Masa kecik-kecik dulu kerap makan ketupat sotong, terutamanya bila tiba musim mencandat sotong. Sotong di pantai timur selalunya besar dan panjang , bila nak makan ketupat sotong kena potong macam lemang.
Cara buatnya begitu mudah , ikut resepi orang Kampung Pulau Lang , Kuala Rompin Pahang:
Sotong yang segar, kalau boleh pilih yang sedng-sedang besar - buang kulit luarnya biar nampak putih
Pulut, cuci dan rendam
Halia dan bawang putih dimayang halus
Sedikit halba
Santan pekat ( untuk tambah kolesterol )
Sedikit garam
Bila pulut lembut, masukkan kedalam sotong
Rebus sampai kuah jadi pekat dan keluar minyak
Ada yang suka makan dengan sos cili dan lain-lain, ada juga yang makan dengan kuah kacang.
As for me it taste better in it's own sauce. - lemak dan cholesterol laden..haha!
1 comment:
Mum, did you make the ketupat sotong?? wahh..x ingat dah apa rasa ketupat sotong ni, lama tak makan. Teringat ketupat kacang soya Tok Tam :(
Post a Comment