Thursday, April 25, 2013

Cekur
















Urap daun selom :

1 ikat daun selom ( atau lain-lain jenis ulam ) - dihiris sederhana kasar 
Cili besar + cili api ( optional ) - ikut pedas
2 ulasBawang kecil
1 sudu besar udang kering - rendam air panas
Sedikit isi cekur ( optional )
1 hiris limau nipis atau limau kasturi ( kalau semua takada - sedikit cuka )
1 genggam kelapa parut ( dibuang kulit ari ) disangai ( goring tanpa minyak )  bagi layu sikit.





Cara-cara:

Blend kering / tumbuk cili + bawang + udang kering + isi cekur kemudian gaul dengan kelapa parut, bubuh sikit garam , sedikit gula ( optional ) dan perah asam limau.
Bila nak makan baru gaulkan dengan daun selom atau pegaga atau kubis atau kacang panjang atau lain-lain atau dicampur berbagai-bagai ulam !




Urap  / kerabu daun selom










No comments:

Adat Berjual Beli

  Pengalaman manis saya dan keluarga duduk di Kota Baru selama lima tahun, lebih 30 tahun dulu tetap tersemat di hati... Paling best bila pe...