Wednesday, November 29, 2017

Pemandangan Musim Hujan


 Nampak sejuk dan menghijau



Tapi ada yang tak dapat dijemur kat luar, kat tepi tingkap je pun boleh...








Sunday, November 19, 2017

Pernah Dengar Cerita Seram?



Masa kecik dulu memang banyak cerita seram , semuanya cerita hantu - ada hantu dapur, hantu kopek, hantu jarang gigi, hantu kum- kum dan lain- lain hantu untuk menakutkan kanak- kanak nakal yang tak dengar cakap. Jenis hantu pun very mild- hanya budak kecik je yang seram. Hantu kopek? Where got seram...hahaha!

Bila dah besar dan dah dewasa barulah mai cerita hantu yang real - p#ntian@k, hantu r%y#  dan lain-lain hantu yang nak sebut pun naik seram jugak!

Banyak pulak cerita orang kena rasuk hantu, kena kerkah dek hantu, dan segala macam jenis hantu yang berhantu! Ianya sungguh sinonim dengan orang Melayu! Yours truly pun rasa seram jugak - kalau ada orang ajak masuk rumah kosong kat tengah hutan pada waktu malam....woooo...

Tapi hantu yang paling HANTU sekali dalam Malaysia ni ialah  hantu yang duit 2.6b masuk dalam akaun peribadi dia ( dia mengaku sendiri! But with a twist lah...Tok Arab bagi kat dia.) pahtu dia dok wat senyaap je hinggalah pecah tembelang! Wat ni lah yang paling seram sekali!!!

Cerita seram lagi menyeramkan klik di sini

Okay... Meraban dah patutnya Makin lama makin seram  link kat sini ....tapi pegi tempat lain pulak haha!





Kerabu Jantung: Makin lama makin seram.........

Kerabu Jantung: Makin lama makin seram.........

Wednesday, November 15, 2017

Buah Nona


Atau nama botaninya ialah Annona squamosa.

Pertama kali dapat buah nona yang besar begini, teruja jugak..

Sahabat dan juga jiran kami ada kebun kecik yang dipenuhi pokok buah-buahan di belakang rumah, inilah salah satu hasil dari kebunnya....


..rasa buah nona sungguh manis..
Sesuai untuk orang yang dapat hypo....haha!
Buah nona yang saya kenal selama ini kecik saja mungkin lain species.
Oleh kerana tanaman ini dijaga dengan cara yang betul...voil`a...inilah hasilnya!


Pokok nona kat kampung tu kena buff up sikit tambah baja pokok dan baja buah biar dia gemuk dan besar!


Saturday, November 11, 2017

Buah Tangan...


...orang baru balik dari Mekah..


Ada banyak masalah jugak nak bagi buah tangan pada ahli keluarga, sahabat handai, jiran tetangga - maklumlah penuh sebuah bas pegi menghantar ke Kelana Jaya dulu tu....

Masa di Mekah pegi membeli belah, tapi dok risau takut lebih muatan . Kalau nak pos dari Mekah memakan belanja lebih pulak..Risau bukan main dibuatnya..

Mujur jugak rakan sebilik bukak rahsia - barang- barang yang di beli di Mekah dan Madinah
 ada berlambak dijual di Malaysia - sejadah,jubah, tasbih, kopiah, selendang dan macam- macam lagi yang semuanya sama : MADE IN CHINA...

Korma, kismis, buah tin, coklat, kekacang pun banyak dan seiras seperti yang dijual di Mekah wa Madinah...

Barulah Kak Besah tarik nafas lega....
InsyaAllah semua orang boleh dapat buah tangan...

ps. Donno wat to do with the yellow lines...














Thursday, November 2, 2017

Adakah Kita Berada Di Persimpangan....


.......menuju ke arah entah bagaimana.....

Saya sangat terkejut bila diberitau pasar mini kawasan perumahan tempat saya tinggal akan ditutup. Perkara pertama yang terlintas difikiran saya.....alamak susahlah nanti nak kena pegi jauh nak dapatkan barang- barang dapur . Selama ini Pasar Mini Mega yang dipenuhi serba mak nenek barang-barang keperluan rumah yang kering mahu pun basah semua ada di situ!

Semua pakat heran mini market yang sangat laris tu tiba- tiba nak bungkus? Cashier yang peramah dan sentiasa ceria nampak murung.....tak taulah nak cari kerja kat mana.....Tokey dia pun dok termenung panjang....yang katanya tak tahan kena bayar gst up-front ( tak tau apa maksud dia, kena tanya ahli ekonomi )

Tapi saya lagi terkejut bila pergi ke Ampag Point dan dapat tahu 4 bulan lagi kedai yang supply linen dah nak tutup. Mereka tak jual kain dah...hanya nak maintain tailoring je! Kedai jahit tak perlu modal sebanyak mengimport kain ela! Rata-rata kedai di Ampang Point dah bertukar jadi kedai makan! Dah jadi macam food court laa ni.

Banyak butik dan lain-lain kedai yang jual pelbagai barangan dah tutup atau berpindah ke tempat lain....


Before I say goodbye to my favourite kain ela outlet, sempat jugak membeli 2 pasang kain ela yang menurut kata AJ the store manager...
Yang kotak- kotak ni cantik buat blouse. The brown one is very classic....
Ye lah AJ......


Kain ni boleh simpan untuk raya tahun depan.InsyaAllah semoga Allah panjangkan umur saya dan semoga Allah memakmur Malaysia....aamiin!!