Monday, September 28, 2020

Emas Tulin Atau Costume Jewellery?

 


 Masa sekolah menengah dulu sangat suka pakai manik dan costume jewelleries. Mak kurang setuju, katanya kalau nak pakai barang perhiasan baik pakai emas.



Masa kecik tak suka pakai emas, bila raya mak pakaikan gelang dan rantai emas, rasa rimas! Sabar kejap pagi raya tu, bila tengahari sikit terus lucut gelang rantai bagi balik pada mak.

Masa sekolah rendah kena tindik telinga, lepas tu pakai subang emas. Tahun 1960an dulu kalau kat kampung boleh je pakai subang emas, cikgu tak marah..kat sekolah ramai yang pakai gelang..

Alkisahnya cuping telinga saya yang dah bertindik tu lama kelamaan berkudis dan berair - akhirnya terpaksa tanggal subang. 

Ada kawan- kawan saya yang TERhilangkan barang- barang emas yang mereka pakai.... tak tahu cicir di mana...tapi emak-emak tak pernah serik , bagi anak pakai barang emas terutamanya di hari raya..

Itu cerita generasi 50-60 tahun yang lepas...

Sekarang ni orang pilih yang cantik dan batu permata yang bewarna warni, tidak semestinya emas sahaja...


 


Sunday, September 20, 2020

Favourite Corner


 


Gambar bunga ni diambil pada masa yang hampir sama, yang sebelah kiri matahari jatuh, yang sebelah kanan matahari naik...
warna bunga nampak berbeza ..

Thursday, September 10, 2020

Masakan Kampung

 

 Suka tak makan tempoyak?

Makan tengahari lauk ikan patin bakar dengan tempoyak..


Ikan patin dipanggang atas kuali hingga masak 


...kemudian disalut dengan sambal tempoyak. Oleh kerana takde daun pisang, boleh guna aluminium foil dan dialas dengan daun mengkudu ( sebab pokok mengkudu ada kat belakang rumah )

bungkus kemas dan bakar atas kuali serbaguna...


jangan takut , yang hitam tu daun mengkudu..


Tuesday, September 1, 2020

Balik Kampung Bawak Bekal

 

Nak balik kampung sekali ni nak bawak buah tangan - Ayam percik..

Senang bawak sebab tak berkuah banyak. Makan dengan nasi panas- panas cukup sedap. Tapi kalau makan dengan nasi kerabu lagi sedap. Kalau nak buat nasi kerabu panjang pulak ceritanya...

Takpe sampai kat Rompin nanti boleh makan nasi kerabu kat kedai Mek Yah. Nasi kerabu dia ada daging bakar...

Pagi-pagi lagi dah mula siapkan awas- awas kuah ayam percik dan mula membakar ayam..


Kuah dibiarkan lama sikit atas dapur bagi pekat...ambil separuh kuah disimpan dalam mangkuk dan tinggalkan separuh lagi untuk disiram atas ayam yang dibakar

bakar ayam hingga masak di atas kuali


....lepas tu bakar sekejap dalam oven - biar dia garing sikit - crispy outside and tender inside...hehe..

Boleh dihidang atau dipack bawak balik kampung..









Zaman Kanak-Kanak....6

  Khalas! Tengok kiri kanan dulu ya.. Masa kecik ada pengalaman pergi beraya dengan kawan- kawan, Raya keliling kampung...Pergi  rumah sapa ...