Bila balik Rompin ramai-ramai takde program lain melainkan pagi nak makan apa, tengah hari makan kat mana, petang minum kat mana, malam makan berat ke ringan...
Uishh..sibuk benar tu!
Selalunya kami sampai ke Kuala Rompin pukul 5++ petang dan adik saya telah sediakan minum petang . Sebelum datang ke Rompin dah bincang dulu, pi mai pi mai tak boleh miss cucur ikan bilis dengan keropok lekor atau keropok kering with special sauce my brother in law prepared - cili kering + bawang putih + garam, gula dan cuka. Sos ni boleh potong minyak bagi makanan yang bergoreng..
Malam pulak seperti biasa pilih makanan laut. Macam - macam pilihan ada - semuanya fresh dari laut sebab Rompin kawasan perikanan.
Rompin juga terkenal dengan udang galah. Ramai yang datang ke Rompin sebab nak makan udang galah...ada yang datang dari Singapura pada hujung minggu..
Mengikut kata adik saya, sekarang dah banyak ada udang galah yang diimport. Orang Rompin panggil udang kotak ( frozen ). Jadi masa oder udang tu kena mintak udang local. Harga udang local lebih mahal.
The latest is udang galah cheese..and I opted for ikan kembung goreng celup tepung....pendek kata dah too much berudang galah masa kecik- kecik dulu.....dah berumur ni makan ikan lebih selamat...
No comments:
Post a Comment