai yang menambah ilmu akhirat..

Ada yang rajin meyampaikan ilmu yang dapat dari kelas pengajian - isinya berkisar tentang poligami dan bagaimana wanita harus redha dan jangan menentang hukum Allah. Makcik-makcik pencen ni pun serabut otak , fasal tajuk poligami malas dah nak dengar. Suami- suami yang berumur 60 tahun ke atas mungkin pasang niat je , nak laksanakan tu agak taklah beriya- iya sangat....kadang- kadang....je...yang menjadinya...

Bila dok mai bab zuhud pulak dikatanya tak zuhud kalau orang pakai kereta besar , seelok-eloknya pakai kereta kecik Viva/Axia supaya tidak membazir...

Akak oiii...kalau orang ada 2.6b tiba-tiba..pling! masuk dalam akaun dia, pakai jet pun masih zuhud lagi! Melainkan dia beli 10 biji kapal terbang dok parking kat belakang rumah dia barulah boleh dikatakan almubazirin...



Thursday, March 16, 2017

Jangan Lupa Tinggalkan Wasiat!


Sekarang ni ramai orang dah sedar betapa penting meninggalkan wasiat ke atas anak isteri untuk melindungi anak isteri jika mereka tiba- tiba..'disable'...

Sebelum jadi apa-apa elok juga dibagi- bagikan siap-siap harta yang banyak tu pada anak2. Ada yang kata kita boleh bagi lebih pada anak yang tersayang atau pilih harta mana nak bagi kat anak mana.

Menurut kata tok guru kalau nak bagi harta pada anak2 kena bagi ikut faraidh. Kalau tidak akan timbul tak puas hati terhadap ibubapa, dengki mendengki yang akan menyebabkan perbalahan adik beradik.

Sebenarnya dah ada berlaku pada seseorang yang membahagi-bahagikan rumah dan tanah di antara anak-anaknya. Katanya sebelum mati biar selesai masalah harta. Apa yang berlaku ialah adalah seorang dua anak yang keras kepala mempersoalkan pemberian itu. And you don't ever say....harta tu mama/papa punya ikut suka nak bagai apa kat sapa....nanti yang keras kepala tu terus tak balik jenguk you!

Ada yang begitu nekad tukar rumah yang didiami atas nama anak. Baik- baik sikit weh kalau anak kaki judi/ berniaga tak jadi - ada kemungkinan rumah kena jual atau kena gadai. Kalau anak perempuan pulak...kalau laki dia putar alam atau jahat akal tak suka duduk dengan mertua...camno?

'Ala kulliy hal jaga bebaik harta tuh ! Jangan jadi fitnah ke atas diri kita dan anak pinak kita...



Tuesday, March 14, 2017

Tidak Sangka Bencana Menimpa...


Walaupun ada orang banyak harta dan wang simpanan kadangkala ianya tidak dapat dimanfaatkan ketika ia dalam darurah.

Pernah berlaku pada seorang hamba Allah yang berusia lebih 60 tahun tiba-tiba mendapat strok dan koma.
Beliau ditahan di hospital beberapa lama menyebabkan anak- anaknya sudah tidak berdaya nak membayar bil hospital. Mereka tak dapat mengeluarkan duit simpanan ibunya.

Pendek kata ada beberapa insiden tuan punya duit yang tiba-tiba kemalangan dan tak sedarkan diri isteri atau anak-anak tidak dapat mengluarkan wang simpanan mereka untuk menampung kos perubatan.

( Ada cara nak mendapatkan kebenaran dari pihak bank untuk mengeluarkan duit simpanan itu )

Tapi elok jugak kita ikut cara orang dulu- dulu yang memperuntukkan sebahagian wangnya dan berpesan pada anak-anak.....
...kalau mak/ayah mati pakai duit ni...( yang disimpan di suatu tempat khas/ rahsia)...
Dan tidak lupa juga memberitau kesemua harta yang dia ada serta berpesan tentang pembahagian harta itu)
Tapi kalau dapat anak pontianak atau menantu hantu ada kemungkinan harta dan duit orang tua tu dikebas!!





Tuesday, March 7, 2017

Rasa Macam Nak Kiamat!


