Thursday, August 30, 2018

Cap Jari Hilang!


Pergi Jabatan Imigresen nak perbaharui pasport. Orang tak ramai dan urusan sangat cepat. Tapi masa cop ibu jari gagal beberapa kali sebab garisan pada ibu jari dah tak jelas. Beberapa kali tukar jari kanan ke kiri , kiri ke kanan. Nasib baik akhirnya berjaya mengecap jari!

Saya beritau pegawai bertugas memang saya ada masalah dengan cap jari , dia kata kalau tak jelas saya kena pergi ke JPN untuk mendapat surat pengesahan. Menggelabah badak jugaklah nak kena pegi JPN ambik surat dan datang sekali lagi renew pasport....
( Lepas ni kena pergi ambik surat kat JPN untuk disimpan ).

Rupanya bila dah berumur setiap anggota badan kita mengalami penuaan - kepala botak, gigi tercabut, kulit mengecut, mata kelabu , ingatan berkurangan dan macam-macam lagi.


Tapi tak sangka pulak garisan pada jari boleh tenggelam dan menghilang. Kalau masuk US garisan jari tak timbul macam ni sah kena perambat balik ke Malaysia!

Ahem..



Semua dah bagus, ofis bersih walau pun nampak suram ( kasi ceria sikitlah, this office is churning money ) , servis world class.....tapi perkara kecik  yang penting kena ambik perhatian juga.....
Bos ke , assistant boss ke , atau pegawai- pegawai lainnya sambil nak masuk bilik tinjau- tinjau lah sikit persekitaran pejabat tu...Raya dah lama habis tapi wayar lampu lip lap - lip lap masih berselirat lagi...

That money churning machine no 7 tu ghoyak molek- molek - juri wang ke atau juru wang.....?

Oooops!

Monday, August 27, 2018

Drama Tahun 1960an



Berkumpul ramai-ramai cerita ceritut tebtang macam- macam perkara yang nostaljik yang berlaku di tahun 60an dulu..

Kak Tom pegi Johor Baru kidnap anak saudaranya.
Memandangkan adiknya Kiah ramai anak, bersusun paku - Kak Tom selalu memujuknya...

- Kiah kalau engkau beranak lagi bagi akak bela
- Hisshh akak ni, jangan merepeklah
- Aku kesian engkau anak ramai, kerja lagi, jaga anak lagi..

Esoknya pagi- pagi lagi, bila Kak Kiah keluar pergi kerja Kak Tom pun mula mengemas barang- barang baby dan dibawaknya anak saudaranya terbang  balik ke Aloq Staq...

Bila Kak Kiah balik tengok anak dah takde, meraunglah dia...

Halo! Akak...awat bawak balik Anisah ...

Dah aku mintak hang tak bagi! Aku kesian kat budak ni nangis tak henti-henti bila engkau pegi keje...aku bawaklah dia balik!

Sambil tergelak mengingatkan cerita tu...kami buat pelbagai andaian

Kalau sekarang ni bawak pelari anak orang dah tentu Mak Long Tom kena penjara sebab kidnap baby...

Ye betul turun kapal terbang je polis dah tunggu dengan gari..

Kecoh berita tengahari seorang wanita telah melarikan kanak- kanak kecil dan telah ditangkap...

Mak Su Kiah redho Anisah dijaga oleh Mak Long Tom dan Mak Su Kiah pun penuh tangan dengan kerjaya dan anak yang tujuh orang lagi. Selang setahun kemudian Mak Su Kiah dapat seorang lagi anak perempuan yang comel....

Macam tak percaya kan?


Thursday, August 16, 2018

Tak Makan Saman!


Bila gula dalam darah naik 7 doktor punya bising, kalau puan tak jaga nanti dia cepat naik ..8, 9, 10......Nanti naik lagi kena tambah ubat.

- Jangan tambah lagi doktor I malulah dapat ubat banyak- banyak sampai sebeban!
- Tapi ubat tu boleh control penyakit lebih berkesan
- I promise this time around I'll exercise betul- betul
( Ini kali ketiga janji dengan doktor nak eksersais - bila blood sugar naik dari 6.1 pada 6.5 dan akhir sekali Jadi 7 )
- Ok saya bagi 4 bulan, next appointment kalau tak berubah atau gula naik lagi kena tambah ubat. Seminggu sebelum next appointment kena ambik darah dulu.

