Wednesday, June 26, 2019

Kalau Aku Pergi Dulu Dari Mu.....


Rupanya bila warga tua dah tinggal keseorangan ada banyak masalah.

Anak cucu dok risau atuk atau nenek tinggal bersendirian, tapi apakan daya nak ajak duduk sekali rumah pulak tak cukup bilik, atau takde orang nak tolong jaga. Orang gaji susah dapat, kalau ada pun gaji mahal tak semua orang mampu bayar.....

Orang kiri kanan pun sibuk mengata, anak-anak tak boleh diharap biarkan mak atau bapak dok sorang- sorang - kalau jatuh ke pengsan ke atau mati ke takde sapa yang tahu...

Tapi ramai jugak yang tak tahu orang tua pulak banyak cekadak....tak nak duduk dengan anak cucu, lebih selesa kat rumah sendiri...

Seorang sahabat saya menggaji orang bekerja di rumah maknya secara part time. Rupa- rupanya pembantu rumah tu pegi dok canang kat orang - anak semua berada tapi takde pun yang sanggup menjaga mak...

Yours truly ni pun ada jugak sekali sekala sembang dengan husben - kalau dia mati dulu, I nak duduk dengan sapa?
Aih...duduk rumah sendirilah...
Bahaya dok sorang-sorang, kena pegi duduk dengan anak atau ajak salah seorang anak dok sekali....
Takpe je dok sorang, bukan ada masalah pun.....

Tu kalau suami mati dulu, kalau isteri mati dulu?
Tunggu apa lagi, pegi kawen lain laaa....



Thursday, June 20, 2019

Sunday, June 16, 2019

Semua Mulut Terkunci.


Majlis rumah terbuka semalam tidak rancak perbualan, tidak seperti sebelum PRU14 dulu, ramai yang vokal dan bercita-cita hendak menjatuhkan orang yang sedap-sedap belanja duit derma 2.6 beliyon tuh!

Bila tiba-tiba muncul tayangan pendek ada yang memperakui bahawa dialah yang melakonkan drama itu dengan seorang menteri senior dalam kabinet, kami semua tergamam ....alohlah...gapo dio pulok niiiihh...beci weh!!!
Ramai yang tak percaya...Azmin Ali? Bior bebenor...Semoga YB selamat dari fitnah aldajjal...

Pendek kata majlis jamuan raya tu begitu muram...takde cerita politik, takde cerita axed rated - malu nak sebut.
Simpati pada YB!

Semoga musibah ini segera berakhir....



Favourite Corner


Kalau dapur kita dah berumur lebih 40 tahun, bolehlah nak diberi nafas baru, biar nampak comel sikit.

Tak perlu modal yang besar, cuma ubah ' facade ' - tukar dinding dengan batu bata dan tak perlu diplaster...

Sambil-sambil tu bolehlah buang semua periuk belanga yang dah senget benget, tin buruk , botol lama yang selama ni dok kat ceruk dapur tuh!


Pemandangan baru ni boleh buat tuan dapur yang dah malas nak memasak jadi rajin semula...


Saturday, June 15, 2019

Sunday, June 2, 2019

Mohon Redha Allah ...


Tiba- tiba saya terserempak dengan H , lalu bertanya kabar tentang ibunya. H beritau ibunya dah meninggal dunia...

Innalillahi wainna ilaihi rojiuun ..
Maaflah H saya tak pegi ziarah dan tak tau pun mak you dah takde

Takpe, you jangan risau , my mom mati kat kampung...
Semasa arwah dah mula ingat-ingat lupa I hantar dia kat rumah my brother, sebab my brother tak pernah jaga mak.
I nak bagi dia peluang berkhidmat pada mak sebelum mak mati.. Kalau tak buat gitu adik I akan rugi...

Ibu H tinggal bersamanya sejak dia berkahwin. Hampir 40 tahun dia menjaga ibunya...tak pernah merungut dan tak pernah taichi kat adik beradik lain..

Saya pernah menziarah ibunya, arwah seorang yang sangat senang dijaga. Takde kerenah, tak menyusahkan anak cucu langsung..

Pada bulan Ramadhan yang mulia ni, saya belajar sesuatu yang penting dari H. Jangan lepas tanggung jawab menjaga orang tua.
H seorang yang beriman dan berilmu dia nak adiknya juga mendapat pahala memelihara ibunya sebelum terlambat......