Monday, February 4, 2019
Pais Udang Galah
Sempena cuti CNY kita pun balik Rompin...
Seperti biasa Cik beli udang galah. Sekali ni masak lain sikit - masak pais udang galah sebab nak bagi orang yang tak balik terliur sikit!
Udang galah gred dua ( dulu kalau kecik macam ni dikira gred c je, campur kecik besar dalam 32 ekor sekilo )
Bersihkan udang, belah belakang season dengan garam halus dan serbuk kunyit...
Siapkan awas-awas - blend cili api, kunyit hidup, bawang besar campur tempoyak, santan pekat, garam -jerang atas dapur bila mendidih masukkan udang galah, serai,daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris halus ( or whatever daun yang kita suka, tak apa je asalkan tak beracun! ) Masak hingga pekat.
Sepatutnya bakar pais guna daun pisang tapi dah Cina yang raya Melayu tak meniaga, gunakan aluminium foil - boleh jer, takde rotan akar pun berguna..
Inilah hasilnya...
Bon apetite!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Adat Berjual Beli
Pengalaman manis saya dan keluarga duduk di Kota Baru selama lima tahun, lebih 30 tahun dulu tetap tersemat di hati... Paling best bila pe...
-
Yeah, orang bukan orang hantu bukan hantu! I often heard this phrase uttered by my late auntie when I was small. This phrase refers to a per...
-
Al Quran yang kita baca sekarang ini adalah Al Quran Rasm Uthmani, lama sebelum ini kita baca Quran yang di cetak di Pulau Pinang atau Singa...
No comments:
Post a Comment