Saturday, August 12, 2017

Kena Jaga Chef...


....kalau nak restoran laris.
Kena ada sous chef jugak sebab kalau chef menghilangkan diri, sous chef boleh ganti.. Lebih baik lagi kalau buat line cooking ada ramai chef ( cewah nampak sangat pi cedok dari buku Anthony Bourdain! )

Alkisah Pak Man punya kuay teow goring, mi kungfu  dan lain- lain di kedainya sungguh sedap. Tiap - tiap hari ramai orang datang membeli...kekadang kena beratur panjang...

Memang nampaklah Pak Man berduit, kejap- kejap pegi umrah. Tapi mujur jugak bagi isterinya sebab Pak Man tak wat gelenyar nok nikoh lain bila pitih banyok!

Beberapa bulan yang lepas kedai Pak Man malap je , bila pelanggan bising masakan tak sedap dia beritau chef balik kampung. Lama-lama pelanggan lari sebab chef baru yang dia ambik tak dapat masak serupa dengan chef yang dulu......

Tu lah demo kata Pak Man tak nak naikkan gaji chef. Chef pun sakit hati sebab dia tahu berapa banyak Pak Man untung . Pelanggan ramai chef teruk kerja. Kedai dia maju sebab chef pandai masak...Apa  salahnya kongsi sikit keuntungan tu untuk ambik hati chef!

Rupanya chef tu bukan balik kampung tapi pegi kerja di kedai lain!


No comments:

Zaman Kanak-Kanak.....5

  Bila balik Rompin ramai-ramai takde  program lain melainkan pagi nak makan apa, tengah hari makan kat mana, petang minum kat mana, malam m...