Saturday, January 5, 2013

Musim Udang Galah!











Udang galah gred A besar ada sepit dalam 7 - 8 ekor sekilo, yang lagi besar hanya dalam 5 - 6 ekor sekilo.






 Gred B, dapat 20 - 25 ekor  sekilo. Gred C pulak lagi kecil , sepatutnya dibuang semula ke dalam sungai.






 Sepit jangan buang........ ... potong ikut ruas, dan titik dengan belakang pisau bagi mudah nak makan



 



 Yang kecik masak gulai tempoyak - which I'm not good at ( terkantoi sebab orang masak gulai tempoyak tak bubuh santan, I pegi pandai-pandai tambah santan! lepas tu tak berani nak makan ) - masak gulai kuah sekancah - hahaha!







Udang besar belah sikit bahagian belakang, bubuh sikit garam dan lada hitam dan sedikit cornflour - shallow fry , jangan terlalu lama, nanti  jadi liat. Bagi yang tak suka sos, boleh makan begitu saja.






Kemudian tuangkan  pelbagai sos yang kita suka - 3, 4, 5 rasa -  ikut cita rasa sendiri . This one here I mix with tom yam sauce, chilli and tomato sauce with sliced young ginger and  shredded lemon grass and kafffir lime leaves...Bon appetit.....

Beautiful Life dah siang-siang nak pegi detox!



2 comments:

whm6840 said...

uuuuhhhh.. kecur air liur!

WuMing said...

Wow.... ubat resdung nih....

Makan Kerak Nasi

Berapa tahun yang lepas, saya pergi ziarah rumah adik sepupu ayah saya. Biasanya ahli keluarga yang datang berziarah masuk ikut pintu dapur ...