Monday, February 4, 2019
Pais Udang Galah
Sempena cuti CNY kita pun balik Rompin...
Seperti biasa Cik beli udang galah. Sekali ni masak lain sikit - masak pais udang galah sebab nak bagi orang yang tak balik terliur sikit!
Udang galah gred dua ( dulu kalau kecik macam ni dikira gred c je, campur kecik besar dalam 32 ekor sekilo )
Bersihkan udang, belah belakang season dengan garam halus dan serbuk kunyit...
Siapkan awas-awas - blend cili api, kunyit hidup, bawang besar campur tempoyak, santan pekat, garam -jerang atas dapur bila mendidih masukkan udang galah, serai,daun limau purut dan daun kunyit yang dihiris halus ( or whatever daun yang kita suka, tak apa je asalkan tak beracun! ) Masak hingga pekat.
Sepatutnya bakar pais guna daun pisang tapi dah Cina yang raya Melayu tak meniaga, gunakan aluminium foil - boleh jer, takde rotan akar pun berguna..
Inilah hasilnya...
Bon apetite!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Dah Jadi Bionic Women
Kita tak tau rupanya bila dah meningkat tua banyak juga kena tukar spare parts dalam badan .Bahagian badan yang sangat biasa kena repair ial...
-
Yeah, orang bukan orang hantu bukan hantu! I often heard this phrase uttered by my late auntie when I was small. This phrase refers to a per...
-
Al Quran yang kita baca sekarang ini adalah Al Quran Rasm Uthmani, lama sebelum ini kita baca Quran yang di cetak di Pulau Pinang atau Singa...





No comments:
Post a Comment