Monday, June 14, 2010

Katering atau masak sendiri

Musim kenduri di kampung memang meriah, apa taknya habis tumbang lembu kambing, masak gulai berkawah-kawah, habis sekampung mai makan kenduri. Makan gulai kawah memang sedap, tambahan makanan masih panas lagi. Masak pukul 8 pagi, pukul 11.30 kenduri dah mula dan habis lewat petang, sampai ke malam masih ada tetamu datang.

My brother in law reserve sekor lembu yang gemuk untuk kenduri kahwin anak sulungnya. Tetapi sebulan dua sebelum kenduri, lembunya bunting , jadi last minute dia tempah makanan dengan katerer. Walaupun begitu, makanan yang yang ditempah sedap lebih kurang sama macam masak sendiri sebab keterer tu banyak pengalaman mengendalikan jamuan majlis kahwin. Lagi pulak dia seorang yang jujur, nasi dan lauk sedang elok cukup untuk semua tetamu. Taklah dalca tinggal kuah aje atau rendang tinggal serdak... ( kerap berlaku )

Zaman sekarang, ramai yang suka order makanan dengan katerer, sebab tak cukup kaki tangan nak mengendalikan kenduri kahwin. Kalau ramai adik beradik pun tak dapat menyelesaikan masalah sebab sedara mara yang tua, dah expired, buat kerja berat dah tak berapa larat. Yang masih beranak pinak sibuk dengan anak kecik, yang sedang-sedang muda, bekerja atau belajar jauh di bandar tak boleh senang-senang nak cuti lama-lama.

Bagi yang ada kemudahan, misalnya selain ahli keluarga, jiran tetangga juga datang menolong dari a sampai z, sudah tentu jadi meriah bergotong royong masak nasi kenduri. Kalau tidak, bila kenduri habis semua orang balik, tinggal tuan rumah terkedu nak mengemas semua benda.... periuk belanga, pinggan mankuk, sampah sarap dan pelbagai lagi.....

No comments:

Adat Berjual Beli

  Pengalaman manis saya dan keluarga duduk di Kota Baru selama lima tahun, lebih 30 tahun dulu tetap tersemat di hati... Paling best bila pe...