Seorang ibu mengadu pada saya , anaknya seorang doktor tak pernah ambik berat tentang dia. Kalau dia mengadu sakit anaknya nasihat suruh berihat dan suruh teruskan makan ubat yang dok makan  selama ni - ubat kolesterol, kencing manis dan darah tinggi.

Bila akak  mengadu sakit dia buat relaks je, kalau patient dia yang sakit kat hospital bukan main sibuk lagi dia..

Akak oii...kat sepital tu pesakit dok terlantar atas katil dah tak boleh bergerak. Akak sakit-sakit pun makan lalu , dok pegi sana sini lagi...

Rupanya doktor ni kalau sakit barulah buat macam-macam untuk menyihatkan pesakit. Kalau kita rasa- rasa macam sakit pada hal tak sakit bukan satu masalah bagi mereka.

Sudah beberapa lama saya mengalami bengkak tonsil dan sakit tekak ( tekak merah dan demam ). Bila dapat antibiotik baru reda lepas sebulan dua jadi balik. Jadi saya pun risau bukan main biji di leher bawah telinga tak hilang-hilang. Bila tanya doktor takde masalah katanya. Kita ni pun naik phobia .....ai, betul ke takde masalah?

Baru-baru ni apabila saya demam dan ada beberapa biji lymph nodes di leher doktor pun terus bagi antibiotik dan kalau bengkak tidak surut jugak datang lagi jumpa dia. Bila pergi kali kedua doktor pun meluahkan kerisauannya tentang biji - biji tuh! Suruh pegi ambik darah segera - lepas 15 minit terus dapat result - darah ok. Alhamdulillah.Lepas tu kena buat saringan tb pulak - gedebak gedebuk darah tinggi pun melonjak naik 151/85!

Darah puan tinggi sikit!

Macamana tak tinggi dok stress bukan main , mula- mula takut cancer lepas tu takut tb pulak!

Alhmdulillah, result saringan tb ok.

Doktor kata I'm okay , yang biji- biji dileher tu bengkak kelenjar.
Macamana tekak yang selalu merah dan biji-biji tonsil tu?
Berkumur air garam selalu!
Kena makan apa-apa ubat?
Takde, you're okay!

ALHAMDULILLAH! Insya Allah semoga Allah selamatkan saya

Kalau sakit tekak dan bengkak tonsil not cancerous dan bukan tb , Saya redha dengan penyakit ini!





Thursday, March 2, 2017

Tambang Murah Jadi Pilhan




Sangat loyal dengan Syarikat Penerbangan Malaysia tapi naik Air Asia jugak sebab bagi tambang murah.

Bila MAS offer tambang murah pakat seronok habis - dapat makan free dalam penerbangan ( jangan cakap banyak sedap ke tak sedap ).  Ruang kaki mesti luas ( semua suka naik MAS sebab ruang kaki luas! )

Rupanya itu dulu punya cerita. Nak kata apa bayar tiket murah pergi KK , terpaksalah kejang kaki selama 2 jam lebih ( nasib baik jugak 2jam lebih, kalau 7 atau 13 jam - tak tau lah macam mana dok tersepit antara kerusi depan dan kerusi belakang yang begitu rapat )


Selama naik kapal terbang tak pernah dapat tempat duduk di sebelah dinding macam ni! Sepatutnya setiap barisan kerusi tempat duduk mesti ada tingkap di tepi. Macam tak percaya!
Bila dapat dinding - terasa macam duduk dalam gua sempit! Naik claustrophobic dibuatnya! Rasa sedih pun ada, rasa macam kena tempelak....nak murah sangat..jangae kecek banyok!
Tambang murah dah tapi tempat duduk pulak buat penumpang tersiksa!


Nampak sikit bahu saya yang menyandar di kerusi dengan kerusi penumpang di depan - begitu dekat!  ( Kalau nak untung lebih pun jangan lah.....diabaikan aspek kemanusiaan )



Bagi orang yang agak tinggi, kepala lutut hampir mencecah kerusi orang depan!
Kalau orang yang tinggi  lebih dari 5'10" akan tersiksa - tak tau kat mana nak hulur kaki...