Sunday, April 7, 2013

Daun Karipulay












 Dulu saya pernah cuba tanam pokok karipulay berkali-kali tapi semuanya tak jadi - mungkin tangan keras dan kasar, pokok tak nak tumbuh!













Air asam banyak versinya, tapi saya buat dengan cara yang paling mudah, iaitu potong cili hijau + cili merah + cili api ( optional ) , mayang bawang besar ( bawang kecil, orang kata lebih sedap, tapi saya tak sabar dengan bawang kecil, lambat kerja ), sedikit garam, gula dan asam jawa . Asam jawa dibancuh dengan sedikit air ( sedikit saja! ) kemudian gaulkan semua bahan - dan hidangkan! Jangan risau air asam kita tu akan berair bila cili dan bawang mula layu.

Versi yang lain pula, bawang dan cili ditumbuk kasar dan separuh dipotong-potong , tambah belacan dan asam limau , garam dan sedikit gula. Ada juga orang tambah sedikit kerisik dalam air asam nak bagi kaw!










2 comments:

Zainora Hayari said...

Suka la saya baca blog akak, best sgt.. ade resipi dan simple.. menenangkan jiwa saya bila bukak blog akak.. hehe :-)

feel free to follow my blog sis :-)
http://qasehdaania.blogspot.com

Kerabu Jantung said...

Terima kasih Zai kerana sudi singgah blog kj.

Makan Kerak Nasi

Berapa tahun yang lepas, saya pergi ziarah rumah adik sepupu ayah saya. Biasanya ahli keluarga yang datang berziarah masuk ikut pintu dapur ...