Tuesday, July 30, 2013

Pais Ikan Patin



Macam mana kalau kita improvise sikit masakan kita dari masakan yang berkuah jadi masakan kering -
kita boleh buat pais ikan untuk berbuka puasa.

Caranya mudah saja - blend tempoyak ,cili padi , kunyit hidup dan halia. Lepas itu digaul dengan daun kunyit yang dimayang halus ( atau lain-lain daun yang difikirkan sesuai ), garam dan sedikit gula ( optional ). Setelah itu lumur pada ikan luar dalam - bungkus dengan daun pisang  dan kemudiannya dilapik  dengan aluminium foil . Bakar dalam oven atau grill atau bakar atas dapur - guna kuali leper atau tudung periuk ( ikut suka hati , guna apa yang ada ) .



Kalau nak lebih sedap bakar atas dapur arang - tanpa aluminium foil. Itu pun kalau rajin nak bersusah payah membakar arang....atau kalau ada masa.













No comments:

Adat Berjual Beli

  Pengalaman manis saya dan keluarga duduk di Kota Baru selama lima tahun, lebih 30 tahun dulu tetap tersemat di hati... Paling best bila pe...