Monday, February 4, 2019

Pais Udang Galah


Sempena cuti CNY kita pun balik Rompin...
Seperti biasa Cik beli udang galah. Sekali ni masak lain sikit - masak pais udang galah sebab nak bagi orang yang tak balik terliur sikit!



Udang galah gred dua ( dulu kalau kecik macam ni dikira gred c je, campur kecik besar dalam 32 ekor sekilo )



Bersihkan udang, belah belakang season dengan garam halus dan serbuk kunyit...



Siapkan awas-awas - blend cili api, kunyit hidup, bawang besar campur tempoyak, santan pekat, garam -jerang atas dapur bila mendidih masukkan udang galah, serai,daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris halus ( or whatever daun yang kita suka, tak apa je asalkan tak beracun! ) Masak hingga pekat.



Sepatutnya bakar pais guna daun pisang tapi dah Cina yang raya Melayu tak meniaga, gunakan aluminium foil - boleh jer, takde rotan akar pun berguna..



Inilah hasilnya...
Bon apetite!



No comments:

Adat Berjual Beli

  Pengalaman manis saya dan keluarga duduk di Kota Baru selama lima tahun, lebih 30 tahun dulu tetap tersemat di hati... Paling best bila pe...