Wednesday, December 25, 2013

Masakan Orang Rompin








 Ikan bawal belah belakang.....





Di tahun 60an - 80an dulu  ikan bawal hitam sangat murah di Rompin , jadi mak selalu goreng ikan bawal yang dibelah belakang .

Orang dulu kalau masak macam-macam rencah yang dibubuh - cili kering + cili hidup, bawang putih, bawang merah, serai , belacan , buah keras semuanya ditumbuk halus dan ditumis. Masukkan pula asam jawa pekat, garam dan sedikit gula. Awas-awas yang ditumis itu dimasukkan ke dalam ikan yang dibelah belakang  dan digoreng shallow fry -  kalau goring minyak banyak habis terkeluar awas-awas ).

Bila saya masak untuk anak-anak saya, resepi yang begitu complicated saya  dah  slash tinggal separuh iaitu
cili, bawang putih, bawang besar ( senang kupas ) + asam jawa pekat atau perah asam limau , dan garam. Ikan yang dibelah belakng disapukan dengan garam dan kunyit di luar dan di dalam  dan masukkan awas-awas ke dalam ikan . Lepas tu terus goreng. ( ikan kembung dan lain-lain ikan pun boleh juga )

Cepat dan mudah......

3 comments:

wati said...

Di tempat sy selalu guna ikan cencaru atau kembung.ikan selangat pun mak pernah wat sumbat belakang.tp kn ikan hat besar la.nnti boleh cuba ikan bawal

Kerabu Jantung said...

Ikan selangat tu sedap...tapi sekarang ni susah nak dapat di pasar.

Beautiful Life said...

Eh resipi mak saya! Nanti nak cuba buat lah mak...sini banyak ikan besar2 ntah apa nama...rupa mcm ikan bawal pun ada..boleh cuba...

Wa Izaa Maridhtu Fahua Yashfin

Banyak cabaran sebelum menjalani pembedahan kepala lutut..ramai yang kata kenapa saya tergesa- gesa nak buat op lutut. Ramai yang boleh bert...