Punyalah takut gula bertambah naik....menggelabah badak kita ni! Ikut doktor cakap betul- betul - setiap hari  jalan setengah jam. Tu pun kadang- kadang curi tulang jugak!

Nak jalan tu bukan senang, kena dress up macam sportsman pulak - seluar trek, proper shoes , pergi kat jogging track ( tu yang jadi malas nak eksesais )
Akhirnya ambik jalan mudah, jalan kat rumah je, ulang-alik 100 kali dah cukup 30 minit setiap hari.

Bila jumpa doktor, alhamdulillah tak sangka gula dah turun. Doktor punyalah happy, congratulate kita ni dengan senyum lebar. Masa gula kita naik dulu punyalah cengil doktor tu, siap berleter lagi! Muda- muda lagi dah kuat berleter. Buat pulak ada pesakit yang tak makan saman buat tak endah nasihat doktor.

Ala kulliy hal kita ni kenalah ikut nasihat doktor sedikit sebanyak , mereka lebih arif dari kita tentang perubatan......




Tuesday, August 14, 2018

Nak Tergelak!


Makan tengahari di food court, orang tengah ramai, kami duduk di sebelah pasangan muda yang sedang asyik berbual...

Mula-mula tak perasan sangat apa yang dibualkan sebab saya pun berbual-bual kecik jugak..tapi di hujung- hujung telinga terdengar ...
....dia ni bermusim..
....tu lah....pokok limau berulat sepanjang masa tak kira musim pulak

Makin lama makin rancak perbualan mereka, siap bukak google tunjuk gambar, bincang fasal rama-rama dan bagaimana...bila...dan macam- macam lagi yang berkaitan dengannya...

Akhirnya saya buat busy body.....study entomology ke dik?
Tak....suka-suka ...minat..

When we left the table they were still engrossed with conversation..
Saya harap pasangan itu dapat mendalami ilmunya dan mendapat kerjaya yang sesuai dengan minat mereka.





Friday, August 10, 2018

Dari Fikiran Orang Awam


Dok berdebat dalam parlimen GST better ke SST better. Umno kata GST better sebab bagi income yang banyak pada kerajaan. Depa tak ambik kira orang ramai yang kena dok peras 6% atas semua pembelian - sampai nasi lemak pun naik harga..

SST ni tak taulah macam mana pulak, semoga kerajaan dapat menghapuskan penderitaan rakyat. Semoga ia dapat dilaksanakan dengan baik.

Semoga penguatkuasaan dan pemantauan dijalankan dengan sepenuhnya agar tidak ada penipuan dari pihak pengeluar dan peniaga.

'Ala kulliy hal setelah kita berjaya mendapat kerajaan baru, kita kena beri peluang mereka memperbaiki keadaan. Sesuatu yang rosak itu tak mungkin dapat diperbaiki dengan sekelip mata. Ianya tidaklah sama dengan duit 2.6bilyon pling! masuk dalam akaun sendiri - terus dapat status bilyanar.....


Thursday, August 2, 2018

Memories


Reha was very calm when her daughter was diagnosed with stage 4 cancer . She told her daughter to be strong and to remember that was the ujian from Allah swt. Reha's daughter passed away 6 month later.

When my grandson passed away at the age of barely 2 years old, I was devastated. He was born with heart defect, my son always reminded me to not give too much hope on the child.

His first open heart surgery when he was 1 year old and it was a success. He started to walk and learned to talk - we showered him with all the  love and all the doa's in this world.

His second operation was supposed to be when he reached 2 years old.
Sadly enough a few months before his second birthday, his health deteriorated.
But I didn't get too worried because all along I thought the second operation will make him better.

When one day my son called...

- Mum I'm taking Harith to hospital, he's been crying..
 ( Doctor's advice - take him to hospital when he does not stop crying ).

 I was rest assured he'll be alright once the doctor attended to him. He had just two months more before he went for his second operation.

About  20 minutes later I called my son to check on Harith.

And his answer was...

" Mak.....Harith dah takde mak......"




Those  were the words that broke my heart
and it bleeds to this day.....
Verily from Allah he came and to Allah he returned...

Reha.....you are so sabar when your daughter passed away. I wish I'm like you.

Cikgu, kita kena terima hakikat, hidup mati adalah ketentuan Allah...




Selamat Datang Ke Kelab ...

..60an +++... Masa dulu - dulu dok gelak kat mak-mak menakan, bila nak berjalan jauh bawak ubat sebeban. Pendek kata ada handbag kedua ba...