Thursday, April 20, 2023

Pernah Pertemu Dengan Lailatul Qadr

Me and DE bertadarus online pada tahun ini.... berdua saja sebab kami baca Qiraat Hamzah AlKufi Toriq Al Jazari yang kami bertalaqqi dengan AlMarhum Ustaz Rahim Jusoh..

Seperti biasa apabila sampai pada 10 hari terakhir Ramadan kami akan bercerita fasal Lailatul Qadr....

Pernah jumpa Lailatul Qadr?

I think I have came across satu malam yang begitu tenang dan cuaca sejuk and the next day langit tidak panas dan cahaya tidak memancar kuat..

You sure tu Lailatul Qadr?

Ciri- ciri dah ada tapi I risau takut  amalan tak cukup banyak pada malam tu...rasa macam rugi pulak....

Lepas tu mulalah buka cerita masing- masing ada masa tertidur tak sempat nak ngaji banyak, ada kala terlambat bangun sahur tak sempat solat tahajjud..macam-macam perkara yang kami rasa menjadi penghalang untuk mendapatkan kelebihan malam Lailatul Qadr....

Ada juga masanya kami ter - over dose minum kopi, takut mengantuk akhirnya mata cekang tak boleh tidur...

Sebenarnya ramai di antara kita masih lagi terkongkong dengan cerita Lailatul Qadar masa kecik dulu - pokok sujud, malam sunyi sepi. 

Hakikatnya kita sendiri tak tahu keajaiban yang berlaku pada malam tersebut sedangkan dunia dipenuhi dengan para Malaikat - ia adalah perkara ghaib yang luar dari pencapaian manusia. 

Apa yang perlu kita lakukan ialah istiqomah melakukan ibadat malam sepanjang Ramadan terutamanya 10 malam terakhir...semoga kita dapat pengampunan Allah..


No comments:

Pernah Pertemu Dengan Lailatul Qadr

Me and DE bertadarus online pada tahun ini.... berdua saja sebab kami baca Qiraat Hamzah AlKufi Toriq Al Jazari yang kami bertalaqqi dengan ...