Sunday, December 30, 2018

Menggelabah Badak!


Tiba-tiba teringat kerongsang..ah..sudah..mana pegi kerongsang ni! Habis tempat cari tak jumpa.

Takkan T ambik kut, dia dah lama kerja dengan saya dan saya sangat yakin dia tak ambik. Nak tanya risau jugak takut dia terencat hati....

Punyalah lama simpan perasaan tiba - tiba suatu hari saya teringat balik tempat yang saya simpan dan alhmdulillah terjumpa semula kerongsang tu..

T pernah beritahu saya majikan yang satu lagi ( dia kerja 5 jam sehari di beberapa buah rumah ) selalu letak barang salah tempat, selalu tanya ada tak dia ambik barang yang hilang tu..

T kata kalau pekerja nak curi barang tuan rumah sorok macamana pun dorang boleh cari - cuma nak dengan tak nak je! Kalau tak kerana saya menanggung emak dan lima orang anak kat kampung dah lama saya berhenti keje!

Fuh! Mujur saya tak buat bengong gi tuduh T ada tak terambik kerongsang saya!Kalu tidak...menggelabah badak kita ni cari pembantu yang amanah...








Thursday, December 27, 2018

Everything In Pink


The pink-pink things that was deleted from my album archive.







Pictures of fresh and fake flowers that I managed to retrieve...

Tuesday, December 18, 2018

Macam- Macam Cerita



- Sekarang takde dah orang penting yang menyibuk ke sana ke mari kat dalam kampung,asyik berkurung dalam rumah main dengan anak cucu.Ye lah peruntukan dah takde atau dah berkurangan serupa macam penganggur je Abe Sahak la ni...
Maklumlah kerja lain takde, semata- mata bergantung pada duit dari YB.YB pun tak boleh buat apa dah mmepeh la ni- mana taknya sedap-sedap dok dalam parti kerajaan tiba- tiba pling! jadi pembangkang! Adui!! Dok tepuk dahi memanjang.


- Mek Su beli gelang besar, emas tu..bukan tembaga, bukan suasa,bukan emas saduran , its 22 carat gold meh! Sema pakat dok heran mana Mek Su dapat pitih beli gelang tuh!Sema pakat tuduh Abe Derih jual tanah mak dia....Mek Su pecah rahsia duit dia ambik upah jahit baju selama ni dia kumpul beli gelang tuh! Teringin lama dah, tunggu Abe Derih beli gelang tapi Abe Derih gi beli mesin jahit baru.


- I ghoyak kat me husben ada silent readers dari US dok baca my blog...I kata agaknya budak-budak Malaysia yang belajar kat sana stumbled on my blog. My husben kata maybe my blog under surveillance by CIA! Iyo lah tuuu...hari tu dia kena makan maggie mi sebab I closed down my kitchen for the day..haha...


Saturday, December 15, 2018

Markisa!


Jiran kami Haji Hanafi menghadiahkan buah markisa yang sungguh raksaksa!
Kami terkejut tengok sungguh besar buahnya, sebesar buah tembikai!

Inin telefon saya beritahu suaminya akan datang nak hantar buah markisa. Inin beritau buah markisa ni jenis lembut boleh blend terus , campur susu , madu atau sirap untuk tambah perisa.

Seumur hidup saya tak pernah tengok dan tak pernah tahu akan ujudnya buah markisa sebesar ini!
Mungkin ia telah melalui  genetic engineering!


Tuesday, December 11, 2018

Pandangan Di Luar Tingkap



Walaupun pokok markisa ni ditanam di luar tingkap , hari-hari duduk makan kat situ tak pernah pulak  nak menikmati keindahannya - selalu dok ingat dulu kat luar tingkap ni sungguh cantik dan bewarna warni, ada bunga ros dan red ginger..dan pokok bunga tanjung jiran sebelah menggugurkan bunga-bunga comel dan wangi ke sebelah sini...

Mak Teh, pokok markisa ni dah berbuah
Eh, ye ke?
Pak Teh dan Mak Teh pun terkam pi  tengok.
Punya happy..macam tak sangka jugak pokok markisa akhirnya berbuah jugak..

Mak Teh baru je suruh Pak Teh beli baja buah, serabut tengok pokok ni dok melarat je tak berbuah...

Terasa jugak selama ni buat tak kisah je..sedangkan setelah jiran sebelah menebang dahan pokok bunga tanjung yang meneduhkan tingkap rumah - pokok markisa ni lah yang yang mengambil alih menyekat cahaya matahari masuk ke rumah.....

Bunga markisa sedang berkembang..


Pendek kata janganlah asyik memuja yang dah tiada, hargailah yang ada di depan mata...


Thursday, December 6, 2018

Pandangan Di Luar Jendela


...diambil selepas waktu subuh...Setiap hari langit berubah warna...

Langit sungguh biru...pagi yang sangat hening...


Waktu yang hampir sama tapi langit biru diselangi cahaya jingga...

Pada bulan November cahaya lepas waktu Subuh ini bewarna sedikit ungu dan bulan masih di langit walaupun hari dah siang dan matahari hampir naik.

Pada 20hb Julai pula petang ini matahari jatuh dengan warna merah - kalau tak silap saya esoknya berlaku gerhana matahari yang mengeluarkan warna yang sangat merah di langit.

Pada waktu petang di bulan April ini matahari jatuh dengan cuaca yang terang.
Pendek kata kalau kita rajin menikmati pemandangan alam kita akan dapati berbagai- bagai warna ketika matahari naik dan matahari turun...


Jadi, nikmat yang mana hendak di dustakan?


Monday, December 3, 2018

Terlajak Perahu Boleh DiUndur....


....terhilang kuasa buruk padahnya....

Orang kata kalau hak kita dah diambil orang pendek kata susahlah nak dapat balik...

Macam pihak yang kalah dalam pilihanraya lepas, janganlah berangan nak  berkuasa semula dengan sekelip mata. Dok wat meraban macam- macam sedangkan kerajaan baru setahun jagung tu dah melangkah terus tanpa menoleh ke belakang lagi...

Bolehlah nak menyalak bukit tapi masakan bukit akan runtuh! Buat meroyan dalam persidangan Parlimen biarlah berpada- pada sampai muak rakyat menengok ( dalam youtube ) kalu dok caye bacalah komen-komen yang menyumpah seranah mereka...

Kalau benar sayangkan negara jadilah pembangkang yang berwibawa, sama-sama boleh membangun dan memakmurkan negara tercinta nih! Jangan fikir nak berkuasa je, sedangkan masa berkuasa dulu tak jaga kuasa tu betul - betul.
Kalau betul jaga masakan ia terlepas dari genggaman...


Riuh Sekampung!!!

Mungkin TM dah upgrade modem yang lebih lawa dari ni! Bangun pagi nampak modem merah menyala! Eh, Telekom Malaysia tambah speed intern...