Udang galah gred A besar ada sepit dalam 7 - 8 ekor sekilo, yang lagi besar hanya dalam 5 - 6 ekor sekilo.
Gred B, dapat 20 - 25 ekor sekilo. Gred C pulak lagi kecil , sepatutnya dibuang semula ke dalam sungai.
Sepit jangan buang........ ... potong ikut ruas, dan titik dengan belakang pisau bagi mudah nak makan
Yang kecik masak gulai tempoyak - which I'm not good at ( terkantoi sebab orang masak gulai tempoyak tak bubuh santan, I pegi pandai-pandai tambah santan! lepas tu tak berani nak makan ) - masak gulai kuah sekancah - hahaha!
Udang besar belah sikit bahagian belakang, bubuh sikit garam dan lada hitam dan sedikit cornflour - shallow fry , jangan terlalu lama, nanti jadi liat. Bagi yang tak suka sos, boleh makan begitu saja.
Kemudian tuangkan pelbagai sos yang kita suka - 3, 4, 5 rasa - ikut cita rasa sendiri . This one here I mix with tom yam sauce, chilli and tomato sauce with sliced young ginger and shredded lemon grass and kafffir lime leaves...Bon appetit.....
Beautiful Life dah siang-siang nak pegi detox!
2 comments:
uuuuhhhh.. kecur air liur!
Wow.... ubat resdung nih....
Post a Comment