Jangan buat menyombong dengan orang - mungkin tukang gosok baju kita lebih pandai memasak dari kita. Resepi daging dendeng ni I got from Yus.
Bahan-bahan:
250gm daging lembu batang pinang ( atau lain-lain bahagian pilihan sendiri )
1 batang serai, sedikit halia , lengkuas dan bawang putih di rebus dengan daging.
Setelah itu tos hingga kering, potong nipis - dan ditumbuk kemudian diperap dengan lada hitam, sedikit garam atau kicap kalau suka ( improvise sendiri )
Goring sampai garing
Goring sampai garing ( crispy ) |
Bahan-bahan untuk bumbunya:
10 biji cili merah dan cili hijau ( atau yang merah saja )
10 ulas bawang merah atau 1 biji bawang besar ( ikut suka )
1/4 atau 1/2 biji asam limau
Blend ( tanpa air ) atau tumbuk kasar cili dan bawang merah , tumis dengan sedikit minyak hingga masak - atau kalau suka masak layu sahaja
Perah asam limau kacau rata dan tutup api.
( Cili dan bawang boleh dibanyakkan dan disikitkan ikut suka sendiri )
Bila nak makan baru gaulkan daging goring dengan bumbu kalau tidak daging akan jadi lembik , tak garing!
Daging dendeng! |
Bon appetit , enjoy your daging dendeng!
No comments:
Post a Comment