Sunday, April 7, 2013

Daun Karipulay












 Dulu saya pernah cuba tanam pokok karipulay berkali-kali tapi semuanya tak jadi - mungkin tangan keras dan kasar, pokok tak nak tumbuh!













Air asam banyak versinya, tapi saya buat dengan cara yang paling mudah, iaitu potong cili hijau + cili merah + cili api ( optional ) , mayang bawang besar ( bawang kecil, orang kata lebih sedap, tapi saya tak sabar dengan bawang kecil, lambat kerja ), sedikit garam, gula dan asam jawa . Asam jawa dibancuh dengan sedikit air ( sedikit saja! ) kemudian gaulkan semua bahan - dan hidangkan! Jangan risau air asam kita tu akan berair bila cili dan bawang mula layu.

Versi yang lain pula, bawang dan cili ditumbuk kasar dan separuh dipotong-potong , tambah belacan dan asam limau , garam dan sedikit gula. Ada juga orang tambah sedikit kerisik dalam air asam nak bagi kaw!










2 comments:

Zainora Hayari said...

Suka la saya baca blog akak, best sgt.. ade resipi dan simple.. menenangkan jiwa saya bila bukak blog akak.. hehe :-)

feel free to follow my blog sis :-)
http://qasehdaania.blogspot.com

Kerabu Jantung said...

Terima kasih Zai kerana sudi singgah blog kj.