Thursday, November 29, 2018

Ikan Koi




Ikan koi suka kolam yang dalam sebab dia adalah jenis ikan ' bottom feeder '.
Tapi saya pulak hendakkan kolam yang cetek satu setengah kaki je. Kolam cetek senang jaga....tak seram sangat macam lubuk sungai..

Setelah makin besar , ikan koi mati seekor demi seekor sebab tak cukup oksijen.....

Tu lah tukang buat kolam nasihat dah suruh buat dalam sikit, kita pulak buat keras kepala!
La ni tinggal 3 ekor je....
Tu lah kak rumah kecik pegi duduk ramai- ramai sampai tak boleh bernafas!

Saturday, November 24, 2018

Sejukkan Mata


Pandangan menghijau di luar tingkap!

Bila musim hujan pokok bertambah segar..

Tingkap nampak berhias

Sekarang pemandangan tingkap dah tidak menàrik sebab pokok-pokok yang baru ni not very decorative ...

Sebenarnya kalau tanam menanam kena rajin sangat- sangat.......kalau malas tak jadi

Wednesday, November 21, 2018

Mereka Yang Didera


Berjumpa dengan seorang kawan lama di majlis kenduri kawin, bertanya kabar, sihat ke , dah berapa orang cucu...
You bela cucu ke?

- Taklah, siang-siang beritau anak suruh bela sendiri anak masing-masing. Kalau emergensi bolehlah mama tolong jaga..

I pun terkejut badak jugaklah sebab inilah kali pertama dengar dialog sebegini...
Ingatkan I sorang je yang kering hati tak sanggup jaga cucu full time...

Ada jugak seorang dua kawan yang pada mulanya gembira menjaga cucu, tapi bila  beberapa lama kemudian dah tak boleh sustain...

- Tak tahan jaga cucu , solat kita entah ke mana tak sempat terkejar- kejar...lama-lama hantar balik pada mak bapak dia

- Dorang laki bini lepas ofis jalan- jalan dulu pegi makan, balik pukul 8 , 9 malam...aih, tak jadi macam ni. I suruh dorang cari orang gaji!

Takpelah tu dapat mak yang begheng boleh bagi peluru berpandu. Macamana pulak mereka yang suffer in silence?
Badan tak larat, lutut sakit nak bangun duduk susah tapi sayangkan cucu dan dan kasihankan anak. Ada yang tak sampai hati nak bagitau anak hal yang sebenar, tapi pegi mencurah rasa ke sana sini. Semua orang simpati , tapi tuan badan pulak tak sayangkan diri sendiri.

Yang si anak tu puuun.....janganlah lepas tangan je dok tolak kat mak ayah jaga anak- anak, take for granted mak dah jaga dia dari kecik sampai besar pastu dok ingat anak dia pun mak kena jaga.
Bagilah peluang mereka berihat....they had their time, now it's your turn!





Sunday, November 18, 2018

Teduhkan Rumah




Pokok yang sentiasa berbunga....tapi kalau tak kontrol dia akan jadi hutan belantara!
Ada jugak antara kawan- kawan saya yang seriau tengok pokok nih!
Depa risau takut  kalau-kalau '  sang belit ' singgah kat situ...


Bunga yang cantik bewarna pink dan tahan lama.....

Thursday, November 15, 2018

Monday, November 12, 2018

Dinner For Two


Tumis bawang besar, masukkan daging cincang dan lain-lain yang kita suka, garam, pepper, tomato puree dan air secukupnya kemudian masukkan beras biarkan hingga kering air. Lepas tu  masukkan ke dalam tomato dan capsicum yang telah dipotong atas dan dibuang isi dalamnya. Rebus dengan sedikit air atau dibakar dalam oven.



Masak kari kambing atau daging lembu atau ayam campur ubi kentang dan buah zaitun. Boleh guna susu cair, susu rendah lemak atau santan untuk kuah.


Bon appetite!

Friday, November 9, 2018

Favorite Corner


Simpan gambar- gambar ni untuk blog header....

Bunga hydrangea ni kegemaran saya - masa kecik dulu sangat teruja dengan bunga warna purple. Pokok yang sama ditanam atas tanah yang berlainan akan mengeluarkan bunga warna pink

Bunga pokok ini bewarna pink dan menjalar, kalau tak kontrol dia akan jadi semak dan berserabut....

Pokok kenanga berbunga sepanjang musim dan berbau wangi.

My doter kata orang tak faham gambar ni, macam ayat yang takde subjek dan predikat. But I love it...

Inilah gambar blog header saya yang pertama - seorang rakan sepengajian dengan saya pernah terserempak dengan blog saya. Rumah you kat mana? Macam dekat- dekat hutan je? I love this corner the most!


Monday, November 5, 2018

93! Tanda Aras Baru...


Tak semua orang boleh hidup sihat, cergas, alert, kuat semangat...semacam Tun M!
Tapi kita ni kena jugak lah jaga diri sendiri jangan sampai berserabai ketika umur mencecah 60th ( dulu masa umur pencen 55 tahun, umur 56 tu dah tua sangat , gigi patah dibiar je rongak....)
Sekarang ni umur 60-70 tahun boleh kira masih muda lagi...

Walaupun dapat pelbagai penyakit orang veteran, jangan dibiarkan saja. Berubat itu penting. Baru- baru ini seorang kenalan tiba-tiba jatuh sakit hampir koma, rupa-rupanya selama ni dia ada darah tinggi, kolesterol dan kencing manis yang dibiarkan melambung naik! Bila dan sembuh dan keluar hospital habis ubat dibuangnya - dah baik buat apa ubat lagi!

Baru- baru ni seorang sahabat terjumpa dengan seorang lelaki yang berumur berjalan terhoyong hayang dengan hanya memakai kain pelikat. Dengan tak terurus, sedih dan marah sebab anak dia suruh berjalan sedangkan dia baru kena stroke - anak dia ( seorang doktor ) tak bagi bapak dia dok terbaring je di rumah.

Beberapa minggu kemudian sahabat saya bertembung lagi dengan lelaki tersebut, sekali ni  bukan main smart, ber t- shirt dan proper seluar dan berkasut, nampak terurus, rambut bergunting rapi. Berjalan pun dah agak steady!

Pendek kata, kita yang membuat diri kita......