Tuesday, June 7, 2016

Terkenang Masakan Kampung


Bila jauh dari kampung laman....

tak lupa pada ayam bakar berempah..

masak gulai nenas campur ikan kering bagi orang NYC teringatkan Malaysia

Buat rendang dendeng lagi mudah sebab daging lembut senang nak ketuk..



rojak buah apa yang mudah dapat - timun, epal hijau dan anggur menggantikan mangga, sengkuang. Asalkan rojak ada rasa petis, dah cukup!


tapi...sambal belacan ( dalam botol kecik ) jugak yang menjadi idaman!



dan mihun kungfu sebagai tambahan...bagi tetamu yang nak kurangkan makan nasi...



Senyum manis sebagai kenangan....




2 comments:

Kak Yong said...

Meriahnya juadah :)

Salam ramadhan.. :)

Kerabu Jantung said...

salam Ramadhan
terima kasih singgah ke blog orang pencen!

Zaman Kanak-Kanak....6

  Khalas! Tengok kiri kanan dulu ya.. Masa kecil ada pengalaman pergi beraya dengan kawan- kawan, Raya keliling kampung...Pergi  rumah sapa ...